Съдът: Васил Терзиев е кмет. Но София... без главен архитект (Обзор)

26.07.2024 21:50
Здравко Здравков Снимка: Архив

Административният съд София-град потвърди избора на кмета Васил Терзиев. Резултатите от втория тур бяха атакувани от Ваня Григорова, останала на по-малко от 5000 гласа втора след Терзиев.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. От щаба на Григорова ще чакат мотивите на съда и най-вероятно ще го направят.

Тя оспори избора на Терзиев с мотив, че е имало проблем при генерирането на хеш кода за машините - то било компрометирано. От там имало и съмнения за данните от гласуването с машини. Делото се проточи с месеци, през това време бяха правени експертизи на подадените бюлетини и на разписките от машинното гласуване. В хода им бяха изнесени данни, че повече гласове не са били отразени за Терзиев, отколкото за Григорова.

Срещу кмета има и два сигнал за несъвместимост в Общинската избирателна комисия (ОИК), подадени от никому неизвестните “Радио и телевизия “Истина и свобода”, представлявана от Александър Долев. Той е за дяловото участие във фирма “Мадж.ио” ООД, но от екипа на Терзиев извадиха документи, че няма такова нарушение.

Вторият сигнал е от частно лице за други фирми. През март ОИК изпрати до Британския търговски регистър запитване за участието му в собствеността и управлението на три фирми - “Метасим лимитед”, “Спейстимейт лимитед” и “Пейхоук лимитид”, тъй като и 3-те дружества са регистрирани във Великобритания.

Софийският административен съд също в петък отмени решението на ОИК, с което са прекратени предсрочно пълномощията на Георги Кузмов като кмет на столичния район “Оборище”.

В края на работния ден в петък обаче Столичната община остана без главен архитект. Оставката на Здравко Здравков е била приета от Терзиев. Благодаря му за времето, което е посветил на София, съобщи кметът. Арх. Здравков бе на този пост от 2016 г. Не се съобщават мотиви за оставката му.

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността главен архитект.

“Заедно с това започваме подготовката на конкурс. Надявам се, че тази позиция ще предизвика и вдъхнови много професионалисти и визионери и ще бъде избран най-добрият бъдещ главен архитект на София”, каза още Васил Терзиев. Увери, че ще се обърне към всички професионални общности за предложения, за да се намери най-подходящата кандидатура.

Други от От страната и света

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

Помощник-фармацевтите готвят протести - крият се при проверки, не могат да изписват лекарства

Помощник-фармацевтите у нас са в протестна готовност. Те се обучават в медицински колежи към университетите обучението им е 3 години и завършват с висше образование

>