Грешките в охраната на Тръмп

24.07.2024 17:48 Симона Димитрова
Доналд Тръмп Снимка: Уикипедия

"Вижте, всички сочат". Тази фраза се чува твърде ясно на видеото от стрелбата по Доналд Тръмп около 2 минути преди той да бъде улучен в дясното ухо. В този момент той задава въпрос дали Байдън "върши работата си". Минута и 57 секунди по-късно проехтява изстрелът... А една от полицайките дори не успява да си извади пистолета от кобура.

Оказа се, че много хора от тълпата са видели Томас Матю Крукс на покрива и дори са уведомили органите на реда, докато той се е качвал горе.

"Съпругата ми изтича при полицаите и се опитваше да им каже къде е той - обясни Майк, свидетел, заснел видео на стрелбата. - Но изглежда не можаха да го видят, защото не бяха на правилното място. Те бяха твърде близо до сградата."

Скандалното в случая е, че

тайните служби са били уведомени за подозрителен човек преди Тръмп да излезе на сцената,

но не са направили нищо. Щатската полиция на Пенсилвания подава сигнал до Сикрет Сървис за този съмнителен мъж с далекомер в 17,51 ч. местно време в събота. Снайперист от местния тактически екип дори прави снимка на Томас и я разпространява сред останалите си колеги - 20 минути преди младежът да стреля.

В 17,52 ч. охраната на Доналд Тръмп предупреждава контраснайперския екип на митинга и агентите за реагиране на място да бъде наблюдаван подозрителният мъж. Въпреки това срещу него не се предприемат действия, защото виждат, че той е само с далекомер, без някакво огнестрелно оръжие.

Тръмп излиза на сцената в 18,03 ч., а стрелецът открива огън в 18,11 ч.

След като новината за покушението се разпространи из целия свят, всички се запитаха защо Сикрет Сървис не е хванал Томас Матю Крукс веднага след като са получили сигнала за него. Защо не са направили нищо и когато 2 минути по-рано тълпата го е сочела с пръст? "Би било логично да предположат, че щом този мъж се е качил на висока сграда с отличен изглед към сцената, и то с далекомер, няма какво друго да прави, освен да стреля", коментират различни експерти в САЩ.

Според разследването, когато Томас е напуснал зоната на магнитометрите, той очевидно не е бил видян отново, докато хората не са предупредили органите на реда, че той отново е на покрива. Източник обясни пред CNN, че около 19 минути преди стрелбата полицаите са се опитвали да го открият за проверка, но не са успели.

Междувременно бащата на 20-годишното момче се обадил в полицията преди стрелбата, загрижен за местонахождението му, потвърди източник от правоприлагащите органи. Оказа се, че пистолетът и полуавтоматичната пушка в стил AR, използвани при атаката, са били законно купени през 2013 г. и са регистрирани на таткото на Томас.

Разследването се фокусира и върху това

как атентаторът е скрил пушката

и тя не е забелязана от органите на реда преди стрелбата. Работи се по версиите, че 20-годишният е носел оръжието в раница или че може да го е скрил близо до сградата още преди събитието.

Заради този огромен гаф и пропуските, които направиха щатската полиция и особено Сикрет Сървис, те бяха подложени на жестоки критики. Нещо повече. Попаднаха под словесен обстрел за това, че са допуснали нападателят да се прицели и да улучи Тръмп, и то на разстояние само 120 метра. По тази причина бе поискана оставката на шефката на тайната служба за сигурност Кимбърли Чийтъл, която обаче дни наред отказваше да се оттегли от поста си. И така до вчера, 23 юли, когато призна за фаталните гафове на подчинените си и подаде оставка.

Още преди това, седмица след покушението, тя съобщи пред Конгреса на САЩ, че действително не са се справили със защитата на кандидата за президент.

"Провалихме се. Като директор на Сикрет Сървис на САЩ поемам пълната отговорност за всеки пробив в сигурността - каза по време на изслушването си пред Надзорната комисия към Камарата на представителите Кимбърли Чийтъл. - Опитът за убийството на бившия президент Доналд Тръмп на 13 юли

е най-същественият ни оперативен провал от десетилетия насам."

