Стандарт за боклука: по 3 цветни кофи на всеки 250 софиянци (Обзор, графика)

22.07.2024 20:47 Цветелина Стефанова
Разделното събиран в три кофи се оказва много по-ефективно. СНИМКА: ЦВЕТЕЛИНА СТЕФАНОВА

Нов по-стриктен стандарт за работата на фирмите за разделно събиране на отпадъците иска да въведе София. Целта е да се увеличат местата, на които има цветни контейнери и разделното събиране на пластмаса, метал, хартия и стъкло да е по-ефективно.

В момента кофите за разделно събиране са малко, често на неудобни места и дори съвестните хора, които искат да сортират отпадъците, понякога се отказват, защото не им се ходи с торбите няколко преки.

Освен това отворите на кофите са малки, защото фирмите не искат да им се краде от суровината. Така често големи кашони и опаковки се оставят до тях и всеки вятър ги разнася по улиците. Резултатът от всичко това е, че едва 30 хил. тона от боклуците се рециклират, като фирмите връщат като негодни в завода за боклук около 6 хил. тона на година.

В завода се преработват около 413 хил. тона.

До 2035 г. трябва да рециклираме 65% от битовите отпадъци

и само 10% да отиват на депа.

Тези констатации са от доклад на Столичната община, който трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет в четвъртък. Той беше представен от зам.-кмета по екология Надежда Бобчева и общински съветници от ПП-ДБ-СС.

Те предлагат всички фирми да поставят по три контейнера - за пластмаса и метал, за хартия и за стъкло. Сега в 16 района се събират само в два - жълт (за хартия, пластмаса и метал) и зелен (за стъкло).

Данните на общината показали, че системата с трите кофи е много по-ефективна, защото те събирали 16 хил. тона годишно, докато тези с два - 10 хил., обясни общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев.

За да има по-голям ефект, се предлага и местата за поставянето им да се увеличат.

В цялата столица има около 3000 точки за разделно събиране,

докато сивите контейнери за общ отпадък са 92 000.

Според сегашните изисквания в районите с до 50 000 жители се поставят по един пакет от  кофите за разделно събиране на всеки 350 жители. В тези с между 50 000 и 100 000 души комплектът трябва да обслужва 550 живеещи, а при над 100 000 жители на 750 живеещи също е по един. Сега се предлага на всеки 250 души да се направи място за разделно събиране.

Освен това ще се завишат изискванията към фирмите за разделно събиране да реагират по-бързо при сигнал на гражданин, че някоя е повредена или липсва.

Предвижда се и самите кофи да имат по-голям отвор.

Столична община има сключени договори с три организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки - “Екобулпак България”, “Екопак България” и “Булекопак”.

Според Емилия Ангелова рециклиращите фирми правят по около 100 млн. лева оборот на година, който е от нашия отпадък. Освен това рециклирането е по-евтиният вариант за общината, от което могат да се спестяват около 15-20 млн. лв. годишно. В момента общината плаща около 400 лева на тон за боклук от сивите контейнери. За цветните не се плаща, защото те печелят от продажбата на суровината.

Затова всеки един отпадък, който отива в цветните кофи, са спестени пари, каза още Ангелова. Тя обясни, че има много причини да не се случва рециклирането. “Освен лобизма на рециклиращите фирми, има и лобизъм на сметопочистващите фирми, които са друг играч и на тях им се плаща за тон отпадък. Те нямат мотивация в сивите кофи да има по-малко отпадък”, обясни още Ангелова. И призова докладът за минималните условия на рециклиращите фирми да бъде подкрепен в комисията по околна среда и на заседанието на СОС в четвъртък. Следете кой как гласува. Колкото повече се рециклира, толкова по-малко пари за фирмите на Румен Гайтански-Вълка, ТИМ и другите почистващи фирми, предупреди председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Предлага се и фирмите, които ще спечелят поръчките за разделно събиране на отпадъците, да си

плащат за боклука, който изпращат за депониране

Сега от 30 хил. тона годишно рециклируем отпадък компаниите връщат 6 хил. тона в Завода за третиране на отпадъците в село Яна. Той вече не се плащал от фирмите, каквато практика е имало преди. Освен всичко друго той се връща с маркировка за депониране и така общината не може да го сортира, за да извлече боклука за продан.

В града ще продължат и пилотните проекти за “зелени острови”, както и поставянето на кафявите контейнери за храна. Общината подготвя и такива за текстил.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>