Оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури в 6 области утре, Пловдив е в жълто

24.07.2024 18:28
Оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури утре Снимка: НИМХ

Оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури обяви НИМХ за 6 области в четвъртък. Предупрежденията са в сила за Северна и Северозападна България във Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. 

Очакваните количества дъжд са до 35 литра на квадратен метър, а в отделни райони – до 50-65 литра на квадратен метър.

Има и опасност от градушки, включително в планините и по Черноморието.

Подобна е и прогнозата за областите с жълт код, сред които са Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали. Там количествата на валежите ще са до 25-35 литра на квадратен метър.

Тази нощ отново ще има дъждове с гръмотевици от северозапад на югоизток.

В четвъртък предстои и понижение на температурите, като максималните в страната ще са между 27 и 32 градуса, в София – около 27 градуса, 29 в Пловдив и 30 във Варна.

Слабият до умерен вятър носи по-хладен въздух. Повече слънчеви часове ще има над Западна България.

В четвъртък по нашето Черноморие - краткотрайни, на места интензивни дъждове с гръмотевици. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса.

Над планините ще паднат краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималните температури в планините ще са между 15 и 18 градуса.

В петък ни очаква слънчево време над Западна България, а над Източна – краткотрайни дъждове и гръмотевични бури.

В събота започва повишение на температурите, но и слаби превалявания над източните области.

Към неделя и в началото на следващата седмица времето ще бъде предимно и по-горещо.

Днес е регистрирана умерена геомагнитна буря от степен G2. Очаква се в четвъртък обстановката да се успокои и да няма такива явления, пише bTV.

Други от Времето

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

Предимно слънчево, но хладно време ни очаква днес, в Пловдив 21 градуса

Доста хладен първи учебен ден посреща пловдивските ученици. Над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време

Първи сняг заваля на Мусала

След Алпите - сняг и на връх Мусала. Първите снежинки са прехвърчали вчера в Рила, но снежна покривка не се е образувала, пише NOVA. Циклонът, който бушува в момента над Западна Европа

Климатологът Симеон Матев: Лятото свърши, но трите почивни дни в края на седмицата ще са топли

Лятото свърши. И да има топли дни, няма да са като летните. Трите почивни дни в края на седмицата ще са съпътствани с приятно време. Това заяви климатологът Симеон Матев

Туристите в планините да очакват дъжд и студено време в планините

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК)

>