По повод обвиненията на републиканците, че службата е отказала подкрепления за охрана на Тръмп, директорката заяви, че броят на тези мъже дори е бил увеличен преди стрелбата. "Нивото му на сигурност се вдигна значително за предизборната му кампания и методично се повишаваше с развоя на заплахите. Нашата мисия не е политическа. При нас въпросът е буквално на живот и смърт", допълни още Чийтъл.

Членът на Надзорната комисия към Камарата на представителите Джеймс Камър, който е републиканец, се обърна към нея с критичен тон по време на изслушването. "Твърдо съм убеден, че Вие, директор Чийтъл, трябва да подадете оставка - каза й той. - Сикрет Сървис разполага с хиляди служители и значителен бюджет. Но сега вече

тази служба е олицетворение на некомпетентността."

Експерти твърдят, че първата грешка на охраната на Тръмп е допусната много преди събитието. Тогава, когато охранителният екип, който у нас се нарича авангард, посещава предварително мястото на митинга. Те имат за задача да огледат всички възможни точки и да предположат откъде потенциален атентатор ще има възможност да атакува. По този начин могат да се предвидят всички такива моменти, които биха застрашили охраняваното лице.

Най-големият гаф на тайната служба е, че не са обезопасили тази сграда и покрива, който има ясна линия на видимост към сцената. От разследването стана ясно, че тази постройка е била извън "твърдия периметър", определен от Сикрет Сървис, където всеки човек се проверява.

Експерти по сигурността са обяснили на изслушването в САЩ, че това е ключов фактор в защитното планиране.

Важно е кои структури имат линия на видимост към охраняемото лице,

особено ако това включва и височина, прозорец или покрив. Съответно тази сграда включва всички тези елементи.

Другият проблем е, че достъпът до кооперацията също не е контролиран. Никой не е попречил на Томас Матю Крукс да стигне до покрива на American Glass Research. По-нелепото е, че в тази сграда на втория етаж са били разположени снайперисти, които са наблюдавали митинга, но не са видели стрелеца.

Затова Сикрет Сървис прехвърля топката към местните си колеги от Пенсилвания, които е трябвало да обезопасят външния периметър, където е попадала тази сграда.

Въпреки това някои медии в САЩ сравниха покушението срещу Доналд Тръмп с това на словашкия премиер Роберт Фицо. Те обясниха, че охранителите на кандидата за президент на Щатите бързо са излезли на сцената и са го прикрили с телата си, за разлика от тези на Фицо, които го оставиха да лежи на земята и така той остана лесна мишена за втори атентатор.

Любопитното е, че по време на претърсването на имота и автомобила на Томас Матю Крукс е открит дрон и четири пълнителя, пълни със същите боеприпаси като тези, използвани при атаката. От колата му са иззети и две взривни устройства и тактическа жилетка с табели отпред и отзад.

Друго взривно устройство, както и 14 оръжия са били намерени в къщата му в Бетел Парк, Пенсилвания. Пушка, дистанционен предавател, касова бележка от Home Depot и мобилен телефон са били върху и около тялото на стрелеца.

В момента тайните служби на САЩ са изправени пред нарастващи въпроси относно грешките, които са допуснали, и това е позволило на Крукс да стреля от покрив близо до митинга. Разследванията са насочени към 20-годишното момче и самото покушение, както и към това как е могъл да се случи опитът за убийство. Следователите работят по реконструкцията на придвижването на Томас в деня на стрелбата и в месеците, седмиците и дните преди покушението.

Според различни анализатори

атентатът срещу Доналд Тръмп ще му помогне в кампанията и дори може да му донесе победата

Междувременно Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ. Той направи това чрез официално писмо в профила си в социалната мрежа "Екс". Обясни, че ще даде повече подробности в изявление през следващата седмица. Посочва, че ще остане в ролята си на президент и главнокомандващ до изтичането на мандата му през януари 2025 г. На негово място като кандидат на Демократическата партия за президент той предлага настоящия си вицепрезидент Камала Харис.

Ако тя спечели надпреварата, ще бъде първата чернокожа жена президент в историята на Съединените щати.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>