Синдромът на измамника - коварен вирус, който най заразява интелигентните

24.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Три съвета на експертите по личностно развитие как да преодолеете съмнението дали заслужавате успеха си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Справяте се блестящо с всичко, стигнали сте висока позиция в работата, очаква се скоро да получите повишение. И все пак не можете да се отървете от съмнението, че май не сте толкова способни, колкото е необходимо. Сега всички ви поздравяват и ви тупат по гърба, но скоро ще осъзнаят, че не го заслужавате.

Ако имате подобни опасения, значи страдате от т.нар. "синдром на измамника". Изпитват го и изключително успешни хора - даже по-често от посредствените.

Според изследователите синдромът на измамника се среща при онези, които си поставят амбициозни цели.

Те постигнат поредната и вдигат летвата по-високо, после отново и отново. Никога не спират, за да се насладят на успехите си и в крайна сметка никога да не са удовлетворени от постиженията си. В напрежението от непрекъснатия стремеж да изпълнят големите си планове, да отговорят на своите и на чуждите очаквания, започват да се страхуват дали не са "измамници" - дали са достатъчно умни, талантливи, прозорливи да вземат правилните решения, за да успеят и този път.

Всъщност в името на синдрома, пък и в същността му, има доза ирония. Хората, които се съмняват в себе си, не са измамници. По-скоро измамници могат да бъдат наречени хората, които смятат, че знаят всичко, оценяват се като суперспособни и умни, хвалят се с несъществуващи постижения. Страхът, че може да не ти стигнат силите да се справиш с висока цел, е признак на зрелост и интелигентност.

Това е първото, което психолозите съветват да осъзнаят хората, връхлетени от т.нар. синдрома на измамника.

Второто е да си дадат сметка, че са хора. А страхът и съмнението са естествена част от човешката природа. Само идиотите нямат страх, само глупаците нямат съмнения.

Третият съвет е да отхвърлят съмненията, че са успешни не заради усилията и способностите си, а заради късмет.

Да, късметът е важен, но в повечето случаи неговата "заслуга" е за провалите. Възможно е лошо стечение на обстоятелства или нещо дребно, непредвидено, неконтролируемо да провалят плановете и на най-подготвения човек. В нормалните общества обаче много рядко се случва обратното - добрият шанс да споходи и да задържи на върха неспособен човек. Успешните личности сами създават късмета, като мислят далновидно, работят усърдно, поемат премерени рискове. ()

След това е ясно какво да се прави със синдрома на измамника. Към него се подхожда като към проблем за решаване - с анализ, стратетия, план и конкретни действия.

Да, и този път летвата е поставена високо, но това никога не спира хората, които искат успех.

------ Женска болест ------

От "синдром на измамника" страдат по-често жените отколкото мъжете. Не че силният пол е имунизиран, но тези съмнения са присъщи обикновено на слабия пол поради еволюционни причини. Той спохожда дори дами, които стоят начело на световноизвестни корпорации или са направили главоломна кариера в киното. Че са го изпитвали споделят например шефката на "Фейсбук" Шерил Сандбърг и актрисата Джоди Фостър.

Мъжете са по природа по-самоуверени. Освен това хилядолетната традиция да са лидери е притъпила у тях синдрома на измамника. При жените той се изостря от обратния опит, понеже са свикнали да бъдат по-скоро изпълнители, а не личности със собствен успех, с признание, с висок пост. Затова - пак формирано от хилядолетната традиция - са склонни да се подценяват.

Обикновено изкачването по йерархичната стълба в професията им е струвало доста усилия. Въпреки заклинанията за равни права, и в най-развитите общества това, че жена е предпочетена за шеф вместо мъж, все още се смята за изключение, а не за правило. Намесва се и усещането, че голяма роля е изиграл късметът.

Така страхът, че могат да не се окажат на нужната висота, естествено преследва по-често жените.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Едно разхвърляно бюро - големи пречки пред успеха в кариерата

Когато шефът представя вашите идеи като свои

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Как да шутирате колега интригант

Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

Логиката зад мантрата "Не мисли лошо, за да не стане лошо", която носи успех

Правилото 10:90 или как реакцията ви само в 1 събитие води до 9 неприятности

Други от От страната и света

Николай Николов: 98% от всички клетки бяха задействани при тестването на BG-ALERT

Тестовата проверка  на системата BG-ALERT беше успешна.  98% от всички клетки бяха задействани. Това каза по БНТ Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

>