Ведран и Брано от “Дубиоза колектив”: Балканските народи ракията ни обединява, но и ни разделя

25.07.2024 13:05 Мария Начевска
Групата по време на концерта си в София миналата година
Групата по време на концерта си в София миналата година
Брано Якубович, един от създателите на групата, по време на техен концерт СНИМКА: ОРЛИН НИКОЛОВ

Босненците ще забият на 2 август - този път в Созопол

По-малко от две седмици преди големия морски концерт на босненската група “Дубиоза колектив”, двама от музикантите - Ведран Муягич и Брано Якубович разказват за предстоящото им участие у нас. Те ще забият на 2 август в “Арена Созопол”, а подгряващи групи ще са Jaya The Cat, Q-Check и “Обратен ефект”.

- Господа Муягич и Якубович, предстои ви концерт съвсем скоро отново в България, само че този път ще забиете в Созопол. Били ли сте някога по нашето Черноморие?

- Горе-долу преди 10 години свирихме на Каваци в Созопол. Мисля, че беше в Созопол, може и да греша, защото бях доста пиян, така че ме извинете. По време на саундчека забелязахме двойка да прави секс в морето, недалеч от сцената. Тогава разбрахме, че сме на правилното място.

- Ще намерите ли време да отскочите до плажа?

- Много се радваме, че имаме възможността да сме на Черно море и да попиваме от слънцето. Старите ни и уморени тела биха могли да се възползват от това. Шортите за плуване са ценна част от нашия багаж.

- Какво сте подготвили за публиката този път?

- Честно казано, банските са единственото нещо, което сме подготвили. Всичко останало ще се реши на място.

- Ще направите ли миниконцерт преди големия на 2 август?

- Не и този път, за съжаление, защото имаме дълъг списък с места, на които ще свирим междувременно.

- Миналата година отпразнувахте 20 години на сцената - били ли сте някога пред раздяла, какво ви задържа заедно през цялото време?

- Раздяла? Ние сме по-задружни от футболния клуб “Реал Мадрид”. Нашият план е да свирим още 20 години и повече.

- Помните ли първия си концерт или участие? Как беше?

- Първото шоу на “Дубиоза” се случи, преди да имаме цяла група. Първоначално се представихме като четирима MC-та, един диджей и един басист. Колебаех се дали да сформирам цяла група, защото предишната ми се разпадна и бях уморен да намирам нови членове. Останалите от бандата обаче настояха да имат барабанист и китарист. Очевидно аз грешах, а те бяха прави, както виждаме днес.

- Имате ли щури и незабравими истории с феновете си? Разкажете някоя.

- Има един човек, казва се Желко. Този човек е присъствал на над 70 концерта на “Дубиоза” по целия свят. Той ни последва в Австралия, Мексико и цяла Европа. По време на COVID той дойде на едно от първите ни шоута през 2021 г. Трябваше да минем през всички тестове за вируса и докато бяхме зад кулисите, някой спомена, че мениджърът ни чака в колата, за да влезе в задкулисната зона. Оказа се, че е Желко, облечен от глава до пети в мърчандайз на “Дубиоза”. Беше минал през всички проверки без пропуск, защото всеки предполагаше, че е част от групата.

- Участвали сте на много фестивали, имали сте концерти на различни места по света - къде най-много обичате да свирите?

- Не ни интересува дали е фестивал, клуб или малък бар. Навсякъде, където има хора, които обичат да слушат музика и да танцуват, ще ни намерите там.

- Март месец бяхте на турне в Австралия, разкажете ни интересна история оттам.

- Нещото, което помня оттам, е колко австралийците обожават климатика. Беше късно лято, когато бяхме на турне там, и въпреки жегата навън всички се разболяхме. Спомням си една особено готина снимка от бекстейджа в Мелбърн. Разговаряхме с група, която беше свирила преди нас - те бяха по джапанки и тениски, докато ние всички бяхме облечени в якета, качулки и панталони.

Нашият мениджър обича да разказва следната история - по време на един от горещите уикенди на австралийски фестивал екстремната жега принуди организаторите да отменят част от програмата на една от сцените. Тя (мениджърът - б.а.) само ги безпокоеше дали има нови промени, страхувайки се, че нашето участие също може да бъде засегнато. Оказа се, че сцената има огромно дърво и истинският проблем беше, че всички прилепи (които са огромни там) от парка са се преместили на него. Топлината ги беше повалила в безсъзнание, което създавашеи странен риск да паднат върху главите на нищо неподозиращи посетители на фестивала!

- Как бихте описали балканските народи с няколко думи? Какво ни обединява и какво ни разединява?

- Ракията ни обединява, но и разделя в същото време. Ако има ракия, сме единни, ако няма ракия - всеки си тръгва по своя път.

- Върху какво работите сега?

- В момента подготвяме три различни EP-та: едно на английски, друго на испански и трето на босненски език.

- Миналата година имахте петиция за участие в “Евровизия 2024” като представители на няколко държави, които не бяха включени. Какво се случи след това и какво мислите за състезанието?

- Петицията е активна и за следващата година. Целта ни е да достигнем 100 000 подписа, след което планираме да го внесем в борда на “Евровизия”. В момента имаме над 50 000 подписа. Ако четете това, моля подкрепете идеята.

 

 

 

 

Други от Интервюта

Николай Цветанов: Ако ви обещават да платят битова сметка при вземане на кредит, най-вероятно е измама

Най-често подвеждат с премълчаване на такси, заради които длъжникът накрая трябва да върне изненадващо голяма сума, казва председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране - Защо  стана

Албена Павлова и Емил Марков: Любовта ни е от втори поглед, но е непоколебима и до днес

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения

Доц. Михаил Груев: От кражби на кокошки и часовници до прегазени от съветски камиони - така е действала Червената армия у нас

9 септември е класически военно- политически преврат, повечето партизани са разбрали, че са "взели" властта, 2-3 дни по-късно, когато полицията ги издирва, за да им предаде оръжието си

Проф. Галин Цоков: Задачи за редактиране и финансова грамотност, това ще повиши резултата ни на PISA

Пробен тест за входно ниво по природни науки ще се проведе след месец за 9-класниците, казва министърът на образованието и науката Още акценти от интервюто: Учителите ще се проверяват дали са под

Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

Тази година се справихме по-добре с комарите - започнахме ларвицидно третиране още през март-април, после пръскахме регулярно и популацията бе в пъти по-малка

>