Сарафов алармира: Най-голямата морга в София е пълна, спира да приема тела (Обзор)

25.07.2024 22:30
Моргата е в центъра на София.
Входът на Съдебна медицина на ул. "Здраве".

Горещината взриви проблема, който е от години, но държавата не е предлагала работещо решение

Препълнена с 2 пъти повече трупове е най-голямата морга в държавата - тази в Александровска болница. Тя съхранява 150 тела при капацитет едва от 75. Затова там спира приемът на трупове за съхранение и аутопсии. За сериозния проблем публично алармира главният прокурор Борислав Сарафов в писмо до премиера Димитър Главчев и до министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Обвинител номер 1 настоява за спешно решение, тъй като проблемът може да блокира много разследвания на тежки престъпления. Точно преди година - на 23 юли 2023 г., за пълните морги в цялата страна предупреди и “24 часа” . Тогава телата в Александровска болница бяха 130. А този февруари дори 170. Но след среща при тогавашния главен прокурор Иван Гешев 40 трупа бяха изнесени за съхранение в хладилни камери на общинското предприятие “Гробищни паркове”. “24 часа” тогава съобщи, че се

търси терен за нова морга в София,

но до работещо решение не се е стигнало и на 22 юли 2024 г. директорът на най-голямата болница - “Александровска”, проф. д-р Атанас Йонков е уведомил прокуратурата за преустановяване на приемането на трупове и спиране на съдебномедицински експертизи, тъй като капацитетът е изчерпан.

Ситуацията в жегите е изострила критично този дългогодишен проблем, тъй като има опасност от епидемичен взрив.

“Това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебномедицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди”, пише Борислав Сарафов на здравната министърка.

И добавя, че подхожда с разбиране към критичната ситуация, но е обезпокоен.

“Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да

затруднява разследванията

по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления (убийства - б. а.) и свързаните с тях съдебномедицински експертизи”, подчертава главният прокурор.

Той очаква други медицински заведения в София да помогнат в тази ситуация, тъй като проблемът не е в Александровска болница.

Запознати обясниха, че в София има и други морги. Една от тях е във ВМА, в чието

трупохранилище има място едва за 12 тела

Единствените две свободни места се пазят за починали в самата болница.

Друг проблем е, че според законодателството ни телата се съхраняват до издаване на разрешение за погребение.

То се дава от наблюдаващия прокурор, след като всички действия по разследването са изчерпани. Става дума за експертизите при травми, алкохол и други. Има и случаи на тела, които не са идентифицирани. А дори починали с разрешително за погребение седят в моргите в страната. Случва се роднини да кажат, че нямат финансова възможност. Други, че са обидени на починалия си близък и не искат да имат нищо общо с него.

От здравното министерство са запознати с дългогодишния проблем, потвърдиха за “24 часа”.

“С писмо от 15 юли министърът на здравеопазването свика

спешна среща по темата, която се състоя на 18 юли

На нея присъстваха ръководството на болницата, представители на Министерството на здравеопазването, МВР, Софийската градска прокуратура, Столичната община и Столичната регионална здравна инспекция”, обясниха от ведомството. На срещата била обсъдена необходимостта да се пренесат поне 50 трупа в хладилните камери на “Гробищни паркове”, където да се съхраняват до получаване на разрешение за тяхното загробване.

Според здравното министерство досега са освободени 17 трупа, а днес се освобождават още 10

“Междувременно до оптимизиране на капацитета в Клиниката по съдебна медицина към УМБАЛ “Александровка” е създадена организация за поемане на трупове в останалите лечебни заведения на територията на столицата”, обясниха от ведомството.

И в Бургас моргата препълнена, още ползват фризера за сладолед

“И ние сме на ръба да спрем да приемаме трупове. В отделението е препълнено, има удавници, бежанци, които стоят с месеци, а понякога и с години. Но за разлика от столицата, в която има няколко болници, извършващи аутопсии и експертизи, ако ние спрем, става страшно.”

Така шефката на Съдебна медицина в Бургас д-р Галя Милева коментира новината, че Александровска болница спира аутопсиите, тъй като повече не може да приема трупове.

“Голям проблем е съхранението на телата. Имаме фризер с 18 места, който е препълнен, и хладилна стая. Тя е с капацитет за 12 тела, а в момента има 28. Принудени сме да ползваме дори фризер за сладолед, в който побираме до 4 трупа”, обяснява д-р Милева.

“Най-старият” труп в моргата е на удавен руснак от 2016 г.

“Лятото е кошмар, на ден имаме по двама-трима удавници, тази година са предимно украинци и чехи. Отделно са и бежанците. Неведнъж съм алармирала за кошмарната ситуация. Този проблем трябва да го реши държавата, но нея я няма”, ядосва се д-р Милева. Тя е на ръба да последва колегите си от Александровска въпреки последствията за прокуратурата, които биха възникнали при отказ за извършване на аутопсии и експертизи.

“Спирали сме работа веднъж преди много години. Тогава местната власт успя за 24 часа да реши проблема”, казва д-р Милева. И предупреждава - Накрая наистина ще стоварим два-три трупа в градинката пред прокуратурата, да се оправят.”

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>