С Главчев премиер срещаме новите избори в края на октомври?

23.07.2024 08:00
КС ще бъде наполовина подновен през 2024 г., след като мандатът на четирима съдии изтича идните месеци.
Не за първи път ПП-ДБ закъсняха за среща с президента, но той търпеливо ги изчака и посрещна във видимо добро настроение.

Мандатът в КС на единия докладчик по делото, както и на още трима съдии изтича тогава

Единственият въпрос остава какъв график ще изберат президентът и посочената от него партия за третия мандат, така че да има избори в края на октомври, а не около първия учебен ден.

Това заяви в своя позиция до медиите “Възраждане” минути след като “Промяната” и ДБ получиха и върнаха втората папка на президента.

Така Костадин Костадинов пръв и единствен засега от политическите лидери официално назова нещо, което в последните дни усилено се коментира “на ухо” по партийните централи. А именно, че уж харесаната от всички дата за предсрочните избори 6 октомври няма да бъде потвърдена, а вотът може да се отложи чак за края на месеца.

Партийните стратези започнаха да виждат 7-ия поред вот в този времеви хоризонт заради голямото зацикляне в Конституционния съд на делото по ремонта на конституцията. Всички разчитаха (и определено предпочитаха) към новите избори да тръгнат с пълната яснота за новите/стари правила. Тоест теренът да бъде разчистен откъм бъдещи изненади кой с какви правомощия и позиции влиза на политическото и юридическото поле.

Както обаче “24 часа” разказа, 12-имата топмагистрати към момента били разделени точно 6:6 в мнението си кое от последните промени в основния закон, атакувани от президента Радев и опозицията, е противоконституционно и кое - не. Което според някои дори прави произнасянето в близките дни несигурно. Досега сочените дати КС да огласи решението си бяха 25 или 30 юли.

Точно половината му членове смятали, че трябва да се върнат старите правомощия на президента по назначаването на служебен кабинет, както и това да разпуска парламента едновременно с насрочването на нови избори.

Другата половина са на мнение да остане въведената непрекъсваемост на работата на Народното събрание предвид перманентната политическа криза, в която държавата се оказва вече четвърта година.

Именно задълбочаването ѝ влияе и емоционално на мотивите, с които конституционните съдии подхождат към атакуваните промени в основния закон, казват запознати. А не изключват и непрекъснат натиск от всички възможни страни върху 12-имата, които все пак са в някаква степен обвързани с това от чия квота са излъчени в КС.

Към момента в “Домовата книга”, от която президентът според променената конституция има право да избира служебен премиер, първо в списъка е името на настоящия Димитър Главчев. Реално извън шефа на Сметната палата друг от “номенклатурата” не е наличен - от БНБ не искат да се ангажират, омбудсман и заместник няма, а

да смениш вече каления на поста Главчев с негов заместник от палатата, не звучи като логично решение

Но извън терзания колко дебел ще е списъкът на Румен Радев с кандидати, се добавя и сагата с промените в конституцията по отношение на съдебната власт. ПП-ДБ ясно се препозиционира за новата предизборна кампания - антикорупционните закони и довършването на съдебната реформа са основният им лозунг за нея. А по време на връщането на мандата в понеделник именно те бяха посочени и като основа, на която да се водят преговорите за мнозинство в новия 51-и парламент.

Въпреки привидните разделения между “Промяната” и ДБ, които широката публика взе за сериозни и поради факта, че Кирил Петков, Николай Денков и цялата ПП се дистанцираха от преговорите по втория мандат,

реално проблеми в отношенията между партньорите няма

засега. Те искат нов вот и се готвят за него с убеждението, че ще подобрят позициите си. И ако в навечерието му КС отхвърли тяхната промяна в конституцията по отношение на съдебната власт, това само ще опъне платната им за агитацията. Може би дори ще помогне да си върнат някаква част от онези 300 хиляди изгубени гласоподаватели.

Според някои наблюдатели този момент прави още по-несигурно произнасянето на КС в очакваните срокове - до края на юли, съответно довършване на рулетката с мандатите в началото на другия месец и възможност президентът да излезе с указ на 5-6 август. Което праща изборите на 6 октомври.

При хипотезата, че КС се забави и едновременно с това връчването на третия мандат и консултации по него също се разтеглят, може

вотът да се отложи чак за 20-и или 27 октомври

Трима са докладчиците по делото, те трябва да напишат общо становище и да обобщят близо 150 страници мотиви. Всеки съдия има право и на отделно, особено мнение.

Няма срок, в който да обявят решението си по конституционното дело. През ноември обаче мандатът на един от съдиите докладчици приключва - Мариана Карагьозова-Финкова от квотата на президента. Другите двама докладчици са шефката на КС Павлина Панова и Соня Янкулова.

По същото време изтичат мандатите на още трима - Филип Димитров, също президентска квота, Константин Пенчев от парламентарната и Таня Райковска от съдебната. Така че, ако има някакъв дедлайн за произнасянето на КС, то той е краят на октомври, иначе става прекалено сложно.

Изтегляне на изборите от ранната към по-късната есен би дало време и за отговори по големите неизвестни в ДПС. На този етап дори важни фигури в партията не изключват възможността за явяване на двете фракции с две отделни листи, което ще зададе нов правен прецедент.

Впрочем същата дилема стои в БСП, но там се очаква ВКС да реши по-навреме спора кой има право да подписва регистрацията и листите на партията. Към момента още не е ясно дали химикалката трябва да е в ръцете на старата лидерка Корнелия Нинова, или на временния ѝ наследник Атанас Зафиров.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>