Техники да си искате повишение без страх от отхвърляне

25.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Малко вероятно е да чуете "да" при всяко кандидатстване, но "не"-то е сигурно, ако не опитвате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Ура - отвори се възможност да получите повишение. Напуска колега, който заема по-висок пост от вашия. Отдавна чакате шанс, смятате, че напълно заслужавате новата длъжност, имате професионални умения и качества, за да постигате успехи.

Неприятните моменти обаче са три. И са толкова неприятни, че ви минават мисли дали да не се откажете.

Едното гадно е, че трябва да идете при шефа и да заявите "Искам този пост". А не сте свикнали да се самопредлагате. ()

Второто е, че трябва да кажете защо го искате. А не сте свикнали да се саморекламирате. ()

Третото е, че може да получите отказ. А не сте свикнали да ви отхвърлят.

Я стига. Не бъдете страхливи, действайте. Никога никой шанс не бива да се пропуска.

Не правите нищо нередно, не се опитвате да изместите колега с подли номера. Кандидатирате се за длъжност, която се освобождава. Вероятно и други ще пробват да я получат, но конкуренцията нека ви амбицира, вместо да ви отказва.

Ще спечелите, като не се мотаете. Това не е състезание "Бързи, смели, сръчни", в което първият заявил се печели, но доста прилича.

Може би шефът ви очаква някой от подчинените му да заяви, че се смята за готов да поеме по-висок пост, който върви с по-големи отговорности. Самооценката е важна, желанието също. Те говорят много за човека. Амбицията е неотменна част от успеха. Човекът, който скромно чака в ъгъла да го оценят и да му предложат повишение, не е най-борбеният, колкото и професионални способности да има. Затова идете и кажете "Искам".

"Много служители правят грешката да не поемат инициативата. Първо, ако не си поискате повишението, вероятно няма да го получите, защото шефът си мисли, че сте доволни от мястото, на което сте - обясняват експертите по кариерно развитие. - Второ, дори шефът ви да цени високо вашия принос и усилията, които влагате в работата, не би дошъл да каже: "Реших да ти дам повишение". Знае се, че се отваря свободен пост. Който се смята достоен, нека се кандидатира, нека съобщи желанието си за нещо, което смята, че заслужава."

Безспорно е така, но двете неща, които смятате за гадни - самопредлагането и саморекламата, издават дефицит на самочувствие. Трябва бързо да повярвате в собствената си стойност. Всеки експерт по кариерно развитие ще ви каже, че неувереността пречи. Ако не сте убедени, че заслужавате позицията, за която кандидатствате, няма да я получите.

Не разполагате с безкрайно много време, но опитайте този начин: решете, че ще отидете при шефа след седмица. Дотогава всеки ден се питайте "Защо да назначат точно мен на тази работа". Всеки ден трябва да си давате различни отговори.

Така сами ще започнете да си вярвате. Ще имате и аргументите, с които да се саморекламирате пред началника. Нали след като заявите, че искате повишението, трябва да обясните защо го заслужавате и защо ще се справите с по-големите отговорности. Това ще ви позволи да спечелите желаното с уверени, обосновани, ясни, добре подредени мотиви. Шефът точно тях очаква, а не просто някакво си "Искам".

Третото гадно нещо, което ви кара да се колебаете - страхът, че ще получите отказ, е нормален. Никой не обича да бъде отвърлян. Когато се случи, му е
по-трудно да продължи, отколкото ако си бе седял кротичко, без да иска повече.

"Този страх от отхвърляне много често ни кара да се откажем от възможности, без да сме се пробвали. Но това е грешка. Ако сами си казваме "не", никога няма да чуем "да", посочват специалистите по личностно и кариерно развитие.

В трудна икономическа ситуация не е изключено шефът да ви откаже повишение заради някакви обстоятелства извън вашите постижения и качества. "Но дори нещата да не се получат, като подходите правилно, можете да оставите добро впечатление и ще си отворите вратите пред нови възможности", изтъкват експертите.

Не зацикляйте предварително в очакване на отхвърляне и не се плашете. След като добре сте си помислили защо заслужавате по-висока длъжност и как ще постигате успехи на нея, вие не предявявате необосновани претенции пред шефа. Напротив, ще донесете ползи на компанията.

