Неизвестен рязал с флекс и боядисал с латекс римски саркофаг на 2000 г. да си направи маса (Обзор)

24.07.2024 23:00 Надежда Алексиева
Културната ценност вече е пред историческия музей във Варна..
Реставратори почистват саркофага от латексовата боя.
В този вид е намерен саркофагът на плажа на Св. св. Константин и Елена.

Полицай откри културната ценност на плажа в Св. св. Константин и Елена, МВР и археолози проучват как се озовала там

Кой занесе саркофаг от римската епоха на плажа на Св. св. Константин и Елена? На този въпрос търсят отговор полицаи, археолози и специалисти във Варна. Находката бе открита в сряда от бивш полицай.
Вероятно саркофагът е бил подготвян за маса, научи "24 часа".

"Боядисан е с фасадна боя, прилича на латекс, в момента я чистим. Не мога да кажа със сигурност кога е била положена", каза реставраторът към Регионалния историческия музей Милен Маринов.

Според него процесът ще отнеме време, ще се правят и технически експертизи.

Реставратори почистват външните му стени, за да разплетат загадката. Какво ще намерят под нея, би разбулило донякъде мистерията.

Някой е занесъл този саркофаг на плажа със специален транспорт,

но кой и защо - към момента не е ясно. В района няма камери, за да стане ясно как се е озовала на плажа такава ценна и тежка находка.  

Според мнението на експерти при първоначалния оглед културната ценност е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см.

Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и др.

Когато е открит саркофагът, върху него е имало солиден мраморен капак с три ниши. Според запознати това е сигурен белег, че старината е била приготвяна да краси нечий богаташки дом в комплекса.

За да се постави капакът, саркофагът дори е бил рязан с флекс, подозират експерти. Възможно е в него да е имало и останки и те да са били изхвърлени.

Капакът е съвременен и се съхранява в Регионалния исторически музей, каза за "24 часа" неговият директор Игор Лазаренко. Той смята, че боята е нова. Находката не е типична за северната част на страната, по-скоро украсата свидетелства, че е от Западна България.

"Но всичко ще стане ясно, когато се отстрани
фасадната боя",

допълни Лазаренко. Според него от тази епоха в музея има много саркофази, но този е съвсем различен и няма нищо общо с тях. Украсите с бичи глави и гирлянди не са характерни за Варненския район.  

"Ще го запазим като веществено доказателство по досъдебното производство. Ако бъде отнет в полза на държавата, ще се обърнем към Министерството на финансите, каквато е процедурата да ни бъде предоставен", допълни Лазаренко.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>