Колко е важна дължината на полата и на вратовръзката за добро първо впечатление

28.07.2024 05:30 Димитрана Александрова
Острият край на вратовръзката на мъжа е добре - стига до копчето на панталона. Но дамите показват твърде много крака

Уважаващата себе си жена и сериозният мъж това никога не го бъркат в професионална среда, каквото и да диктуват актуалните модни трендове

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Никога няма да имате втори шанс да създадате първо впечатление за себе си, гласи една умна максима. А най-лесният начин да развалите първото впечатление е да се облечете неподходящо. Дори не е нужно да е неприлично.

В този контекст вечно актуален е въпросът с дължината.

При мъжете той е привидно по-малко предразполагащ към грешки и затова по-коварен - вратовръзката може да ви придаде вид на сериозен мъж, заслужаващ доверие, или на смешник. Именно дължината й, а не ширината, на която мъжете по-често обръщат внимание, защото модните тенденции там се менят.

Ако дескодът в компанията, в която работите, повелява всеки ден да носите вратовръзка, трябва всеки ден да внимавате тя докъде стига (което зависи и от състоянието на корема - неговото издуване влияе по неприятен начин). Още по-грижливо сте длъжни да премерите, когато специално сте се спретнали с този аксесоар - значи поводът е значим и е още по-важно да не се изложите.

Класиката е долният край на вратовръзката да стига до копчето на панталона. Но световните дизайнери периодично превръщат в хит много къса или много дълга вратовръзка. Сега например е модно да не е вързана на класически възел, а небрежно, като шал, и да се проточва докъм бедрата. Първото впечатление е за развеселен след подпийване мъж. Надали искате да го направите на деловите партньори, шефа, колегите.

С дълга вратовръзка изглеждате смешно, с къса - глупаво. Дори вариациите да са моден хит, не си ги позволявайте, придържайте се към класиката. Ексцентричности може да внушавате само ако работите в компания, която предполага да сте по-артистични - в рекламния бизнес, да речем.

Въпросът за приличните дължини при жените е от изключително значение. Повечето отлично знаят, че за работа (пък и не само:  и 7 смъртни гряха на купон с делови партньори) не е препоръчително да се накипрят с дълбоко деколте и къса пола.

Само че дължината на полата е хлъзгаво и коварно нещо. Преди време тя в България беше много нашумяла и даже се превърна в политическо оръжие. В предизборна кампания се разпълзяха снимки на една кандидатката за президент, чиято тясна пола при сядане се беше дръпнала високо нагоре по бедрата. После в нощта след балотажа първата дама се яви с къса пола и като седна смело на първия ред, по медиите излязоха горе-долу толкова снимки на краката й, колкото и на новия държавен глава.

Отговорът на въпроса за приличната дължина е отдавна известен - не рискувате да направите лошо впечатление, ако не позволявате полата ви да изпълзи над коляното. Дължина един пръст под него в изправено положение и свободна ширина елиминират този риск.

Непременно под, а не над коляното, щом носите права пола. Ако много, много държите да показвате повече крака в изправено положение, при разкроена или плисирана може да си позволите и един пръст над, защото при сядане те се разтварят и покриват коленете.

Трябва и да сядате прилично. Позата също е изпитана - никакво облягане назад на диван и кресло, никакво прехвърляне бедро върху бедро. Кацате на края на стола, седите с изправен гръб и кръстосвате крака само в глезените.

Може да ви звучи като из наръчник за благородни дами от викторианската епоха, но иначе няма да се разминете с опасността да разголите баджак (тази турска дума значи крак, но на български се употребява като синоним на бедро, обикновено в груб и подигравателен контекст). Особено пък ако сте с права пола.

Когато сте на работа (а така също и когато сте на неформална сбирка с делови партньори или с колеги), дори да имате хубави крака, не е сериозно да ги показвате. Поради тази причина в много компании има дрескод и подробното му описание се връчва на всеки служител още при назначаването. Указанието за дължината на полата не е сексизъм, а грижа на компанията за собствения й авторитет пред партньори. То е точно толкова нормално, колкото и изискването мъжете да не ходят по бермуди на работа.

Впрочем деловите жени никога не рискуват, ако вместо пола предпочетат да носят панталон. Хубавата му кройка, съобразена с фигурата, ги прави винаги стилни и даже по-стройни, защото визиулно издължава.

Той е по-щадящият вариант, щом отивате на място, където не знаете на какво ще ви се наложи да седите. На мека мебел е доста неудобно да се седи на края на седалката през цялото време при дълга среща. С панталон ще можете да се облегнете назад, без риск полата да се дръпне високо над коленете.

Иначе ще направите твърде ярко първо впечатление.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Като проповедник, прокурор, политик или учен мислите и кое води напред в работата

Шокът след 10-20 години да видите, че сте си сбъркали професията

Техники да си искате повишение без страх от отхвърляне

Синдромът на измамника - коварен вирус, който най заразява интелигентните

Едно разхвърляно бюро - големи пречки пред успеха в кариерата

Когато шефът представя вашите идеи като свои

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>