Къде да се криеш при взривове - 301 са годните скривалища, но може и в паркинга на мола (Графика и видео)

27.07.2024 08:00 Димитър Мартинов
На пейките могат да сядат хора, а при нужда и да нощуват. На закачалките над тях е възможно да се постави втори ред, ако се налага убежището да приеме повече хора.
Главен инспектор Красимир Зарков от столичната пожарна
Главен инспектор Костадин Хаджидиманов от ГДПБЗН

Взривовете в Елин Пелин повдигнаха темата за убежищата от взривове. Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че Столичната община ще прегледа състоянието на бомбоубежищата, местата за евакуация и плановете за реакция при кризи.

Като цяло светът напоследък става все по-опасно място. Войните в Украйна и Газа раждат опасения за разширяване на конфликтите, Русия и НАТО са в противопоставяне, което прилича на Студената война от миналия век. Заради глобалното затопляне пък природните катаклизми зачестяват и стават все по-свирепи. Всички се надяват да не се стига до лоши сценарии, но една държава трябва да е готова да защити населението си при всякакви събития.

"24 часа" провери какво е положението с местата за защита. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) ги нарича "колективни средства за защита" и ги проверява два пъти в годината.

690 бомбоубежища и радиационни укрития има в страната, 108 само в София,

301 годни - 36 в добро техническо състояние, а други 265 са в задоволително.

В столицата годните - в прилично състояние са 52.

Но в София-област, където е Елин Пелин, както и в област Монтана няма нито едно годно скривалище.

Данните на ГДПБЗН включват само обектите, които се водят на отчет при тях. Има обаче и секретни скривалища, за които пожарната не отговаря. На другите обаче инспекторите от ГДПБЗН проверяват състоянието. В случай на нужда човек може да се скрие и в подземните гаражи, станциите на софийското метро и други обекти под земята (Целият списък на убежищата, годни за употреба, за които отговаря пожарната, е наличен в сайта им mvr.bg/gdpbzn).

От началото на годината има 631 проверки. В 36 обекта са дадени задължителни предписания със съответните срокове за изпълнението им от собствениците на обектите.

Водените на отчет колективни средства за защита са 2 вида. Едните са скривалища. Те са 529 и освен защита от бомби биха могли да предпазят укриващите се в тях и от атака с химически и биологически агенти. 161 пък са предназначени за криене от радиация. И докато някои скривалища са под блокове, училища или ведомства, други са вкопани самостоятелно, обяснява главен инспектор Красимир Зарков от столичната пожарна. Такова е "Обект 305" в столичния кв. "Слатина" например.

"Ние проверяваме колективните средства за защита минимум 2 пъти в годината. Основен фокус при тези проверки е състоянието на помещенията, на техническото оборудване в обекта, температурно-влажностният режим, общата херметизация на самия обект, както и водената документация. Поддръжката им е ангажимент на собствениците или на ведомствата, на които са предоставени", обяснява главен инспектор Костадин Хаджидиманов от ГДПБЗН.

След проверките скривалищата се категоризират в няколко направления. Първото е, че са в добро състояние. Такива са 36. Това е I категория. В следващата са 265 обекта. Те са в задоволително състояние. Това означава, че с малко разходи и

за по-малко от седмица скривалището ще е готово да предпазва хора,

ако се наложи. Обикновено става дума за преместване на кашони или усилватели за китари например, ако някоя рок група ползва обекта като репетиционна, или пък поправка на уплътненията на мивката. Това са и двете категории на убежища, които са годни за ползване. Данните са актуални към 11 юли.

Цели 216 са скривалищата в третата категория. Те са в лошо състояние и за да могат да приемат хора, ще трябват повече пари и продължителен ремонт от няколко месеца.

Заради наводнения и тежки повреди по стените например, чийто ремонт ще отнеме над година,

171 са неизползваемите към момента укрития

Често при проверките се оказва, че липсват строителни книжа, собствеността не е ясна, няма схема на убежището и други подобни. Понякога пък електрическите проводници не са укрепени или пък са с нарушена изолация. Друг път са повредени контактите и ключовете за осветлението.

Пожарникарите се натъкват и на течове, основно в зоните около входовете и изходите. Има и случаи на корозия на вентилационните тръби, а понякога и части от тях липсват.

Инспекторите от пожарната са се сблъсквали и с втвърдени уплътнения на херметичните врати.

Самите предписания, които пожарникарите издават, се връчват на стопаните на бомбоубежищата. Те отговавят и за изпълнението им. Това са ведомства, кметове или собствениците, ако става дума за обект на фирма, която работи с взривове например.

Ако скривалището е в блок, домоуправителят трябва да организира ремонтите

Дори в кооперацията ви да няма скривалище обаче, не трябва да се притеснявате. В случай да нужда може да се укриете във всяко подземно съоръжение. Такива са станциите на метрото, гаражите, подлезите, мазетата, паркингите, включително тези на моловете. Те са построени с двойно предназначение и могат да защитят хората от евентуална бомбена атака.

Според Закона за бедствията и авариите в урбанизираните територии от особена важност - София, Варна, Пловдив и Бургас, метрото и подземните етажи в сградите се проектират за двойна употреба, така че да могат да служат и за бомбоубежища.

Укриването във всяко бомбоубежище става по предварително изготвен разчет. За колективните средства за защита - общинска или държавна собственост, той се разработва съвместно от стопанина и ГДПБЗН. Ако скривалището е частно, разчетът се прави от собственика или управителя, когато е етажна собственост. Той се съгласува с пожарната и кмета на съответната община или район (за София, Варна и Пловдив - б.а.).

Преди хората да могат да влязат, бомбоубежищата се привеждат в готовност. Първо се отварят всички входове, проверяват се аварийните изходи. След това се затварят всички защитно-херметични устройства и технологични отвори, които се ползват в мирно време. Проверяват се всички помещения, в които е предвидено да се крият хора, както и запасите от вода за пиене и за санитарно-технически нужди. В случай на нужда се осигуряват още. Разчистват се подходите към скривалището и се поставят указателни табели. Включват се и телефонни постове или други средства за свръзка.

От галериите за укриване се махат всички предмети, които биха пречили на хората. Поставят се пейки, легла и столове, но така че да е достатъчно широко, за да могат да минават хората. Отново се проверяват филтър-вентилационната уредба, електрооборудването, водоснабдяването и канализацията, херметичните клапани, врати и капаци. При необходимост се осигуряват и храна и лекарства. Докомплектуват се противопожарните табла с противопожарни уреди и съоръжения.

Влизането в бомбоубежищата става по определен ред. Хората трябва да слушат указанията на ръководителя или служителите на звеното за обслужване на скривалището. Те лесно могат да бъдат разпознати, защото носят отличително облекло със съответните знаци.

Предимство се дава на хора със здравословни проблеми, възрастни, бременни, и деца. За тях са предвидени места в непосредствена близост до помещението на системата за филтър-вентилация. И макар всички да сме много привързани към домашните си любимци,

в бомбоубежищата животни не се допускат

След като капацитетът на бомбоубежището е запълнен, вратите се затварят. Излиза се едва след като ръководителят на звеното за обслужване на съоръжението прецени, че е безопасно.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>