На разходка до най-злокобния концлагер „Белене“ (Снимки)

25.07.2024 13:39 Мила Иванова
Борислав Димитров от фондация „Софийска платформа“, създатели на сайта www.belene.camp
В една от малкото останали сгради от някогашния концлагер може да разгледате възпоменателна изложба с портрети и рисунки на някои от лагеристите.

Доброволците, които може да ползвате за гидове на острова, са категорични: „Ще пристъпите със страх и недоумение, но ще си тръгнете с надежда”.

Дотам и назад" е поредица на „24 часа", реализирана в партньорство с Българския туристически съюз (БТС) и Yettel, с които през летния сезон ви каним на едно вълнуващо пътешествие из 100-те национални туристически обекта на България. Ще се разходим до 10 изключителни дестинации, които разкриват впечатляващата история, култура и природни чудеса на нашата страна, и ви призоваваме да „попътувате" заедно с нас. Правим го с мобилното приложение на Yettel, което дигитализира популярния хартиен паспорт с обекти, без да го заменя. Приложението предлага аудио и видео истории, създадени от талантливи български илюстратори, както и възможност да събирате печати и да участвате в игра с шест категории постижения за получени печати, както и опция да поканите приятел да се включи в игра с награди. 

Да отидеш на екскурзия в концлагер. На първо четене звучи безумно. Още повече, че „Белене“ е най-големият и страховит концлагер, който свързваме със зверства, тормоз и убийства- по време на комунистическия режим в България. Защо бихме отишли днес там? Някои хора очакват, че мястото е злокобно - и се страхуват, че ще попаднат във филм на ужасите, но такъв, който наистина се е случвал някога. А други си казват, че то не заслужава да бъде помнено, какво остава човек да си направи усилието да пътува до там и да го обикаля. И едните, и другите грешат. Нещо повече, това място се оказва изключително интересно от различни гледни точки. Като природна забележителност с над 200 вида птици и огромен брой растителни видове, то е уникално. Да не говорим, че се намира на река Дунав, чиято красота не може да бъде помрачена дори от духовете на острова, които още шепнат за страданията и несправедливостта. И дори да ви звучи странно, посещението му е полезно за всекиго. Неслучайно е част от 100-те национални туристически обекта, които това лято обикаляме с приложението на Yettel в своите телефони. 

Остров Белене е всъщност Персин

Островът е доста голям – над 40 квадратни километра - и до него може да стигнете с автомобил. Пропускателният режим е една идея по-сложен, тъй като на острова все още има действащ затвор. Посещението трябва да се заяви два дни по-рано в Министерство на правосъдието.

Препоръчваме ви да направите резервация през сайта belene.camp, създаден от фондация „Софийска платформа“. През него може да изберете местен гид, който ще организира тура ви и ще съдейства с издаването на разрешение за посещение.

Ще останете приятно изненадани от професионализма, който ще срещнете – всеки от тях е завладян от идеята да популяризира красотата на Персин и да не остави спомена за големите грешки в историята ни да бъде заличен. Те ще имат грижа да получите разрешение за достъп и ще ви разходят, ще ви разкажат и ще отговорят на всичките ви въпроси. Може да изберете кратък или дълъг тур, а може да добавите и разходка с лодка, ако искате да извлечете най-интересното от това посещение. 

След като минете с автомобила си през охраната, ще трябва да пресечете моста пеша. Позволено е в колата да се превозва само един човек, тоест шофьорът. Ще минете по военен понтонен мост, след който може да влезете отново в автомобила и да потеглите към вътрешността на Персин. 

Отляво ще забележите алея, която води към действащия и днес затвор. Някои от затворниците там са на лек режим и е възможно да ги срещнете по пътя си – пеша или на велосипеди. Важно е да помните – не ги снимайте, забранено е!

15 км по-навътре ще видите входа на така наречения трудововъзпитателен лагер. Но нека на входа му си припомним историята. Със секретно постановление от 27 април 1949 г. Българската комунистическа партия решава да създаде трудово възпитателно общежитие „Белене”. По-късно става популярен като най-зловещия концлагер, вдигнат от комунистическата власт у нас. „Белене“ е най-големият и най-дълго просъществувал лагер за терор и изолация. В него на неистови мъчения и лишения са подложени противници на политическия режим, като сред тях е имало както най-обикновени селяни, които отказвали да влязат в ТКЗС, така и големи индустриалци, банкери, бивши депутати и министри, интелектуалци, духовници и много други. 

Тук са попадали хора без съд и присъда, без елементарно обяснение дори какво са нарушили. Без възможност за обжалване и без яснота колко дълъг ще е престоят им. Много от лагеристите са намирали смъртта си на острова, а телата им нерядко са били захвърляни по най-жестокия и безскрупулен начин, като мърша на болни животни. Разбира се, без отчет и архиви.

Първите лагеристи били докарани през 1949 година с животински вагони. Тогава мостът не е съществувал – имало е лодки и дъски върху тях. След като прекосявали реката, започвал нелекият им път на острова. 

В лагерния жаргон „обект“ наричали клъстер от сгради, които обслужвали дадена функция. Първите лагеристи били настанени в  обект номер 1, останките на който днес са заличени. Знае се само, че се е намирал някъде край затвора. Освен него, в „Белене“ били изградени още няколко обекта.

Днес на острова вие се движите по асфалтов път, който някога е бил построен върху дига, създадена с примитивен робски труд от някогашните лагеристи.

