Не дай боже, но едно наум – какво е важно в комплект за извънредни ситуации

27.07.2024 13:43
Експертът по оцеляване Николай Костов СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Хората без план трупат предмети, които тежат излишно и им пречат да стигнат бързо до тези, които могат да им спасят живота

В началото на юни жителите на Обединеното кралство бяха посъветвани да се запасят със стоки от първа необходимост като бутилирана вода, консерви и батерии. В правителствен сайт властите във Великобритания подробно обясняват какви запаси е добре да имаш у дома. Сред причините за създаването му са глобалните предизвикателства през последните години като пандемията от коронавирус и войните в Украйна и Газа, но също и зачестяващите природни бедствия.

Бутилирана вода, пакетирани и консервирани храни, заредени батерии, фенер, комплект за първа помощ. Това са част от провизиите, които е добре да имат у дома жителите на Великобритания.

Какво трябва да се знае за всеки случай - ако, не дай боже, има извънредна ситуация? Попитахме експерта по оцеляване Николай Костов, автор на книгата “Пълно ръководство за оцеляване по време на война”.

Според него по-важни от храната са водата и лекарствата. Без храна, човек може да издържи и две-три седмици, но без вода това няма да е възможно.

На първо място човек трябва да се запаси с достатъчно вода.

Минималното количество е 2,5 литра на ден

за възрастен човек. Ако семейство с едно дете иска да има запас от вода за две седмици, това са 100 л бутилирана вода.

Хронично болните трябва да имат запаси с необходимите им медикаменти за период от 3 до 6 месеца.

Това важи особено за диабетици, хипертоници, хора с автоимунни или остри респираторни заболявания.

А медицинският комплект включва:

- турникет

- превързочни материали

- стерилни марли

- бинтове

- лейкопласт

- ластичен бинт

- безопасни игли

- гумени ръкавици

- спирт

- антибиотици

- кремове за изгаряния

- обезболяващи и противогрипни препарати.

Трябват и дезинфектанти, мокри кърпички, сапун, перилни и почистващи препарати.

Добре е да има и чаши и прибори за еднократна употреба, а също и запалки, свещи, фенерче на батерии, батерии, генераторче за ток с ръчна манивела. Ако се наложи оцеляване през зимата, важни са, разбира се, топлите дрехи и одеялата.

Добре е човек да разполага и с портативно радио, за да слуша указанията на властите. Колкото до храната -

дълготрайни и консервирани продукти са от най-голяма полза

Особено важни са продуктите, които не изискват термична обработка - рибни консерви, пастети, готови ястия в консерва, кисели краставички, компоти, туршии, горчица, кетчуп, маслини, сухари, солети, бисквити и пчелен мед. Арменският хляб лаваш издържи над 6 месеца. Алкохолът има няколко полезни приложения - за дезинфектант за рани, подпалка, енергия, сгряване.

Хората, които нямат план, се стремят да са готови за всичко и трупат всевъзможни запаси и инструменти. В крайна сметка се зариват с хиляди предмети, които тежат повече, отколкото могат да носят, и сред които е трудно бързо да открият турникета си. А се лъже всеки, който си представя, че ще живее в гората, ще пие вода от поточе, ще яде горски плодове и ще ловува. Дори ловците с пушки невинаги се връщат с улов. Но все пак - не изпадайте в тревожни състояния, а продължавайте да живеете нормално живота си, казва експертът.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>