Отварят реките на София за разходки, по-бърз градски транспорт, правят повече паркинги и пешеходни зони (Обзор)

25.07.2024 22:30 Цветелина Стефанова
Васил Терзиев

Паркиране с предимство за живеещите в платените зони, повече паркинги в кварталите, но и повече и по-скъпи паяци, 5 нови пешеходни улици и 60 км велоалеи. Това е само част от визията за управление на кмета на София Васил Терзиев до 2027 г.

Надеждата ми е до края на мандата да не загубим устрема си и да направим София прекрасен град, такъв, какъвто го обичаме, като всеки от нас работи с много любов, за да има бъдеще, обясни той. И призова “другата страна да не ни убива устрема”.

Столичният общински съвет обаче отложи разглеждането на програмата за следващо заседание.

Промени в 19 ключови сфери с мерки, които ще станат факт по години, разписва Терзиев в програмата си. Тя е разделена в 4 направления - здраве, възможности, ред и ефективна община.

Една от основните цели е да се увеличат с 20% пътниците в градския транспорт. Това ще стане с повишаване на средната скорост с 30%, купуването на повече от

500 нови трамвая, тролея и автобуса

и оптимизирането на разписанията.

Ще се проектират и нови метролинии и ще се подобри транспортната свързаност във “Витоша”, “Люлин” и “Студентски град”.

Акцент се поставя и върху паркирането в града. От една страна, ще се правят повече паркинги в кварталите - подземни и многоетажни, ще се развива системата “Паркирай и се вози” с буферни паркинги около входовете на града. Ще се даде предимство за места за колите на хората, които живеят в зоните.

От друга, ще се засили контролът на паркирането, който пречи на градския транспорт. Чрез автомобили с камери ще се следи автоматично за неправилно паркирали и ще се премахнат хартиените талони за платените зони. Освен това ще се актуализира и цената за репатриране с паяк и ще се увеличи броят им. Ще се отворят повече наказателни паркинги.

Ново трамвайно трасе ще има между бул. “България” и “Дървеница”

Трамвай ще има по новоизградените булеварди “Тодор Каблешков” и “Филип Кутев”, както и продължение по бул. “Г.М. Димитров”. Нов трамвай ще има и по бул. “Рожен”, който ще се прави заедно с новия пробив.

Екипът на Терзиев е предвидил по-строг контрол в договорите на фирмите за поддръжка на уличната мрежа. Визията е и за изграждане и ремонтиране на улици в кв. “Витоша ВЕЦ Симеоново”, “Манастирски ливади”, “Малинова долина”, “Кръстова вада”, “Кремиковци”, Нови Искър и др.

Ще се изградят и 60 км велоалеи по стандарт на настилката.

Програмата залага мерки за създаване на нискоемисионни зони не само за колите, но и за отоплението на твърдо гориво.

Нова концепция е облагородяване на зоните около градските реки, за да станат привлекателни за хора.

Поне по 30 градинки ще се ремонтират в кварталите на година. (Виж повече горе.)

Една от най-важните теми за кмета е решението на

проблема с

детските градини Първо ще се въведе модел за прогнозиране на нуждите от детски градини, ясли и училища. Ще се направят и планове, с които община да може да придобива собствеността върху всички терени за публични мероприятия - улици, паркове, училища и детски градини, веднага след влизането им в сила.

Приоритет ще е реконструкцията на общински сгради, които могат да бъдат ползвани за детски градини. Ще се осигурят и повече терени за тях.

Предвидено е и изграждане на нови детски градини в кварталите “Младост 3”, “Овча Купел 1”, “Слатина”, “Лозенец”, “Оборище”, “Стрелбище”, “Дружба”, “Надежда 1”, “Свобода”, “Манастирски ливади”, “Левски В”, “Драгалевци”, “Враждебна”, себо Негован.

Училището ще се превърне в сърцето на квартала. Предвижда се отварянето на дворовете, за да се осигури възможност за деца, младежи и подрастващи да спортуват свободно извън учебно време. Програмата залага и създаването на безопасни зони около училища, детски градини, спортни и детски площадки, паркове, пазари и др.

“Важна цел в програмата е да осигурим безопасност на пътя и на обществените пространства”, обяснява кметът.

Ще се подобри системата за наблюдение и сигурност с изграждане на системи за видеонаблюдение, които да позволяват навреме да се реагира при проблеми. Ще се изгражда съвременен Ситуационен център.

С МВР ще се работи за повече камери за скорост по основните булеварди, подобряването на качеството на пътната маркировка и уличното осветление. Работи се и за прилагането на Стандарт за пътна безопасност при проблемни пешеходни пътеки с приоритет около училищата и детските градини, спирките на градския транспорт, кръстовищата.

Вижте тук пълната управленска програма.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>