Проф. Даниел Вълчев за предстоящото решение на КС: Важният въпрос е дали Десислава Атанасова ще гласува

23.07.2024 18:19
Проф. Даниел Вълчев КАДЪР: БИ ТИ ВИ

Както вървят нещата, започвам да се възпламенявам, обяви деканът на Юридическия факултет, но не каза дали ще влиза пак в политиката 

Решението на Конституционния съд не е обикновено, ако някой мисли, че може да скрие името си, няма да стане. Това заяви деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Даниел Вълчев в предаването по Би Ти Ви "Лице в лице". Така той коментира очакваното решение на Конституционния съд по отношение на последните промени в основния закон от декември миналата година. 

 "Много е важен въпроса дали Десислава Атанасова ще гласува. Ако тя гласува, вероятно ние в Юридическия факултет ще го изучаваме", коментира той.

Атанасова, която е конституционен съдия от януари тази година, е един от вносителите на промените в конституцията. Още, когато встъпи в КС, тя беше питана дали ще участва в гласуването. Тогава обяви, че няма намерение да не участва, още повече, че в КС не се предвижда възможност "отвод" каквато има в съда.  

"Аргументите, че не се предвижда отвод, не ми звучат сериозно, оттук нататък всеки остава сам със съвестта си. Много ми се иска да се гордея с нашия Конституционен съд", каза проф. Вълчев.    

Той добави,че досега съдът винаги е удържал на натиск. "Натиск винаги се оказва, вероятно на всеки, който е на публична позиция", добави проф. Вълчев.

"Както вървят нещата, започвам да се възпламенявам", обяви още той, но отказа да конкретизира дали отново смята да се върне в политиката.

"Големият въпрос е в това, че хора като мен със здрав разум, които имат известен гастрол в политиката, бяхме заели една позиция по-встрани", добави още деканът на Юридическия факултет.   

Според него  голямото противоречие било не  между ляво и дясно, а е между либерално-глобализиращите идеи и тези, които се съпротивляват срещу това. 

Най-лошото било, че част от политическия елит мислила, че може с непочтени средства и тарикатлъци да се получат трайни политически резултати.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>