Пеевски видя прокурорски чадър върху пуделите и пачките зад ПП-ДБ (Обзор)

24.07.2024 21:45
Делян Пеевски съобщи, че е изпратил доклада за митниците на институциите. Снимка: Юлиян Савчев
Пуделът, за който се твърди, че е на Стефан Димитров СНИМКА: АФЕРА

За Николай Денков и Асен Василев това било "евтина предизборна агитация", но Тошко Йорданов от ИТН напомни, че главните герои от митническия скандал са още в ареста - значи е сериозно

Три месеца след като временната комисия за митниците, създадена в последните дни на 49-ото народно събрание, завърши с доклад, документът провокира остър сблъсък между лидера на ПГ на ДПС Делян Пеевски и бившия премиер Николай Денков от ПП-ДБ.

Изпратих доклада на временната комисия за митниците, защото с изненада научих, че той не е изпратен на органите, а не трябва да забравяме скандалите с пачките и пуделите на ПП-ДБ, защото наблюдаваме отново, че те се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия. Това обясни председателят на ДПС в сряда в парламента.

В края на април мнозинството в самата комисия реши да не го праща на прокуратурата. Това пък стана причина на 29 април от ИТН да го разпространят до медиите.

Нищо не се случва. Тепърва ще ви разказвам как са потулени делата на цялата коалиция ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата, обясни още Пеевски и призова медиите да проучат колко дела са потулени. И попита: Вие нещо да сте чули да се случва по “Лукойл”, по натиска върху министър Йоловски от Кирил Петков и Божидар Божанов, новото лидерче, което се опитват да ребрандират на тази партийка, които са го мачкали за обществени поръчки, човекът го сподели пред нас на председателски съвет? Пълен чадър над тези хора.

Тези му думи пък бяха по повод на това, че след местните избори м. г. държавното обвинение образува дело за натиск върху тогавашния министър на електронното управление Александър Йоловски, който твърдеше, че му бил упражнен от Петков и Божанов във връзка с обществени поръчки. Последно по това досъдебно производство се чу, че била назначена експертиза на Йоловски.

В сряда Пеевски попита още Христо Иванов, когото нарича “Шехерезадата”,

колко срещи е имал с шефа на съда и колко с главния прокурор,

“този път не на мазно кафе, а на уиски и фъстъчки", конкретизира той.

В стил “нашата корупция е по-добра от вашата”

шефът на групата на ПП-ДБ Николай Денков заподозря, че с действията си Пеевски опитва да прикрие проблемите, които има в ДПС, скандала и раздора вътре. И още, че бил привикан за изслушване в комисията за Нотариуса и 8-те джуджета.

Асен Василев пък се явил в комисията за митниците, отговорил на всички въпроси и затова имало и доклад.

Бившият премиер разказа, че обвиненията към бившата шефка на митниците Петя Банкова, които той видял, са за разместване на хора в институцията, което било част от длъжностната ѝ характеристика като ръководител. “Не съм видял обвинения за корупция”, допълни Денков.

За Асен Василев изказванията на Делян Пеевски били “евтина чалгаризирана предизборна кампания”.

Тошко Йорданов от ИТН напомни, че той лично внесъл в прокуратурата доклада за митниците преди два месеца, но не знаел защо тя не е действала по него. А видно било, че проблеми в агенция “Митници” има, защото шефката и още двама продълават да са в ареста.

Това се прави, когато има много тежък доказателствен материал - допълни Тошко Йорданов и призова: - Да проверят доколко Бойко Рашков и Асен Василев са покровителствали. Като вкъщи са били там. Има данни за комуникация на Василев с един от двамата. Денков може да каже каквото си иска, има там едни снимки с пачки и пудели. Това не е корупция, а е нормално човешко забавление, допълни Йорданов.

Следобед от МВР съобщиха, че докладът е постъпил в деловодството им и министър Стоянов се запознава.

До създаването на временната комисия се стигна, след като

в началото на април бяха арестувани

бившата шефка на митниците Петя Банкова, бизнесменът от Хасково Стефан Димитров и баща му Марин. Пуснат под гаранция бе бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Основната фигура в схемата Николай Николов-Паскал беше обявен за издирване, отскоро - и с Европейска заповед за арест, тъй като не е в България. 4-мата са обвинени като организирана престъпна група за контрабанда на цигари и за длъжностни престъпления.

Депутатите добавиха и “евентуално участие на Асен Василев”. Бившият финансов министър и депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, който е сниман с пудела на Димитров, станаха основни герои в комисията, защото имали контакти с арестуваните. Докладът беше подкрепен от ГЕРБ, ДПС и ИТН. БСП и “Възраждане” бяха с особено мнение, а ПП-ДБ не го подписаха.

Според държавното обвинение Димитрови контактували с контрабандиста Паскал, а чрез Банкова и Живко Коцев осигурявали чадър на каналите. Депутатите направиха и извод за евентуален

теч на класифицирана информация

При изслушването в комисията стана ясно, че Димитрови много пъти влизали в сградите на Агенция “Митници” и в МВР, често не ги записвали на входа. Затова записаха в доклада, че е “редно прокуратурата, ДАНС, комисията за сигурност на информацията да установят кой е отговорен за нарушаване на пропускателния режим в тези институции, които са зона за сигурност”. И има ли нерегламентиран достъп до класифицирана информация от лица, замесени с престъпна дейност. Посочиха имена, в които се съмняват - Асен Василев, който като министър назначил Банкова и е контактувал със Стефан Димитров; Бойко Рашков, приемал в кабинета си Димитров и баща му 10 пъти; Георги Георгиев, шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР до края на 2023 г.; Живко Коцев; полицая Недан Хаджиев. Депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН поискаха да знаят дали някой от тях е извършил престъплението “лично укривателство”, т.е. да са сложили чадър над престъпната дейност на Димитрови. В доклада си отразиха и как Живко Коцев е получил скъп часовник от Стефан. Накрая комисията посъветва да се задълбочи проучването за лоялност и интегритет на кандидатите за шеф на митниците, главен секретар на МВР, съветници в политически кабинети. А ДАНС да проверява предварително има ли съмнителни преводи към кандидатите.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>