Александър Джартов: Евакуираните хора вече се връщат по домовете си

26.07.2024 19:20
Александър Джартов Кадър: БНТ

Започна постепенното връщане на евакуираните хора от село Гара Елин Пелин в техните домове още след обед, възстановено е и електрозахранването. Това съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението.

"Днешният ден беше свързан с дейности по обезопасяване на целия район. От една страна положихме много усилия с колегите от Военно-въздушните сили да осигурим безопасност около последния склад, в който има пиротехнически средства. Там интензивно обливахме с вода. Същевременно изградихме просеки около самия склад. Като допълнително бяха предприети мерки за обезопасяване на складовата база на една от големите хранителните вериги. Към настоящият момент продължават взривовете. Периодът между отделните взривове постепенно се увеличава, което означава, че тези, които е възможно да се взривят, намаляват постепенно", обясни той.

"Не е възможно да се влезе и е изключително опасно както за хора, така и за техника. Колегите с риск за живота си буквално са успели да измъкнат двамата пострадали", каза Александър Джартов.

Според думите му е все още много трудно да се каже каква е първопричината за взривовете на складовете за пиротехника, пише БНТ.

"Обследваме района с дрон. Все още е твърде опасно. Колегите от Националната следствена служба започнаха огледи на обекта от хранителната верига."

"Надеждата винаги остава, в момента, в който можем да въведем хора с техника, се надявам да има повече информация", отговори той на въпрос дали има надежда двамата в неизвестност да бъдат живи.

Джартов коментира и критиките, че известията от системата за ранно предупреждение на BG-Alert са внесли излишен смут. "Постепенно трябва да свикваме с такива системи. Големият проблем е когато не бъдат задействани. Указанията в съобщенията бяха точни и ясни. Важно е обществото да свиква с тях."

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>