Проф. Тодор Кантарджиев: Климатикът задържа вирусите и бактериите задълго - предизвикват пристъпна кашлица

26.07.2024 17:04 Константина Костова
Проф. Тодор Кантарджиев

- Проф. Кантарджиев, случаите на COVID-19 у нас се увеличиха двойно за последната седмица. В Гърция има и жертви. Какво трябва да знаем за подварианта на омикрон - FLiRT?

- Да, по данни на системата за регистрация на ковид инфекцията има процентно увеличаване през последните две седмици. Подобно увеличаване през последния месец се наблюдава и в Гърция, особено в Северна Гърция и Солун. Нещата не трябва да се драматизират, защото това, което циркулира в Гърция и до известна степен у нас, са подварианти на омикрон. За тях предупредих още преди месеци, те са известни с няколко неща. Първото и най-важното за хората е, че не протичат много тежко.

COVID-19 все повече заприличва на коронавирусите, които преди 5-6 г. причиняваха 10% от кашлицата и 30% от гърлобола при възрастните. Те не затрудняват особено здравната система, защото необходимостта от хоспитализация е по-ниска. Клиничната картина и изходът на заболяването почти нямат общо с коронавируса, който причини пандемията.

- Все пак в Гърция има смъртни случаи.

- Да, там има жертви. Интубираните случаи са се увеличили с 30-40%, хоспитализираните също растат. Но все пак броят на заразените не е голям. Там са хиляди случаи за седмица, а при нас преди няколко години имаше над 10 хил. случая на ден. Трябва да се спазват няколко неща, които културният европеец прави и без да има увеличаване на случаите от коронавирус.

Културният европеец гледа да е по-встрани от събирания, избягва хората, които кашлят,

кихат и имат видими прояви на респираторно заболяване. Известен е фактът, че случаите на ковид в края на лятото и началото на есента започват да се увеличават. Не виждам нищо драматично и нищо, което би затруднило здравната система. Но все пак съветвам:

- Здравните власти в Гърция и други страни препоръчват реваксинация. При нас това важи ли?

- Разбира се. Хората трябва да се замислят за ваксина срещу омикрон, но трябва да разговарят с личния си лекар. Съветвам възрастните да говорят още сега с личния си лекар да ги предвиди за безплатната ваксинация по програмата за грип. Второ, хората, които са с хронични белодробни заболявания или с хронични заболявания на сърдечносъдовата система, да говорят за ваксината за пневмококи. Тя е много важна, зашото предпазва 5 години от най-честите бактериални усложнения от грипа и ковида. Освен това съветвам мъжете и жените да си носят маска в задния джоб или чантата. Когато влизат в помещение с много хора, да слагат маска. Някои от маските имат много високо защитно действие.

- Според лични лекари “маскиран” ковид поваля хората в момента, така ли е?

- Поначало респираторните вирусни инфекции и грипът през летния сезон са много редки. Но ако се търсят активно, могат да бъдат открити. За COVID-19 разликата е остатъчните явления след преминаването на инфекцията. Вирусът засяга вътрешната страна на малките кръвоносни съдове, което

води до склонност към изостряне на съдовите заболявания, инфаркти и инсулти

Фактът, че у нас не се изследва за COVID-19, е много тревожен. Ако има епидемична връзка и в семейството някой е с инфекцията, трябва да се изследват останалите. За разлика от някои други вирусни инфекции, COVID-19 има две огнища. Едното е в гърлото, в носоглътката се размножава вирусът, а след това атакува белия дроб и кръвоносните съдове на белия дроб и мозъка. И друг път съм го казвал:

Най-важно е при първата поява на болки в гърлото след всяко ядене да се приема лимон със сода

Резен лимон, потопен от двете страни в сода за хляб, спестява две-три седмици кашлица, пневмония и усложненията ѝ.

- Джипитата сигнализират и за “тихи пневмонии”, които преминават без кашлица, но вкарват деца в болница. Чести ли са през този сезон?

- Някои пневмонии, така наречените атипични пневмонии, се причиняват от вътреклетъчни бактерии или от вируси.

Това са пневмониите, които обикновено не се чуват на слушалка при внимателно преслушване. Те се виждат много добре на рентген. Това са такива заболявания, за които трябва да се реши дали става дума за вирус, или за бактерия. Ако са бактерии, обикновено са вътреклетъчни и се лекуват с антибиотици, които проникват в клетките на възпалението. Тези клетки закарват антибиотика в белия дроб, където е огнището на инфекцията с концентрация до 20 пъти по-голяма от концентрацията в кръвта на човек, взимащ антибиотик. Трябва тези лекарства да бъдат изписвани от опитни лекари.

- Получаваме сигнали от читатели, чиито деца имат силна кашлица, но нямат други симптоми. Възможно ли е да е от климатиците, които почти постоянно работят в жегите?

- Всеки, който ползва климатик, трябва да пере филтъра му. Във филтъра се развъждат много микроорганизми, главно гъбички, аспергилус. Те алергизират и предизвикват неприятна пристъпна кашлица. Другото, което хората трябва да знаят, е, че климатикът трябва да се ползва разумно.

Разликата в температурата навън и вътре не трябва да надвишава 10 градуса

Ако навън е 35 градуса, в стаята е добре да е 25, а не 18. Тази разлика и почистеният филтър намаляват риска от алергични заболявания. Освен това трябва да се знае, че ако в помещението има някой, който кашля, рискът от заразяване е много голям. В сухия въздух, който циркулира, охладен от климатика, много дълго се задържат и вирусите, и бактериите, които кашлящият е отделил. Ако някой кашля вкъщи, трябва да е с маска. Кашля ли някой в офиса, да си ходи вкъщи.