Наказаните в „Белене“ били подлагани на принудителен труд, като според „провинението“ имало различни видове трудови дейности. Най-неприятната бил строежът на диги с голи ръце и примитивни инструменти. По-леко „провинилите се“ се занимавали с дърводобив, а най-големите „късметлии“ гледали животните в стопанството. И не, всъщност късметлии на този остров нямало. Насилието и унижението били дългогодишни домакини тук. Стопаните на този злокобен „дом“. 

И тъй като неговата секретност се е поддържала стриктно, за разлика от концлагерите в Германия например, където всичко е било описвано в най-дребен детайл, за хората и дейността на лагера липсват подробни данни. За изтезанията и за начина, по който незнаен брой хора намират смъртта тук, също. Всъщност отнемането на живота им не е била основната цел. Подчиняването на личността, скършването на духа й, въздействието върху човека, семейството му и цялото общество – това са целили в мястото от Ада, наречено „Белене“.

И така, когато стигнете арката на обект номер 2, ще видите възстановка на някогашния вход, върху който са изписани два противоречащи си афоризма на Максим Горки и Феликс Дзержински. От едната страна ще прочетете „Да, човек звучи гордо!“, а от другата – „Ако врагът не се предаде, се унищожава“. 

В една от малкото останали сгради от някогашния концлагер може да разгледате възпоменателна изложба с портрети и рисунки на някои от лагеристите. На всяка цена посетете и сайта “Истории от Белене“, за да чуете от първо лице историите на оцелели лагеристи и да научите още невероятни детайли за тези смутни и срамни моменти от българската история. 

Защо да посетите „Белене“

Макар съдбата на мястото да е повече от интересна, макар природният парк тук да си струва една дълга разходка с хубав фотообектив, макар гостоприемството на беленчани от другата страна на реката да е пословично, остава въпросът ЗАЩО да посетим това късче земя, пропито със злокобни истории. „Защото не живеем във вакуум, не живеем само в настоящето. Както човек има памет и събития, които са го изградили, така и обществата имат“ – това е краткият отговор на Борислав Димитров от фондация „Софийска платформа“, създатели на сайта www.belene.camp. „Идваме отнякъде и отиваме нанякъде. За да знаем какви сме и какви искаме да бъдем, трябва да знаем откъде точно идваме и в какво сме бъркали по този път. За да вървим в друга посока, различна от тази, която тук на острова ще видим, за да не допускаме същите грешки, трябва да знаем и да помним, че сме ги направили. Това е разговор за идентичност. Искаме ли пак да сме такива или не?“.

Борислав разказва, че „тук хората идват със страх и неприязън, но си тръгват с надежда и благодарност. Защото, докосвайки се до ада на миналото, до неговите болни язви и смъртоносни недъзи, всеки си тръгва с надеждата, че днес живеем в много по-добър и справедлив свят. И колкото и да критикуваме демокрацията, толкова трябва и да я защитаваме яростно. Защото другата страна на медала е оплискана със срам, унижение и смърт“.

Доведете цялото семейство

Борислав препоръчва да дойдете заедно с децата си, за които тези истории винаги са много интересни и със сигурност ще им дадат един реален и близък поглед до историята, която иначе докосват само през страниците на своите учебници.

Ето и няколко варианта за обиколки наоколо. Туровете, които можете да направите, са:

Кратък тур

Краткият тур ще ви заведе до основните места от историята на лагера „Белене“ (Обект 1, 2 и 3). Турът също така ще ви запознае с част от природния парк „Персина“ и неговото невероятно биоразнообразие, както и с построения през 1860 г. католически храм „Рождение на Блажена Дева Мария“. Продължителността на тура е около 2-2,5 часа. Той започва от Католическата църква, където има уреден паркинг и достъп до питейна вода. 

Цена: 30 лева на човек (за деца до 10 години е безплатно)

Дълъг тур

Дългият тур надгражда маршрута на краткия тур, като добавя две допълнителни дестинации – античната римска митница „Димум“ и т. нар. бараки на хулиганите от системата на лагера „Белене“. Продължителността на тура е около 3 до 4 часа. 

Цена: 30 лева на човек (за деца до 10 години е безплатно)

Воден тур

Водният тур ще ви даде възможност да обиколите с лодка част от дунавските острови около Белене. Турът включва островите Магареца и Персина, които са част както от природния парк „Персина“, така и от някогашния комунистически лагер. Продължителността на тура е около 1 до 2 часа. Той започва от плажа пред хотел „Престиж“. Посетители под 18 год. се допускат само с родител, настойник/попечител или учител. 

Цена: 120 лева на лодка (лодката побира до трима души, освен капитана)

А за вдъхновение за следващото ви пътешествие може периодично да надниквате в приложението на Yettel. Между другото, не забравихте да си вземете печат, нали? Защото Yettel и БТС организират месечна игра в периода юни - август. Всяко завършено постижение (като свалите приложението, ще разберете, че има шест категории постижения, посветени на вида и местоположението на туристическите обекти) и всеки поканен приятел, взел първия си дигитален печат, дават шанс на потребителите да спечелят страхотни технологични награди като смарт часовници, безжични слушалки и различни аксесоари. Освен тях, Yettel и БТС са подготвили също тематични за инициативата туристически артикули (канчета, плажни кърпи и пъзели с избрани обекти). Голямата награда е iPhone 15.

Мобилното приложение на Yettel е отворено за всеки, независимо от оператора, и може да бъде свалено от Apple App Store, Google Play Store и Huawei AppGallery.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>