Димитър Главчев: Чувам как лидери ми оказвали натиск. Не е имало такива. Нито пък президентът, а той ме назначи

23.07.2024 21:45
Служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев даде интервю на живо във фейсбук. В него той отговори на въпроси на "24 часа", други медии и граждани.

Политици са се обаждали само за да запазим хора по човешки причини

Още акценти:

Най-важното е да продължим усилията за влизане в Шенген по суша и еврозоната. Струва ми се реалистично

Пострадалите от пожарите са настанени в нови фургони. Спекулира се със снимки на стари. Жалко ще е темата да се използва за политически цели

Нямаме напрежение с Румен Радев. Гарантирам, че български войници в Украйна няма да изпращаме

Няма причина да сменям Калин Стоянов. Всички министри си вършат работата добре, с изключение на двама-трима

В Сметната палата ми е по-удобно, там съм си в професията. Министерският съвет е предизвикателство, но съм бил и председател на НС. Сигурно съм допуснал грешки, но не съм професионален премиер, нито външен министър

- Г-н Главчев, ако президентът ви предложи, ще станете ли отново служебен премиер. КС трябва да се произнесе тези дни по промените (които поставиха шефа на Сметната палата в кратката листа, от която може да се избере министър-председател - б.р.). Какво бихте довършили, ако имате още време?

- Не ми се ще да коментирам хипотези. Нека стане факт решението и тогава бих могъл да коментирам. Иначе всичко, което имам възможност. Най-важното е да продължим усилията да влезем в сухопътен Шенген, в еврозоната, което ми се струва реалистично. Аз не знам и с колко време ще разполагам, тъй като преди си мислех, че ще е по-кратко. Аз не знам и дали ще разполагам с каквото и да е време, защото оставете решението на Конституционния съд, но после там следва и решение на президента Радев.

- Кои министри бихте запазили и кои бихте сменили?

- Това пак е свързано с хипотезите. Може да не ми се наложи да запазвам или да сменям. Малко шеговито да ви кажа кого бих сменил - на първо място е външният министър. Все пак е добре някой, който си е от кариерата, да бъде външен. Всички министри се справят добре. Двама-трима може би не толкова, имена няма да споменавам.

- Как се справяте с това предизвикателство - да заемате поста на министър-председател и външен министър? Какви успехи постигнахте и къде не се справихте?

- Предпочитам да ми се даде оценка от българските граждани и участниците в този процес. Сигурно някъде съм допуснал грешки, но не съм професионален премиер, нито професионален външен министър. Може би хората си спомнят, че в началото, когато приех мандата от президента, казах, че основното е организирането на честни и прозрачни избори, а второто - запазване на европейския и евро-атлантически път на страната. Третото - че животът все пак продължава и когато възникват ситуации, ще трябва нашето правителство да ги решава. Мисля, че и с това прилично се справяме.

- Бихте ли махнали вътрешния министър Калин Стоянов, чиято оставка беше поискана?

- Нямам никаква причина. Какво значи да го махна? Аз трябва да предложа на президента Радев да го смени с някой друг, а нямам основания за това. Преди изборите имаше съмнения за влияние, а виждате, че благодарение на него и всички, които участваха в подготовката, за първи път не се чу нищо за манипулиран вот, машини. При всички други избори е имало такъв отзвук. Това означава, че основната задача, за която бяхме избрани, си я свършихме. И тогава нямаше повод да го сменя, сега също. Ние обикаляме заедно на терен за пожарите всеки ден, виждам какво прави той.

- Кои политически лидери се опитаха да ви поставят условия как да работите и да ви оказват натиск за назначения?

- Такива не е имало. Аз поне не знам някого визират ли. Чувам разни имена, но не е имало такива политически лидери.

Аз си говоря с всички, нормално е. Някой се е обаждал да запази някой пост и то по такива чисто човешки причини. С различни лидери съм говорил, наистина.

Там, където има основание някой да бъде запазен - не говоря за назначения въобще, а за много ниски нива - зам.областни управители и такива, кой да може да бъде запазен заради особености, които не са и политически даже. Тук е моментът да кажа, че и президентът Радев не се е намесвал, а той ме е назначил все пак.

- Защо сменихте началника на държавния авиационен оператор с Тодор Коджейков?

- Министърът на транспорта е този, който сменя и назначава началника на авиоотряда. Иска се съгласуване от премиера и то е получено. Имаше ситуация, заради която аз се съгласих на това предложение.

 - Страхувате ли се, че ако едно следващо правителство направи ревизия на вашето, ще излязат смущаващи неща?

