Запрянов: В авиобаза "Граф Игнатиево" няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие

23.07.2024 22:05
Атанас Запрянов Кадър: МО

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие - това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП, пише dir.

Министерството на отбраната отговаря, че при изготвянето на изходните задания на инфраструктурните проекти в зоната за изтребителите Ф-16 не е предвидено изграждане на складове за съхранение на ядрено оръжие. Конфигурацията за новите изтребители предвижда само конвенционално въоръжение.

В отговора на Запрянов е посочено, че в базата, където ще бъдат разположени самолетите Ф-16, няма съоръжения, които да бъдат обслужвани "само от чуждестранни военни".

В момента се изграждат обекти, свързани с експлоатацията и съхранението на новите самолети. Те ще се осъществяват от български военнослужещи.

Изграждат се и обекти, свързани с двустранното сътрудничество със Съединените щати. Те ще бъдат използвани от двете държави.

Българските военни ще имат достъп до всички съоръжения и части на базата, съгласно достъпа им до класифицирана информация, е посочено в отговорите.

Преди седмица модернизираната писта на летището до Граф Игнатиево получи акт за експлоатация и вече може да се ползва за полети.

Засега ВВС върнаха обратно изтребителите МИГ-29 там, но ремонтът беше важен за идването през 2025 година и на Ф-16.

В писмения си отговор служебният министър Атанас Запрянов казва, че ведомството няма сключени договори с американски фирми за извършване на работи по съоръженията на летище Граф Игнатиево.

Има обаче договор със САЩ за изграждането на системата за сигурност.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>