Александровска спря аутопсиите, повече не може да приема трупове, Сарафов алармира здравния министър

25.07.2024 15:13
БОРИСЛАВ САРАФОВ

Към 22 юли извън камерите били 23 тела. Капацитетът на съдебна-медицина бил 150 тела, който отдавна бил надхвърлен. Най-старите трупове били от 2006-2007 г.

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на София и региона.

Причината е, че на 22 юли 2024 г. Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска" ЕАД, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан.

За проблема са сезирани и други институции.

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение", посочва в писмото си главният прокурор Борислав Сарафов. Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

„Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи", подчертава Борислав Сарафов.

Главният прокурор настоява в спешен порядък да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в гр. София съгласно медицинските стандарти.

Борислав Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в София и предотвратяването на риска от провал на разследванията.

Към 22 юли извън камерите били 23 тела. Капацитетът на съдебна-медицина там бил 150 тела, който отдавна бил надхвърлен. Най-старите трупове били от 2006-2007 г.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>