Борисов: За 4 г. си казахме всичко лошо, да се смирим. Вече съм мека топлина (Обзор)

24.07.2024 21:15 Лиляна Клисурова
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова партиите да се смирят преди следващите избори.

Всичко лошо се изговори между нас, време е да се смирим. С този призив към останалите политически сили в 50-ото НС излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ние, партиите, направихме всичко в последните 4 г. хората да започнат да се отвращават от това, което се говори. Да се нападат като врагове. Разделихме ги като фенове на агитка. Затова курсът на ГЕРБ е да правим това, което трябва, и да надграждаме по важни за обществото теми, следват религията и етиката, обясни Борисов.

Той критикува другите групи, че превръщат парламента от законотворец в присвояващ си разследващи функции орган, като създават временни комисии по определени казуси. Обяви се против използването им като “бухалки”. Винаги съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени партии, допълни лидерът на ГЕРБ.

Ние сме казали, че тези избори, които следват, са важни. Много от тези комисии са предложени от партии, които трябва да влязат в сглобка. Всички трябва малко да се смирят. 4 г. всичко лошо се изговори. Забранил съм на ГЕРБ в кампанията да нападат която и да е партия, отсече лидерът.

Борисов призова и останалите партии да се смирят и да помислят, че след изборите трябва с разум да се направи нещо добро.

Мисля, че всички лидери ще си вземат поука какво правиха 4 г. един срещу друг, какъв е резултатът им, защо активността пада и колко лош парламент става. Надявам се всички да си вземат поука, както и аз. Затова риториката ни е такава. Някои могат да ме обвинят в мекота, или в мека топлина, ако щете, но това е по-правилно в случая, продължи с новия си тон Бойко Борисов.

Говорил съм срещу ПП, ДПС, “Възраждане” и всички, призна си той. И затова сега избира друг подход - слагат програма на масата. Новите теми, по които ГЕРБ ще търсят в следващия парламент голямо мнозинство, са религия и етика.

Споделената отговорност трябва да стане мислене на политиците, обясни още Борисов. А ако политиците имат разум, това може да са последни предсрочни избори. Всички са ми партньори и се отнасям с уважение към тях. Без изключение, каза лидерът на ГЕРБ. Ще разговаря и с БСП.

По повод прогнозата му за третия мандат Борисов коментира с чувство да хумор: То стана като прогнозата за времето. Но отсече, че нищо няма да се случи.

Борисов отказа да се меси на президента за датата на изборите.

На 29 юли е последният срок, в който Румен Радев да връчи третия мандат на парламентарна група, после тя има време да търси кандидат за премиер. Срок за това няма разписан в конституцията и според различни тълкувания решението може да бъде забавено. И БСП, и ИТН декларираха готовност да вземат мандата и да говорят с другите партии. Едва след като стане окончателно ясно дали третият мандат може да бъде реализиран, президентът ще издаде указ за назначаване на нов служебен кабинет и за датата на изборите. Очаква се все пак те да са на 6 октомври, макар да се чуват гласове и за по-късна дата.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>