Новият ляв фронт се свиква на Бузлуджа, Нинова от София в битка да остане лидер

26.07.2024 07:00 Лиляна Клисурова
За първи път от 8 г. Корнелия Нинова няма да се качи на Бузлуджа за традиционния събор на БСП. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Новото ръководство на БСП на среща с представители на “Левицата”. СНИМКИ: БСП
Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов поеха курс за ляво единение.
Представители на младежките организации на левите формации подписаха в четвъртък харта за единен фронт.

Новият ляв фронт ще стартира от Бузлуджа тази събота.

На историческата поляна за традиционния събор на БСП редом до социалистите ще застанат знакови лица от още няколко леви организации, повечето от които бивши членове на столетницата. Сред тях Мая Манолова от “Изправи се, България”, Румен Петков, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов и Татяна Дончева от “Левицата”, както и традиционните партньори от ПК “Екогласност”, “Тракийци”, Движение за социален хуманизъм и др. А съборът по случай 133 г. организирано социалистическо движение

знаково ще е под мотото “Заедно!

Началото е Бузлуджа”.

На върха обаче също знаково и за първи път от 8 г. няма да е Корнелия Нинова. В сряда тя обяви, че решението на Софийския градски съд, което я заличава като председател на БСП, се оспорва. Жалбата е внесена от бившия соцдепутат и рали шампион Крум Дончев.

Бузлуджа ще ми липсва, но не мога да стоя редом с хора, които предадоха битката за 8 години, които за една нощ се преродиха в други дрехи, обясни тя пред bTV в сряда решението си тази година да не е на историческата поляна. А във фейсбук групите на БСП симпатизанти на досегашната лидерка от две седмици насам отправят призиви за бойкот на събора.

От това обединение ще последва по-голямо разединение, предупреди Нинова и обясни, че то не се приема еднозначно в партията, защото има егоцентризъм и

“много вождове, малко индианци”

Напомни още, че част от участниците в новия фронт са работили срещу БСП по места на предишни избори.

През годините сме опитвали да правим леви обединения, имали сме формат от 22 партии, имали сме и от три - не сме имали сериозна разлика в резултата. На това обединение се гледа като на механичен сбор от партии. Това не е смисълът на ляво обединение. Това механично събиране на лидери не може да доведе до по-добри резултати, убедена е Нинова.

Курсът към формирането на широк ляв фронт бе зададен от новото ръководство на БСП, избрано от Националния съвет след оставката на Нинова, начело с временния председател Атанас Зафиров и с шефа на парламентарната група Борислав Гуцанов.

Формулата му беше изпробвана по време на местните избори миналата година в София, когато се направи широк фронт зад Ваня Григорова и тя остана само на около процент и половина зад избрания за кмет Васил Терзиев. Самата

Ваня Григорова обаче обяви, че няма да се включи

в новото ляво обединение, нито ще отиде на Бузлуджа. Механичното обединение не води до устойчиви резултати, обясни тя и допълни, че смяната на Нинова не променя политиката на БСП.

В последните седмици новото ръководство на “Позитано” 20 проведе поредица от срещи и дискусии с другите леви формации. А в петък - ден преди събора на Бузлуджа, събират всички в Стара Загора. Там ще бъде предложен, обсъден и подписан

манифест за съвместни действиs

на цялото ляво пространство преди задаващите се нови парламентарни избори наесен.

Единствено консолидацията на хората на лявата идея може да даде перспектива за България като социална държава с достойни условия за живот на всеки, единодушни са участниците в новия фронт, цитирани от пресцентъра на “Позитано”.

Пътят, по който вървим с нашите коалиционни партньори, ни дава увереност, че още на следващите избори нашите резултати ще бъдат значително по-добри, обясни и. ф. председателят на партията Атанас Зафиров.

Тази година ще покажем, че заедно сме по-силни и обединени се отправяме към политическия връх, където е мястото на БСП. За доброто на България, допълни го организационният секретар и председател на лявата група в парламента Борислав Гуцанов.

И според двамата тази година на Бузлуджа се очакват повече от традиционно събиращите се социалисти. Гуцанов пресметна, че щели да са с 30% повече. Интересът е рекорден. Това показва, че хората приемат новата посока на партията. Бузлуджа е на всеки социалист и се радвам, че тази година ще възродим идеята, заяви преди дни Зафиров.

В четвъртък пък младежките организации на БСП, АБВ, “Изправи се, България”, “Движение 21”, “Европейска лява младежка алтернатива” и МИР подписаха Харта за единен ляв фронт, в която подчертават необходимостта от консолидация и създаването на убедителна политическа и управленска алтернатива. А лидерът на червените младежи Габриел Вълков даде

примера, по който да вървят - обединението на левицата във Франция

и създаване на обща платформа, съвместни инициативи, налагане на нови лица, които да представят и реализират новите леви политики. 

Все още няма конкретно решение дали формациите от новия ляв фронт ще се явят на изборите наесен като коалиция.

Поради продължаващата съдебна сага в БСП обаче продължава и драмата кой точно ще подписва документите за явяването на изборите, както и кандидатдепутатските листи.

Докато не се намеси върховният съд, председател на БСП съм аз, отсече Корнелия Нинова в сряда. Върховният касационен съд трябва да се произнесе в 14-дневен срок от постъпването на жалбата на Крум Дончев при него. До четвъртък обаче това не се бе случило, тъй като размяната на книжата между съдилищата отнемала време.

Решението, с което Нинова се заличава като лидер, бе взето от Софийския градски съд на 10 юли. Със същото решение съдът вписа като представляващ партията Атанас Зафиров. То обаче няма да влезе в сила до окончателното произнасяне на ВКС, което се очаква да се случи около средата на август. Ако изборите са на 6 октомври, това означава, че по това време вече ще са започнали да текат сроковете за регистрация на формациите за изборите по хронограмата на ЦИК.

А на въпрос

дали може Нинова да не подпише листите на БСП за изборите

през октомври, лидерката в оставка в сряда отвърна: Мога, всичко е възможно.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>