Екатерина Михайлова: Решението на КС ще има тежки последици

26.07.2024 18:45
Екатерина Михайлова Кадър: bTV

„Това решение ще има тежки последици за това дали ще може да се прави конституционна реформа в частта съдебна власт", заяви по повод днешното решение на Конституционния съд за промените в основния закон бившият депутат и преподавател по Конституционно право Екатерина Михайлова пред bTV.

Решението отменя основни промени, свързани със съдебната реформа. Те бяха приети в края на 2023 г. с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

„Съжалявам много за това решение, можеше да не се стигне до него. Бях поканена да участвам в дискусия преди промените, имаше бележки, вкл. от мен, голяма част от тях не бяха чути. Съжалявам, защото съм привърженик на съдебната реформа - да се раздели прокуратурата от съда. Някои текстове, Слава Богу остават. Разбира се, по-големите приключват. Приключват защото беше ясно, че може да се катастрофира в решение 3 от 2003 г.", посочи Михайлова.

Според решението от 2003 г. всяка промяна в основния закон, която води до промяна във формата на държавно устройство и на държавно управление, може да се прави единствено от Велико Народно събрание.

Според адвоката Михаил Екимджиев съдебната реформа е била мъртвородена, защото предвиждала укрепване на независимостта и силата на съдебната система, което е универсален лек срещу корупцията.

„Прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално участваха в приемането на тези промени, нямат интерес от приемането на този проект. Беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това те ще използват неформалния си, сенчестия ресурс, за да торпилират този конституционен проект, вкл. през аватарите си в Конституционния съд", каза Екимджиев.

По думите му българската конституция все повече прилича на мавзолей: „Миришеща на нафталин, а в нея се разхождат призраци от миналото – Филчев, Пеевски, Борисов, а не бъдещето на децата ни". Конституционния съд пък определи като ретрограден орган, който прави това, което кукловодите поискат.

„С това решение беше завършен цикълът на реставрация на прокорупционното мнозинство", смята Екимджиев.

Според него единственият изход е в протести, подобни на тези от 2020 г., когато хиляди се събираха в демонстрации срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, както и вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>