Десети нов кораб за БМФ

26.07.2024 15:17
На 23 юли 2024 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding бе вдигнат флагът на четвъртия д за тази година и десетия от серията „Плана" 45 000-тонни кораби за насипни товари.

Десети но кораб получи "Параходство БМФ", съобщиха от дружеството. След „Родина", „България" и „Трапезица" на 23 юли 2024 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding бе вдигнат флагът на четвъртия д за тази година и десетия от серията „Плана" 45 000-тонни кораби за насипни товари.

Корабът носи името „Царевец", с което стана вторият в историята на компанията с това име. Първият, който е 20 500-тонен за насипни товари от серията „Сакар", е приет от БМФ на 27 ноември 1998 г. Под командването на к.д.п. Петко Петков първият му рейс е зо украинското пристанище Бердянск. Този кораб е в състава на БМФ до 3 април 2020 г., когато е продаден на друга шипингова компания.

От параходството посочват, че за всеки българин Царевец е не само хълм във Велико Търново, крепост в старопрестолния Търновград, но и връх в историята на Второто българско царство (1185 – 1396 г.). 

Капитан на новия „Царевец" е к.д.п. Иван Киряков, доказал своя професионализъм в продължение на 25 години в БМФ. Главен механик е инж. Атанас Найденов – утвърден специалист в експлоатацията на този тип двигатели и механизми.

Влизането в експлоатация на „Царевец" е поредното доказателство за последователната политика на ръководството на БМФ непрекъснато да реагира на промените във фрахтовия пазар и да отстоява завояваните позиции там. Затова обновлението на флота продължава.

До края на годината ще бъде получен и м/к „Козница" – представител на другата успешна серия 32 000-тонни лейкъри, способни да плават и в Големите американски езера, с което настоящата 2024-а ще бъде записана в историята на 132-годишната компания като годината с най-много новополучени кораби, допълват от дружеството.

През 2025 година се очакват още три от тази серия, а до края на 2026 година новият тип лейкъри ще станат общо 15. Серията 45 000-тонни кораба пък ще бъде допълнена с още 3 през 2027 година, като с очакваните общо 10 нови плавателни съда БМФ планира да увеличи допълнително тонажа си, запазвайки средната възраст на флота от 7 години.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>