32 училища в област Бургас търсят директори - защо ги оценяват и некомпетентни родители, питат синдикати

25.07.2024 18:10 Тони Щилиянова
Иновативното е едно от училищата, за което ще се проведе конкурс за директор.

32 училища в област Бургас си търсят директори, от тях 13 са в областния център. Това стана ясно, след като МОН обяви втория етап на директорските конкурси.

Никой от кандидатите не бърза да подава документи,

а прогнозите са, че това ще стане в последния момент - броени дни или направо часове преди крайния срок, който изтича на 19 август.

"Хората не смеят да обявяват намеренията си по-рано, тъй като се страхуват от компромати. Затова всеки изчаква", казват от гилдията.

Няколко много желани училища са в списъка с директорските конкурси в Бургас, показа проверка на "24 часа". Сред тях е иновативното основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията", чийто успешен директор Михаил Ненов пое поста зам.-кмет по образование и здравеопазване след оттеглянето на Йорданка Ананиева.

Обявен е и конкурс за ОУ "Братя Миладинови", което преживя известни трусове след пенсиониране на дългогодишния си шеф Бочко Бочев. Първо там временно бе назначена Снежана Любомирова, но тя подаде оставка в средата на учебната година, а нейното място зае директорката на училището в кв. "Горно Езерово" Диана Ковачева.

Още едно от най-предпочитаните основни училища в града - "Пейо Яворов", също си търси директор след пенсионирането на уважаваната Мара Георгиева.
Нов директор ще има и популярната гимназия за романски езици "Г. С. Раковски" след пенсионирането на опитната директорка Радостина Георгиева, превърнала се в емблема не само за училището, но и за развитието на франкофонията в региона.

Временно изпълняващ там стана заместничката Неди Абрашева, която успешно ръководи училището една учебна година.

Кандидати за директори се търсят още за професионалната гимназия по химични технологии "Акад. Н. Зелинский" и професионалната техническа гимназия, за средните училища "Йордан Йовков", "Добри Чинтулов" и "Константин Петканов", както и за училището в кв. "Победа" - "Христо Ботев".

Обявени са конкурси за Несебър, Поморие, Айтос, Руен и Сунгурларе

Сред тях са професионалната гимназия по туризъм "Иван Вазов" в Слънчев бряг и СУ "Любен Каравелов" в Несебър. Заради липса на кандидати пък за втори път се обявяват конкурси за директорските места в Оризаре, Снягово, Струя, Ново Паничарево.

В същото време прави впечатление, че в списъка с училища липсва вечерната гимназия в Бургас, която от 3 г. е с временно изпълняващ длъжността директор.

И този път в комисиите, които ще оценяват кандидатите, ще има представители на обществените съвети въпреки позицията на синдикатите, че тези хора не са достатъчно компетентни да оценяват бъдещите директори на училища.

"Когато се провежда конкурс за длъжност, за която се изисква кандидатът да е магистър, то той трябва да бъде изпитван от хора, които са наясно с тематиката. Родители от обществените съвети на големите училища може и да са компетентни, но в селските училища идват дори неграмотни.

Това обезсмисля нещата, все едно, като се избира директор на болница, да го оценяват роднини на пациентите", коментира Константин Янков, областен координатор на СБУ.

Към настоящия момент за общинските училища комисията включва трима представители на РУО и по един на общинската администрация и обществения съвет в съответното училище, а за държавните - по двама от РУО и МОН и един от обществения съвет.

Конкурси за директори са обявени за общо 481 общински и държавни училища във всички области на страната.

За област Бургас документите се подават от 18
юли до 19 август в РУО

или по електронната поща. Конкурсът се провежда в две части: писмен изпит, който представлява решаване на тест и събеседване.

По време на устния изпит кандидатите ще трябва да защитят концепция за стратегическо управление на училището.

Според запознати, които имат наблюдения от първите конкурси, спрени заради жалба на един от кандидатите, концепцията се явява най-слабото място. Заедно с представянето на концепция кандидатът ще трябва да реши и два конкретни казуса.

От МОН уточняват, че за да се избегне субективният елемент, са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на РУО. Те са свързани с реални ситуации, случвали се в наши училища и при които е било нужно не само прилагане на нормативната уредба, а лидерски подход.

Изборът на директори е ориентиран не просто към намиране на администратори, а към търсене на образователни лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>