Проф. Пламен Киров: Може да започне процедура за избор на главен прокурор

26.07.2024 18:47
Проф. Пламен Киров Кадър: БНТ

Има възможност да започне процедура за избор на главен прокурор, коментира за БТА проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и ръководител катедра „Конституционноправни науки“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски" във връзка с решението на Конституционния съд относно промените в Конституцията, приети в края на 2023 г.

Има решение на Конституционния съд, всичко се изясни и оттук нататък може да започне процедурата, посочи проф. Киров. „След като няма титуляр главен прокурор, винаги може да започне процедура за излъчване на такъв. Има временно изпълняващ, защото имаше конституционни промени. Гласуваха се конституционните промени, след това бяха атакувани, и ето – има решение на Конституционния съд, всичко се изясни и оттук нататък естествено, че може да започне процедурата“, посочи той. 

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и припомни, че вече има избрани магистрати от съдийската квота, но няма от политическата.

На въпрос доколко е възможно Народното събрание да избере членове във ВСС, при тази политическа ситуация, проф. Киров отговори, че това е вече е политически въпрос. „Но има си конституционна процедура, законова процедура, да започнат да ги избират“, каза той. И припомни, че Конституционният съд също е бил в непълен състав две години и половина, но в един момент е бил попълнен.

Във връзка с това, че конституционните съдии не са постигнали изискуемото мнозинство за постановяване на решение по част от промените, поради което се отклоняват исканията на вносителите, проф. Пламен Киров обясни, че това означава, че направените конституционни промени си действат, те не са обявени за противоконституционни, което пък не означава и обратното – че са конституционно съобразни.

Попитан дали в този случай отново може да се търси мнението на Конституционния съд по тези промени, проф. Киров каза, че според него може. По думите ми в един друг момент може да се поиска от друг състав на КС да се произнесе по тези разпоредби дали са конституционно съобразни. Той добави, че няма срок това да се случи.

Относно това какво мисли в цялост за решението на Конституционния съд по промените в Конституцията проф. Пламен Киров заяви, че решенията на КС биха могли да бъдат коментирани, но те се изпълняват.

 

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>