Министър Димитров: Наш ангажимент е да превърнем държавата в център на науките за климата

27.07.2024 11:01 Деляна Къркеланова
Министър Петър Димитров и председателят на IPCC Джим Скиа (от ляво на дясно). СНИМКА: Авторът

Основният ангажимент на Министерството на околната среда и водите е да превърнем държавата в център на науките за околната среда и климата в глобален план, каза екоминистърът Петър Димитров пред журналисти непосредствено преди откриването на 61-вата сесия на правителствения панел на ООН по изменение на климата, която се провежда в София. 

По думите му днешното събитие е в резултат на изключително успешното участие на българската делегация по време на КОП28 в Дубай и на усилията на неговия предшественик Юлиян Попов.

"Днешното откриване на 61-вата сесия на правителствения панел на ООН по изменение на климата е от изключително значение за нас, защото то утвърждава ролята на България като активен участник в климатичната дипломация в глобален аспект. Свидетели сме на все по-чести и екстремни климатични явления. За да оценим ефекта от тези промени са ни нужни изключително точни и подробни научни изследвания, които да ни дадат представа какви промени ни очакват за в бъдеще и какви мерки бихме могли да предприемем, за да смекчим това влияние", каза още Димитров. 

"Трябва да вземем решение за общия вид на специалния доклад за градовете и климатичните промени в тях. Има разбира се и други ползи от провеждането на тази среща именно в София. В срещите на Комисията за климатичните промени досега не сме фокусирали толкова вниманието си в Югоизточния район на Европа, така че това е шанс да се запознаем не само повече с България, но и с този регион като цяло", каза и председателят на IPCC Джим Скиа. 

IPCC е научният панел, отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата и необходимите мерки за адаптация към настъпващите климатични  промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа, на която държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики.

От 27 юли до 2 август по проблемите на изменението на климата в София ще работят повече от 500 делегати от 150 страни. Изчерпателни доклади за научна оценка на IPCC се публикуват на всеки 5 до 7 години. Понастоящем IPCC се намира в своя седми цикъл на оценка, който официално започна през юли 2023 г. На сесията в София ще се обсъждат и заключения от шестия оценъчен цикъл.                                                                                                                                           

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>