“Столипиново” светва с умни лампи, ще има и в още два пловдивски района

25.07.2024 09:46 Никола Михайлов
В кв. "Столипиново" нуждата от ново осветление е най-голяма.
Зам.-кметът Владимир Темелков очаква от 30 до 70% икономии при сметките за ток.

Цялата територия на пловдивския кв. "Столипиново" влиза в проекта за подмяна на улично осветление на община Пловдив, който се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Управата на града вече е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка и монтиране на новите лампи с получените безвъзмездно 1 960 079 лв. с ДДС.

"Положението е най-зле в "Столипиново". Трябва да го осветим,

защото това ще помогне и за доста други инициативи, които сме планирали за квартала", обясни пред "24 часа" зам.-кметът с ресор "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков.

По думите му сега повечето улици в махалата са тъмни - има лампи само по основните пътни отсечки и не всички от тях работят.

"Това не е приемливо. Трябва да направим истинско осветление, което да работи дълги години. Смятам, че и самите граждани ще са щастливи, защото ще е по-спокойно", посочи Темелков. Освен да повиши сигурността в малките часове, осветяването на "Столипиново" ще попречи на порочната практика строители от целия град да карат камионите си посред нощ в квартала и да изхвърлят нерегламентирано отпадъци по незаконните сметища, от които всеки месец се премахват тонове боклук.

В проекта за подмяната на лампите са включени кварталите "Изгрев" и "Столипиново" в район "Източен" - между ул. "Крайречна" и "Бъндерица", "Удроу Уилсън", бул. "Цариградско шосе" и "Шести септември", в "Южен" кв. "Коматево", "Беломорски", "Остромила" и пространството между ул. "Кукленско шосе", "Бачо Киро" и булевардите "Александър Стамболийски" и "Македония". В район "Западен" ще има нови осветителни тела кв. "Прослав" в карето между бул. "Копривщица", "Пещерско шосе", ул. "Царевец" и "София" и в това между ул. "Ясна поляна" и булевардите "Копривщица" и "Свобода".

През 2022 г. по друга програма светнаха подменени лампи за 1,1 млн. лв.

в район "Централен" и друга част от "Южен". Тогава бяха сменени 1913 броя. Сега общината е планирала закупуването на 3948.

"Нямаше как предишният проект да обхване всички улици, затова сега сме набелязали други. В районите "Източен" и "Западен" има крещяща нужда, дори районните кметове ни благодариха", обясни Владимир Темелков.  

Зам.-кметът посочи, че най-нуждаещите се от нови лампи части на града са установени след анализ и съвместна работа на градската управа с общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" и строителната дирекция.

"Не сме ги измислили ей така, защото някой познат живее там", увери той. Обновяването на уличните лампи в Пловдив обаче не се изчерпва с тези райони, макар там нуждата да е най-голяма.

"След като приключи проектът, оттук нататък ще следим програмите и ще кандидатстваме по всяка следваща с възможност за това и ще определим зоните в зависимост от анализа ни къде необходимостта е най-голяма", обясни Темелков.

Предметът на голямата обществена поръчка е модернизация на съществуващото улично осветление. Общината няма да харчи излишни пари за стълбове или да разкопае голяма част от и без това обременения от ремонти Пловдив за дупки за нови лампи.

"Ползваме съществуващото метално тяло, изкорубваме го и заменяме всичко с новата технология. Сега нищо от кабелите вътре не отговаря на стандартите", каза зам.-кметът.

В момента на територията, където общината иска да подмени осветителните тела, те са захабени, с потъмнели разсейватели и излъчватели, с влошени показатели.

На места дори липсват лампи върху стълбовете

Остарелите лампи нито могат да осигурят комфорт и безопасност на гражданите, нито да задоволят нуждата им от светлина в тъмната част на денонощието.

От години много пловдивчани избягват да минават пеша в части от районите "Южен" и "Източен" след залез-слънце, а кварталите "Кючук Париж" и "Столипиново" се славят и като най-криминалните.

Очаква се обаче осветлението да доведе до положителна промяна и хората да не се притесняват, че ще им се случи нещо в тъмното.

Неефективността на съществуващите лампи е показана от община Пловдив и в цифри - светлинният им добив е с 50-70% по-нисък от този на съвременните. Част от тях се управлява чрез часовници "Фотоника" и фоторелета.

В обхванатите от проекта райони липсва автоматична и програмируема система

за управление на уличното осветление. Общината разполага с такава, но за да може новите тела да се свържат с нея, в поръчката е предвидено да се закупят 160 табла със система за контрол.

Те ще бъдат разпределени по районите заедно с новите лампи.

За "Източен" са планирани 807 осветителни тела и 38 табла, за "Западен" - 1322 и 48, а за "Южен" - 1819 и 74.

Освен заради комфорта на гражданите подмяната на уличните лампи се налага и от страна на разходите на общината. В момента Пловдив плаща огромни сметки за ток, а хората си спомнят, че в предишния кметски мандат се налагаше ограничаване на уличното осветление, за да се намалят разходите.

"На година стигаха около 8 млн. лева при пиковите цени на тока", каза и Владимир Темелков.

Новите лампи ще са LED, с висок коефициент на полезно действие и с димиращи механизми, като ще пестят енергия. Идеята е да не работят на пълни обороти през цялата нощ, а да се контролират от системата за автоматично управление и например с наближаването на изгрева осветлението да става по-слабо.

"Това е димирането. Защото няма логика в 7 ч през лятото да е суперсветло, а лампите да работят, както посред нощ. Оттам идва пестенето на енергия", обясни зам.-кметът. И направи сравнение с домашните лампи с датчик, които се ползват само когато някой минава.

Темелков очаква новите осветителни тела да доведат до много голяма икономия - от 30 до 70%.
Фирми могат да подават оферти за обществената поръчка до 5 август.

От общината са планирали да приключат с работата до края на годината, за да може още тази зима жителите на районите "Източен", "Западен" и "Южен" да ползват новото осветление. След като бъде избран изпълнител, максималният срок за финализиране на проекта е 200 дни. 

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>