Шокът след 10-20 години да видите, че сте си сбъркали професията

26.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Темпераментът се променя и може това, което ви е носило удовлетворение, вече да не ви стига

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Тази професия я работите от 10-20 години. Досега си я харесвахте. Носеше ви не просто пари, а удовлетворение.

Напоследък обаче не е така. Нещо ви напряга. Не сте недоволни от шефа или колегите. Нямате възражения към организацията във фирмата. Не сте затънали в рутина, заради която ви се струва, че затъпявате. Не страдате от т.нар. професионално прегаряне. Какво тогава ви е писнало?

Може би работата не отговаря на темперамента ви. Иначе казано, сбъркали сте си професията. Само ви се струва, че не е възможно това да го установите чак след 10-20 години.

Да, по-често се случва човек да избере грешна професия - защото се е поддал на натиска на родителите си, защото е била модерна, защото си е въобразил, че иска да прави точно това - и да разбере, че тя не отговаря на темперамента му малко след като започне да работи. Понякога по най-различни причини продължава, макар че се измъчва. Друг път прави рязък завой и си търси ново поприще.

Само че човек се и променя с годините. Развива се, открива свои различни интереси. Може толкова да обикне хобито си, че да пожелае да го превърне в основно занимание. Може неочаквано да се пробуди талант, който като млад не е забелязал или пък не е вярвал, че ще има успех в него.

"Това, което ви е носило удовлетворение преди 10-20 години, може да не е същото, което ви радва днес - обясняват психолозите. - Когато остаряваме, получаваме възможността да развием части от себе си, върху които досега не сме се фокусирали."

Не е изключено да работите нещо, което предполага контакти с много хора, и то вече да ви е изморило. Темпераментът ви се е променил, искате повече съсредоточаване, не толкова много общуване. Или по-малко съобразяване с другите - били те колеги или делови партньори. Може да ви е омръзнало да се занимаване с отделни парчета и да имате нужда от по-визионерска позиция. Или пък не да изпълнявате, а да измисляте. Или пък да не сте подчинени на шеф, а да си имате свой бизнес, бил той и малък.

Макар психолозите да казват, че темпераментът не се променя коренно с възрастта, все пак човек се самоопознава, а и опитът учи. Счетоводителят екстраверт по характер може да се развие, да добие смелост и да пожелае да се занимава с продажби например.

Шок си е обаче след 10-20 години да установите, че не харесвате професията си.

Специалистите съветват първо да откриете и много точно да назовете причината за неудовлетворение от работата си. Добре помисле наистина ли вече не ви се занимава с клиенти, а искате да получавате задачи, които да си изпълнявате сами? Така ли си представяте следващите 10-20 години от трудовия си стаж? Или става дума за някакво пресищане, което ще премине, като за известно време изпълнявате други задължения?

От тези отговори зависи какво да правите. Може би не ви е омръзнала професията, а начинът, по който я упражнявате. Неслучайно експертите казват, че на около 7 години работата трябва да се сменя. Колкото и да ви харесва, колкото и да ви удовлетворява, колкото и да е разнообразна сама по себе си, все пак трябва да поемате нови отговорности, за да не зацикляте. Не е задължително да се издигате в служебната йерархия, може да е т.нар. хоризонтално придвижване, което освежава.

Това не е много трудно, особено ако работите в голяма компания. В повечето професии има различни позиции, които предполагат и различен тип задължения в рамките на една и съща фирма. Ако не намирате подходящ път за промяна на това място, може да се огледате какво се предлага в рамките на индустрията, в която работите. А вероятно не е лош вариант и да потърсите друга индустрия, която ще донесе разнообразие при вашата професия и дори на подобна длъжност.

Не е толкова трудно дори при професии като лекарската - докторът може да престане да преглежда пациенти и да потърси научна работа. Съдията може да стане адвокат.

Съвсем друго е, ако след при себеанализа установите, че темпераментът ви вече наистина не отговаря на професията ви. Примерно не желаете да сте журналист в каквато и да било медия. Тогава промяната ще трябва да бъде драстична.

След 10-20 години това е малко плашещо и ще трябва да го обмислите наистина добре.

Но после действайте смело, защото още по-плашещото е да прекарате следващите 10-20 години, като работите нещо, което не ви прави щастливи.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Техники да си искате повишение без страх от отхвърляне

Синдромът на измамника - коварен вирус, който най заразява интелигентните

Едно разхвърляно бюро - големи пречки пред успеха в кариерата

Когато шефът представя вашите идеи като свои

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Как да шутирате колега интригант

Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>