Академията в Свищов ще изгражда Европейски университет по програма „Еразъм+"

24.07.2024 15:06
Европейската комисия е одобрила за финансиране предложение на Стопанска академия „Димитър А. Ценов" – Свищов за създаване на Европейски университет KreativEU.

Европейската комисия е одобрила за финансиране предложение на Стопанска академия „Димитър А. Ценов" – Свищов за създаване на Европейски университет KreativEU.

Проектът ще се реализира по програма „Еразъм+" и има продължителност от 4 г. Неговата основна цел е създаването на пълнофункционален Европейски университет, който поставя креативния потенциал, извлечен от културното наследство на Европа, в основата на преподаването, научните изследвания и академичния обмен.

Общият бюджет на вече утвърдения проект е 14,4 млн. евро. От тях прякото финансиране за Свищовската академия е в размер на 1,251 млн. евро, а останалите средства ще бъдат насочени към другите висши училища, включени в университетския консорциум KreativEU, подал проектното предложение. 

„Създаването на Европейски университетски алианси има стратегическо значение за българското висше образование, защото ще позволи по-доброто позициониране на нашите университети в европейското и световното образователно пространство. Инициативата ще доведе до засилване на институционалното сътрудничество между различни европейски висши училища и до повишаване качеството на преподаването и научните изследвания", коментира доц. д-р Марин Маринов, ректор на СА „Д. А. Ценов", коментира:

В KreativEU участват университети от 11 държави. Ще бъдат привлечени и над 40 асоциирани партньори – висши училища от цял свят и различни институции. Сред тях се нареждат университети от Украйна, Молдова, Бразилия, Босна и Херцеговина и Виетнам, фондации, студентски и неправителствени организации, както и публични власти.

От българска страна сред най-значимите институционални партньори са Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на туризма.

Други от Просветни

Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков

"Галъп": Няма нарушено доверие към учителите у нас

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност

Зам.–министър връчи студентските книжки на отличниците в Медицинския университет в Пловдив

Зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал в Медицински университет-Пловдив. Това стана на откриването на учебната година

НСА награди студентите си - олимпийски шампиони, а министър Глушков откри академичната година

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков беше специален гост на тържественото откриване на учебната 2024/2025 година в Национална спортна академия „Васил Левски"

Рая Назарян открива академичната година в УНСС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще открие академичната 2024/2025 година в Университета за национално и световно стопанство на 17 септември, съобщават от пресцентъра на парламента

>