- Кои летни бактерии върлуват в момента?

- В момента имаме толкова случаи на скарлатина, колкото имахме миналата година по това време. Какво означава това? Не са взети мерки да се научат лекарите с кои антибиотици да лекуват скарлатината, гърлото и другите стрептококови инфекции. За бактериални инфекции има антибиотици и

за съжаление на някои, най-ефективни са най-евтините антибиотици

Лятно време има разстройство, ако продължава повече от два дни, обикновено е бактериална инфекция. Когато обаче инфекциите са по време на големите жеги, е възможно чрез водата или чрез немити ръце, хората да се заразят с ентеровируси. Ентеровирусите не причиняват профузна диария, а висока температура, болки в мускулите, загуба на сили. При възрастните продължава между един и два дни, а при децата - до 4 дни. Възможно е при една разгърната ентеровирусна инфекция да се получи и обрив по кожата на детето, който отминава до четири дни.

За тези вирусни инфекции трябва да се приема храна, богата на антиоксиданти - боровинки, броколи, черен шоколад, в неголеми количества, а за възрастните не повече от една чаша червено вино.

- Продължава ли да расте броят на “Петата болест” у нас?

- Това е инфекция, която обърна внимание на нашето общество след случаите в Гърция. В нашата страна винаги е имало такава инфекция, преминава с обрив, който е по лицето. Детето има физиономия на прясно ошамарено.

“Петата болест” рядко дава усложнения, едно от тях, което се среща веднъж на 10 000 болни, е възпалението на сърдечния мускул. Но това заболяване не заплашва с тежка епидемия и необходимост от хоспитализация. Отминава за няколко дни.

- Като казахте заплаха от епидемия, птичият грип започна да се разпространява все по-бързо, като вече засяга хора и други бозайници. Има ли опасност от епидемия?

- Националният център по заразни и паразитни болести има всички видове диагностични апарати за доказване на това заболяване. В САЩ говеда заразиха хора. Но там болните карат обикновен грип, както сезонния. Имаме много силно лекарствено средство. Важно е да е прието рано и в първите часове на проявата на грип, включително и на птичи грип, на другия ден състоянието е много подобрено, а на следващия ден човек е практически здрав.

- Кои са първите симптоми, които сигнализират, че трябва да се вземат мерки?

- Циркулацията на грип започва обикновено в края на октомври, началото на ноември.

Ако в рамките на два часа чувстваш, че трябва да легнеш, усещаш болки по мускули и стави, главоболие, болки в гърлото и суха непродуктивна кашлица, това е грип

Веднага трябва да се вземе лекарство с антивирусно действие. След 24-ия или 36-ия час ефективността е много ниска. Както на повечето вирусни инфекции. Същото е и с бактериалните инфекции - ако те ухапе кърлеж и вземеш еднократно антибиотик, рискът да се разболееш от лаймска болест или марсилска треска е 10 пъти по-малък. Не 10%, а 10 пъти.

- Има ли опасност смъртоносният вирус Нипа, който циркулира в Индия, да достигне и до нас?

- Вирусът Нипа, който се разпространява в Индия, е с много висока смъртност, около 50-70% при болните. Той се пренася при пряк контакт. Вирусът е тежка хеморагична треска, природният му резвервоар са прилепите. Слава богу такива прилепи, които боледуват от това, у нас няма, плюс това няма възможност за пряк контакт.

В момента в Индия Чандипура вирусът е много коментиран в масовия печат. В областите, където се развива, разболява деца до 15-годишна възраст.

Последните седмици над десет деца починаха от енцефалит. Най-вероятно папатаците разпространяват Чандипура вируса. Те хапят много неприятно. Въпросите са защо вирусът засяга мозъка на децата и много често е с фатален край. Той засяга глиалните клетки. За мен интересно е дали децата са повече предпочитани да бъдат хапани от папатаците, или хормоналната нагласа на децата е такава, че пуска засягането на мозъка.

Не е нещо, което ни заплашва, нито може да се разпространи масово. Предупреждавам обаче, че в нашата страна има папатаци, тъй като мерките, които се вземат за комарите, не отговарят на необходимите изисквания, имаме много комари. Много вероятно е и да имаме много такива папатаци. Вероятността да имаме такива трески е винаги заплаха и трябва здравните власти да са винаги нащрек. В националния център преди имаше диагностика на Нипа, надявам се, сега да има и за Чандипура вируса.

Други от Интервюта

Николай Цветанов: Ако ви обещават да платят битова сметка при вземане на кредит, най-вероятно е измама

Най-често подвеждат с премълчаване на такси, заради които длъжникът накрая трябва да върне изненадващо голяма сума, казва председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране - Защо  стана

Албена Павлова и Емил Марков: Любовта ни е от втори поглед, но е непоколебима и до днес

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения

Доц. Михаил Груев: От кражби на кокошки и часовници до прегазени от съветски камиони - така е действала Червената армия у нас

9 септември е класически военно- политически преврат, повечето партизани са разбрали, че са "взели" властта, 2-3 дни по-късно, когато полицията ги издирва, за да им предаде оръжието си

Проф. Галин Цоков: Задачи за редактиране и финансова грамотност, това ще повиши резултата ни на PISA

Пробен тест за входно ниво по природни науки ще се проведе след месец за 9-класниците, казва министърът на образованието и науката Още акценти от интервюто: Учителите ще се проверяват дали са под

Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

Тази година се справихме по-добре с комарите - започнахме ларвицидно третиране още през март-април, после пръскахме регулярно и популацията бе в пъти по-малка

>