- Не, никакви притеснения нямам. Като казахте и за Сметната палата - професията ми е такава, че винаги съм бил за възможно най-много проверки, защото, когато човек си върши добре работата, проверката само установява това. Ако някой се притеснява от проверки, то работата не му е чиста.

- Къде ви е по-удобно - в Сметната палата или Министерския съвет?

- В Сметната палата ми е по-удобно, доколкото е по-спокойно и съм си в професията. В Министерския съвет е много сериозно предизвикателство, но аз не се отказвам от предизвикателствата. Бил съм и председател на Народното събрание. На каквато и позиция да съм, гледам да си свърша работата.

- Работата в Сметната палата не изостава ли, докато вие сте служебен премиер?

- Сметната палата я е имало много преди мен, там си работят професионалисти. Така че никакво влияние не би трябвало да има това.

- Радев поиска да смените предложението си за посланик в Украйна (Николай Ненчев). Критикува ви, че не сте спазили реда, ще преразгледате ли решението си?

- Първо, Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посланик. Този вид посланици нямат нужда от указ от президента. Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик. Специално в Украйна от 2 г. по понятни причини не може, а от украинска страна много често поставят въпроса да има временно управляващ посланик. Абсолютно е спазена процедурата. Обстоятелствата в Киев не са обичайни по понятни причини - война се води там. Да кажем и че няма чак толкова много желаещи да отидат посланици, и ги разбирам. Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да може България да бъде представена на възможно най-високо ниво. Продължаваме да обсъждаме кандидатури, за да бъде назначен и по конституция посланик, който вече трябва да бъде изпратен с указ на президента. Но в случая няма нарушаване на каквито и да било правила и на Виенската конвенция.

- Защо Радев не дойде на срещата на върха на НАТО и има ли напрежение между вас?

- Няма напрежение. На празника на дипломатическата служба се срещнах с него и с вицепрезидента, и патриархът беше там. Водихме съвсем нормални разговори. А защо той не пожела да води делегацията във Вашингтон, въпросът е към него. Вероятно има причини. Аз даже парламента питах кой да води делегацията, тъй като съм служебен премиер. Видях, че и този въпрос раздели депутатите. Затова предложих на президента да сме заедно, като той да е ръководител на делегацията - върховен главнокомандващ е, натовски генерал. Не знам защо не прие. Ако има съображения, би могъл да ги изрази.

- Ще изпращаме ли наши войници в Украйна?

- Гарантирам, че докато аз съм на този пост, няма да изпращаме български войници в Украйна. Впрочем и НАТО няма намерение да изпраща войски там. Когато генералният секретар Йенс Столтенберг бе тук за заседанието на парламентарната асамблея, самият той каза, че всичко, което се търси при решенията на алианса, е как той да помага на Украйна, без да бъде въвлечен в конфликта.

Аз гарантирам за България, стриктно се придържам към решенията на Народното събрание.

- За какъв ресор ще се бори България за еврокомисаря ни? Реалистичен ли е ресорът енергетика?

- Различни ресори са реалистични. В момента няма разговори. Първо, избраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще поиска предложения от държавите членки, след това ще бъдат сондирани кой какъв ресор да получи. Нея я избраха преди няма и седмица. Септември започва активният политически сезон. Тя първо ще предложи г-жа Калас за външен министър на ЕК и неин заместник, след това започват разговори за ресорите.

- Каква е обстановката в страната с пожарите?

- Най-големият пожар около Воден е локализиран, даже предстои силите, които са там, да бъдат преместени. Поздравления за пожарникарите, военнослужещите, доброволците. Благодарим и за помощта, която ни оказаха от Турция и Испания.

- Как държавата ще компенсира пострадалите, след като я нямаше никъде, а хората останаха на улицата без нищо?

- Не мога да се съглася с тази констатация. Още на първия ден бяхме там. Целта беше първо да се справим с пожара и след това да се започнат компенсациите. Съгласете се, че най-важното е да бъде прекратен пожарът.

Всички ще получат компенсациите по закон - 1578 лв. за неотложни разходи, след това по 2500 лв. от фонд “Социално подпомагане” за обзавеждане и др. Тези, които са подали заявления, че имат нужда от временно настаняване, им се предоставят фургони. Само на едно място има нужда от такива - в селата Воден и Крайново. Фургоните дойдоха веднага, след като бе споменато, че има нужда по странен начин.

Механизмът трябва да е: подава се заявление до кмета, той към областния управител и то върви нагоре до този, който може да ги отпусне. Ние научихме от медиите, че има нужда от фургони, при положение че предния ден бяхме там и никой не е заявил такива потребности. Кметът въобще не спомена нещо подобно. Каза го на следващия ден при среща с президента. Така или иначе, веднага чухме и реагирахме. Има спекулации и се показват фургони, които не изпълняват всички стандарти. От 15 фургона има 2-3 такива, останалите са чисто нови. Хората са настанени в нови фургони. Някой може би е допуснал грешка по веригата и е изпратил фургони, които не са в нужното състояние. След проверка, ако има такъв, ще бъде наказан.

- Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара във фургони?

- Не бих правил такова противопоставяне. Украинските са бежанци от война. Пострадалите тук са от природно бедствие. Разбира се, че и двете са трагични обстоятелства. Само че украинските бежанци са тук от 2 г. Така е било решено тогава. Не знам дали всички са в хотел, може би има и в центрове за бежанци. Различни ведомства са предоставили базите си. Хотелите са частна собственост. Ние сме приели да помагаме на украинските бежанци и всичко това се е случило по законов ред.

В с. Воден и в с. Крайново видях, че хората по-скоро искат да си стоят до изгорялата къща, гледат фургонът да е най-близо до нея. Всички знаем каква трагедия е да ти изгори бащината къща. Съмнявам се, че ще искат да отидат някъде другаде. Предвидили сме - ако някой иска, да бъдат настанени във ведомствените бази на МВР и МО. Е, не е хотел, но са с нелошо качество и възможности. Това е добър начин да се възстановят и от шока, който са преживели.

- Кога ще се закупи още техника за гасене?

- Освен всички закони у нас действа този за обществените поръчки и той трябва да бъде спазван. В момента има 170 млн. лв., за които върви процедура по оборудване на пожарната. Но текат процедури по обжалване, което забавя доставянето на техника. На последния Съвет за сигурност обсъждахме как техниката да стигне най-бързо до пожарникарите. Много добра идея дойде от представителя на президента - Димитър Стоянов, че трябва да се доставят водни джобове за наличните вертолети “Кугър”. Това е най-бързото, което може да се направи. За четири такива джоба са нужни около 500 хил. лв.

- Кой е отговорен за пожарите? Кога разследващите органи ще излязат с разяснение за причините и кой ще бъде наказан?

- Най-лесният отговор е промените в климата и природата. Април и май бяха много дъждовни, това благоприятства израстването на растителността, а от юни започнаха горещини, които я изсушиха. Ако отидете на място, ще видите, че точно тази растителност се е запалила. Конкретните причини вероятно са различни на места и всички казват, че най-трудно се установяват причините за пожар. Че една хвърлена бутилка действа като лупа и може да се запали. Имам съмнение, че нарочно е предизвикан пожарът в резервата до Беклемето. Там е много непроходимо. Местните говорят, че имало бракониери и други, които отглеждат животни, и са недоволни. Но това са приказки - трудно може човек с нормална психика да отиде и това да му е отмъщението. Изгоряха хиляда декара вековни гори. Някои се съмняват, че нарочно се предизвикват пожари, за да се извършва дърводобив, но представете си какъв болен мозък трябва да е някой, за да го направи!

- Използват ли пожарите за политически пиар? Казахте, че се борави с хибридна информация?

- Предстои да видим. На Съвета за сигурност всички говорехме в един глас и нямаше нищо такова, но всички знаем, че когато политиците се появят пред камери, е по-различно. Жалко ще е, ако пожарите се използват за политически цели, но не изключвам такава възможност. За хибридното съобщаване - то беше отново във Воден. Аз вече казах, че е нормално кметът да потърси областния управител и оттам по вертикала да се развиват действията. Ние бяхме там предишния ден, никой не каза за нуждата от фургони. А на следващия ден бе съобщено пред президента, че не са доставени.

Други от Интервюта

Николай Цветанов: Ако ви обещават да платят битова сметка при вземане на кредит, най-вероятно е измама

Най-често подвеждат с премълчаване на такси, заради които длъжникът накрая трябва да върне изненадващо голяма сума, казва председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране - Защо  стана

Албена Павлова и Емил Марков: Любовта ни е от втори поглед, но е непоколебима и до днес

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения

Доц. Михаил Груев: От кражби на кокошки и часовници до прегазени от съветски камиони - така е действала Червената армия у нас

9 септември е класически военно- политически преврат, повечето партизани са разбрали, че са "взели" властта, 2-3 дни по-късно, когато полицията ги издирва, за да им предаде оръжието си

Проф. Галин Цоков: Задачи за редактиране и финансова грамотност, това ще повиши резултата ни на PISA

Пробен тест за входно ниво по природни науки ще се проведе след месец за 9-класниците, казва министърът на образованието и науката Още акценти от интервюто: Учителите ще се проверяват дали са под

Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

Тази година се справихме по-добре с комарите - започнахме ларвицидно третиране още през март-април, после пръскахме регулярно и популацията бе в пъти по-малка

>