Българите го удариха на живот – кредитите със 100 млн. повече от спестеното за 6 месеца

24.07.2024 13:04 Румяна Денчева
Потреблението на българите продължава да расте според данните на БНБ за изтеглените нови кредити. Това е основната причина за запазващия се ръст на икономиката.

Новите ипотеки са 2,4 млрд. лв., за потребление

са изтеглени заеми за 1,355 млрд.

Българите явно са решили да го ударят на живот, защото спестеното в банките през първата половина на годината е по-малко от изтеглените нови кредити. Ниските лихви по кредитите, ръстът на доходите и липсата на други алтернативи за спестени пари  продължават да надуват кредитирането, което расте по-бързо от депозитите. Това става ясно от данните на БНБ в края на юни.

Депозитите на домакинствата в края на 2023 г. са били 79,984 млрд. лв. (42,8% от БВП). За 6 месеца сумата се е увеличила с 3,7 млрд. лева до 83,781 млрд. в края на юни тази година, но се запазва съотношението спрямо БВП.

Ръстът на спестяванията е по-голям от

този на доходите – съответно 12,2 срещу 10%

Общата сума на парите в банките към средата на тази година е 131,4 млрд. лв., което е 67,1% от БВП.  Намаление има само при спестяванията на финансовите предприятия, които са спаднали до 3,4 млрд. лв.

Новите заеми обаче се оказват с по-голям ръст. Кредитите на домакинствата в края на миналата година са били общо 38,396 млрд. лв. (20,5% от БВП). От тях жилищните са 19,901 млрд. Потребителските възлизат на 16,833 млрд. лв. 6 месеца по-късно сумата на общите заеми вече е 42,221 млрд. лв., което прави 21,6% от БВП. На годишна база нарастването е с 19%, а като сума е 3,81 млрд. лева.

Според статистиката на БНБ

сумата, отпусната от банките като кредити, е

почти наполовина по-малка от парите на депозит

На имотния пазар вече са изсипани 22,3 млрд. лв, като за година нарастването е с 24,8%. За първата половина на 2024-а се оказва, че домакинствата са взели рекордните 2,4 млрд. ипотечни кредити. Средно на месец се падат по 400 млн. лева, което е ненадмината досега сума.

Потребителските възлизат на 18,188 млрд. лв. и се увеличават с 14%. За половин година като сума те са се повишили с 1,335 млрд. лв., което е почти два пъти по-малко от похарченото за покупката на жилища.

Именно потреблението е в основата на повечето прогнози за ръст на икономиката през тази и следващите 2 години. Това се стимулира от ръста на заплатите и по-голямото кредитиране на домакинствата. През първото тримесечие на годината реалните възнаграждения отчетоха най-силния ръст от 15 години насам на годишна база.

Икономистите смятат, че така ще се компенсира по-слабият принос на инвестициите. Очакванията са те

да се забавят заради

политическата несигурност

и липсата на редовно правителство. Това забавя прилагането на структурните мерки, необходими да се ускори усвояването на средствата от плана за възстановяване и устойчивост.

Статистиката на БНБ донякъде потвърждава това - има намаление на нетните чуждестранни активи с около 100 млн. до  83,8 млрд. лв. в края на юни.   Нетните вътрешни активи са 108, 5 млрд. лв., а основният им компонент – вътрешният кредит, расте и вече е 107,3 млрд. лв.  

Междувременно, за да подкрепи публичните инвестиции от бюджета, Министерството на финансите

пласира нов дълг за 200 млн. лева

чрез 3-годишни ДЦК. На проведения на 22 юли 2024 г. аукцион среднопретеглената годишна доходност е 3,64%.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>