Експерти с бронирани джипове влязоха във взривените складове в Елин Пелин

26.07.2024 19:58
Горящите складове край Елин Пелин, заснети от дрон Кадър: БНТ

Експерти с бронирани джипове на Военната полиция влязоха днес във взривените складове за фойерверки в Елин Пелин. Джиповете се водят тип „пустинна котка“. В един от шестте склада е имало вещества и пиротехнически материали – с два тона тротилов еквивалент, съобщиха властите.

Все още е невъзможно и опасно да се влезе на територията на базата. Правят се просеки в полето около склада, за са се ограничи евентуално ново разгаряне. Близката бензиностанция и другият склад с пиротехниката, който не се е взривил, са обезопасени, съобщиха от Специализирания отдел за борба с тероризма.

В резултата на взривовете един човек загина, двама са в неизвестност – мъже на 22 г. и 66 г. Лекарите водят тежка борба за живота на младата 20-годишна жена.

Починалият е 48-годишният доц. д-р Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и консултант в областта на взривната техника. В „Пирогов“ с изгаряния и опасност за живота е неговата дъщеря.

22-годишният мъж, който е в неизвестност, е синът на собственика на складовете – Тодор Попов. 

В сайта на фирмата собственик на складовете „Енигма“ има доклад за планирани мерки по безопасност на населението в случай на голяма авария.

Снощи вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че в складовете са направени непрекъснати проверки. Според мерките за сигурност основна опасност за складовете е именно възникване на пожар. Помещенията са разполагали с пожароизвестителна сигнализация, оросителна система за пожарогасене, пожарогасители и хидранти, пише още в плана.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>