Руснаците си тръгват, разпродават по морето имоти от 900 до 1500 евро на квадрат

24.07.2024 08:00 Тони Щилиянова
Търсенето на ваканционни имоти около Бургас е предимно от българи, които купуват с цел инвестиция.
Едно от затрудненията на руснаците във Варна е липсата на директни полети.

Руснаци, собственици на ваканционни имоти във Варна и Бургас, ги разпродават, като често правят и отстъпки. Но пак не са на загуба, защото цените са се вдигнали драстично в сравнение с преди 10-15 г., когато са ги купували.

Причините да се оттеглят от имотния пазар след началото на войната в Украйна са различни. Първото, което ги стресна, са caнкциитe срещу Русия и слуховете, че имотите им може да бъдат конфискувани.

Проблемите с издаването на визи също
са бapиepa

Рycнaцитe, кoитo пpитeжaвaт aпapтaмeнти y нac, ca вce пo-cилнo зaтpyднeни дa ги пoceщaвaт - диpeктни пoлeти дo Бългapия нямa, а минаването през други дестинации оскъпява пътуването.

Разплащането между българска и руска банка е почти невъзможно и това създава допълнителни пречки за собствениците на имоти у нас. Въпреки ограниченията за банковите трансакции продавачите намират начини да финализират сделката с помощта на адвокати и посредници, коментират запознати.

Да се поддържа апартаментът от дистанция, също се оказва сложно заради затрудненото плащане на таксите и местните данъци. Руските пенсионери също напускат и продават, защото не могат да получават пенсиите си у нас.

Като се добави и инфлацията, не е чудно, че руснаците бързат да се отърват от летните си жилища.

Оcнoвнитe кyпyвaчи нa такива имoти ca бългapи с възможности

- в повечето случаи лекари и зъболекари, които имат свободен финансов ресурс.

Купуват също хора, които могат да работят онлайн и с придобиването на ваканционен апартамент лятото им е уредено. Купувачи във Варна и Бургас има и сред украинците, но те са не повече от 10-20%.

А цените в някои от курортите дори с отстъпките не може да се определят като ниски. В Св. Константин и Елена например рядко може да се намери имот за под 1500 евро на квадратен метър. Добре обзаведените апартаменти в затворени комплекси вървят по 2000-2300 евро. А има и единични оферти за над 3000 евро за квадратен метър.

В "Малката Москва" - квартал в Поморие, сега се оказва, че обитателите са българи и украинци. Допреди няколко години там се чуваше само руска реч, но днес ситуацията е коренно променена.  

Руснаците масово разпродадоха ваканционните жилища, а в тях вече живеят предимно българи, но има и по-заможни украинци, които, вместо да плащат наем, се сдобиха със собствен имот.

Само името му остана на квартала, руснаци почти няма, 

потвърждава тенденцията кметът на Поморие Иван Алексиев.

Апартаментите на руснаците били много търсени, тъй като се продавали с обзавеждането и на добри цени. Според брокери на недвижими имоти продавачите били склонни на повече компромиси при пазаренето, за да могат по-бързо да ги продадат.

А от това се възползвали предимно българи, които купували летен имот най-вече с цел инвестиция.

"Бумът на тези продажби бе миналата година, когато българи буквално ги изкупиха. Вземат ги и с цел инвестиция и за лятна почивка", казва Стефка Томова - управител на една от големите агенции за недвижими имоти.

Много от новите собственици са хора, които прекарват там от Великден до късна есен, тъй като работата им го позволява. Това са предимно IT специалисти, за които локацията не е от голямо значение, коментират запознати с имотния пазар.

Различна е обаче ситуацията в Несебър, където от години има много руснаци, като по последни данни те притежават над 45  хил. жилища. Там няма бум на продажби, въпреки че част от апартаментите стоят заключени вече втора-трета година.

При нас по-скоро продават англичани и ирландци,

които навремето си купиха ваканционни имоти чрез пенсионни фондове, казва кметът на Несебър Николай Димитров. От тях сега купували и украинци, но не масово.

Говори се обаче, че цял хотелски комплекс между Свети Влас и Елените вече е собственост на украински бежанци, които изплащали апартаментите на вноски.

На фона на покачването на жилищата в големите градове през последните години цените на ваканционните имоти също са скочили и в момента няма такива под 900-1000 евро за кв. метър. Все още по-евтини могат да се намерят в курорта Слънчев бряг, и то в зона "Запад", докато дестинации като Свети Влас, Созопол, Поморие държат по-високи цени.

И българи, и чужденци търсят ваканционен имот, за да вложат спестяванията си, а след това да го ползват като втори дом или за отдаване под наем. Брокери са единодушни, че към момента

най-търсени са студиа и двустайни апартаменти, тъй като те са по-бюджетни и по-ликвидни

Най-атрактивни и най-бързо продаваеми са апартаменти в затворени комплекси със сравнително ниска такса за поддръжка. Най-много сделки се сключват на вторичен пазар, тъй като предлаганите ваканционни жилища са обзаведени и готови за ползване веднага.

Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, тъй като за собствениците e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние, казват специалисти от бранша.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>