Йелън: Има шанс Г-7 да договори отпускане на заем от 50 млрд. долара за Украйна

26.07.2024 22:27
Джанет Йелън Снимка: официален профил в "Туитър"

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви пред Ройтерс днес, че има перспективи Г-7 да договори до октомври условията за отпускане на заем от 50 млрд. долара за Украйна, подкрепен от постъпленията от замразени от руски активи.

Йелън заяви в интервю в кулоарите на срещата на Г-20 в Бразилия, че преговорите за отпускане на заема са били конструктивни, включително по отношение на исканията на САЩ за уверения че активите ще останат замразени за по-дълъг период от време.

"Проведохме конструктивни разговори тук. И ние работим в тясно сътрудничество, за да се опитаме да придвижим въпроса напред", заяви Йелън. 

Заемът в размер на 50 млрд. долара, договорен принципно от лидерите на Г-7 през юни, ще бъде обслужван с постъпления, генерирани от около 300 млрд. долара руски активи на централната банка, замразени на Запад след руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. Въпреки че сред Г-7 няма единодушна подкрепа за пълното конфискуване на капитала от 300 млрд. долара, блокът е съгласен, че е юридически възможно да се използват печалбите, които замразените активи генерират.

Но Йелън заяви, че САЩ оказват натиск върху Европа за гаранции, че активите ще останат замразени за достатъчно дълъг период от време. Това е, за да се гарантира, че печалбите от тези активи ще могат да изплащат заема, докато се постигне мирно споразумение, което запазва суверенитета на Украйна и я компенсира за нанесените щети причинени от руската инвазия, пише БТА.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>