Такава е ваша гледна точка. На началника може да не е същата, но е ценно да разберете каква е и защо е такава. "Позволете на шефа да ви каже "не" и ще научите неговата оценка за вас. Не се обиждайте, а попитайте какво ви липсва, какво още трябва да постигнете и да развиете у себе си, за получите повишение", препоръчват експертите.

По този начин вече инкасирате няколко ползи за кариерата въпреки отказа.

Нужно е хладнокръвие, за да извлечете от шефа максимално информация какво се очаква от вас, но ще сте наясно какво да правите.

Второ, като запазите спокойствие и продължите разговора конструктивно, демонстрирате ангажираност и желание за развитие, т.е. правите добро впечатление.

Третата полза е шефът ви евентуално да осъзнае, че няма добър отговор, с който да ви обясни защо няма да ви назначи. А като осъзнае, че няма добър отговор, може да му светне, че все пак заслужавате повишение и да го получите скоро за друг пост, ако за този той вече си е избрал човек.

В никакъв случай не смятайте, че след евентуално несправедливо отхвърляне сте длъжни веднага да напуснете. Достойнството ви е уязвено, но потиснете напора на чувства. Това не е любов, какво сте се разстрадали. Това е деловият ви живот, в него трябва хладнокръвно да преследвате целите си и да действате, когато ви изгодно. Ще напуснете компанията, в която не са ви оценили, когато намерите по-добра възможност за себе си.

Нито една от трите неприятности, които ви възпират да идете при шефа и да поискате повишение, не е истинска. Самопредлагането и саморекламата не са срамни, след като имате аргументите на отлични професионалисти. Страхът от отхвърляне е нормален човешки страх, но в кариерата си трябва да го задраскате, защото пречи на успеха ви.

Много пъти ще ви отхвърлят и въпреки това рискувайте. Малко вероятно е да получавате "да" при всяко искане на повишение, но "не"-то е сигурно, ако изобщо не си го поискате.

-------- Аргументи за сюблимния разговор

Като се кандидатирате за повишение, не искате услуга от шефа. Заслужавате си новата длъжност. Но той трябва да разбере това от най-въздействащите доводи. Нищо не печелите, ако го залеете с пълноводен поток от развълнувана информация. Много добре си помислете и структурирайте в главата си как да протече разговорът.

Основното е да заявите, че искате повишението и да демонстрирате, че сте достойни за него.

Съставете списък с постижения, които са били от голяма полза за компанията. Поставете специален акцент върху близки периоди, в които сте надхвърляли очакванията и те са свързани точно с отговорностите, характерни за новата длъжност. Фокусирайте се върху своя реален и измерим принос за успеха. Отделете внимание на уникалните качества и умения, които ви правят незаменими в работата.

Защо трябва да формулирате ясно и да демонстрирате нагледно какво получава компанията от това, че вие работите за нея? Защото надали шефът ви следи изкъсо. Между вас и него има едно ниво в йерархията - поста, за който кандидатствате. Не знаете човекът, който досега го е заемал, как е представял приноса на всеки от екипа. Затова изтъкнете нещата, с които лично сте допринесли за подобряването на продуктивността и доходността. Те най-много интересуват всеки мениджър.

Говорете за видими действия и резултати. В силно конкурентния бизнес единственият начин да получите повишение е, като се откроите от останалите.

Другото важно е умно да изтъкнете качествата си

Шефовете търсят за ръководители на екипи решителни и инициативни хора, които не се страхуват да поемат отговорности и даже рискове. Непременно споменете тези свои качества.

Екипността също силно се цени, щом ще ръководите хора. Междуличностните отношения на работното място често играят ключова роля в спечелването на повишение. Те ще ви дават предимство и не забравяйте да ги споменете.

Важно е и да разкриете с факти колко добри връзки сте изградили с клиенти и колеги в индустрията.

Внимавайте обаче какво и как говорите - .

В подготовката за разговора си нахвърляйте въпроси, които може шефът да ви зададе, и своите отговори.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Синдромът на измамника - коварен вирус, който най заразява интелигентните

Едно разхвърляно бюро - големи пречки пред успеха в кариерата

Когато шефът представя вашите идеи като свои

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Как да шутирате колега интригант

Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

Логиката зад мантрата "Не мисли лошо, за да не стане лошо", която носи успех

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>