Нидерландски волейболист, изнасилил 12 годишно момиче, ще играе на олимпиадата

26.07.2024 13:00 Виктор Григоров
Стивън ван де Валде

Стивън ван де Велде ще стъпи на пясъчните волейболни полета до Айфеловата кула до дни, за да изпълни мечтата си да стане олимпиец, но неговата история е стряскаща.

Ван де Велде е бил осъден на четири години затвор през 2016 г., след като признава, че е взел евтин полет от Амстердам до малко летище северно от Лондон през 2014 г. и е правил секс с 12-годишно момиче, след като са разговаряли често онлайн в продължение на няколко месеца.

Ван де Велде излежава 13 месеца, 12 от които във Великобритания, преди да бъде изпратен обратно в Холандия след договор между страните.

Той е осъден на по-кратък срок съгласно холандското законодателство и е освободен в началото на 2017 г.

Общуването с малолетната започва, когато тя му изпраща покана за приятелство в социална мрежа.

Първоначално нидерландецът я е помислил за 16-годишна, но дори и когато тя му казала истинската си възраст (12), той не прекъснал комуникацията.

На 2 август 2014 г. той се качва на самолет, за да се срещне лично с жертвата си.

От летище Лутън той взел такси на до Милтън Кийнс, града, в който тя живеела, за техните сексуални срещи като обаче на няколко пъти тя се е оплаквала, че я наранява.

Ван де Велде е бил хванат, след като посъветвал жертвата си да вземе хапче против забременяване на сутринта. Персоналът на клиника, откъдето се опитал да купи хапчето, предупреждава семейството на момичето и полицията заради нейната възраст.

„Направих този избор в живота си, когато не бях готов", каза волейболистът пред NOS. „Бях някак изгубен и сега имам много повече житейски опит."

 Той сега се състезава за страната си на международната сцена от 2017 г., а през 2022 г. се жени за Ким ван де Велде, немска състезателка по плажен волейбол, която също е обучавана за полицай.

Двамата имат син на две години.

За да му позволи да представлява Нидерландия на игрите в Париж, Националният олимпийски комитет се съгласи той да остане извън селото на спортистите и да не говори с медиите.

Други от Волейбол

"Марица" с реми в последната си контрола на турска земя

Доминаторът в женския ни волейбол "Марица" записа равенство в последната си контрола в Турция. Пловдивчанки направиха 2:2 срещу "Саръйер" (Истанбул), а спарингът се проведе в зала "Бурхан Фелек" в

Община "Марица" награждава 14-годишната европейска шампионка по волейбол от Скутаре

Момичето заминава за Сърбия, където ще играе за отбора "Единство" 14-годишната Дарина Нанева от Скутаре, която спечели с националния отбор по волейбол Европейското първенство за жени до 18 години

Кметът на Пазарджик се срещна с треньора на националния ни отбор по волейбол

Община Пазарджик е домакин на българския мъжки национален отбор по волейбол. До края на месеца нашите национали ще проведат своята подготовка в града, като спортна зала "Васил Левски" ще бъде изцяло

"Марица" (Пд) среща носителя на трофея в Шампионската лига

"Марица" (Пловдив) попадна в Група "А" на Шампионската лига по волейбол при жените за сезон 2024-2025. Това стана ясно след жребия за групите, който беше изтеглен преди минути в Люксембург

Костадин Димитров към европейските шампионки по волейбол за девойки: Благодаря ви, момичета! (Снимки)

Отличават ги с Почетната значка на града Кметът на Пловдив  Костадин Димитров посрещна в общината  европейските шампионки по волейбол Мария-Магдалена Недялкова, Елисавета Сариева и Дарина Нанева

>