Бургас става център на подводната археология в българската акватория

22.07.2024 19:05 Димчо Райков
Преди 2 г. до бреговете край местността Чироза до Крайморие бяха открити ценни артефакти от корабокрушение.

Кметът Димитър Николов предлага сътрудничество на общината с културен институт, основан през 1979-а с одобрението на проф. Александър Фол

Амбиция Бургас да стане център на подводната археология в национален мащаб е заявил кметът Димитър Николов в докладна записка до общинския съвет. Тя ще се гледа на предстоящата сесия и се очаква да бъде гласувана с голямо мнозинство.

Морският градоначалник предлага общината да сключи споразумение за сътрудничество с Центъра за подводна археология, което ще е от полза и за двете страни.

Идеята на Николов е съвместната работа с научния институт да даде тласък за популяризирането на морското и подводно наследство и за развитието на културния туризъм в региона.

Тя не е самоцелна, тъй като

дъното на Бургаския залив изобилства от артефакти,

които трябва да бъдат проучени и популяризирани. Това пък ще доведе допълнително туристи, за които Южното Черноморие няма да е само слънце, плажове и море, а и много история, която трябва да бъде  видяна, коментираха общинари.

Центърът за подводна археология е национален културен институт към Министерството на културата и отговаря за проучването и опазването на подводното ни културно наследство.

Основан е през 1979 г. с благословията на проф. Александър Фол. Той все още е единствената по рода си специализирана научна и културна институция в черноморските страни, първата в Европа и една от първите в света.

Под ръководството на центъра са проведени много научноизследователски експедиции като

разкопки на потънали праисторически селища и кораби

край Несебър, Китен, Созопол и Ропотамо, Каварна, Ченгене скеле и Черноморец.

Постиженията на Центъра за подводна археология са една от причините България да е втора в света и първата страна в Европа, която през 2003-а подписа конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство.

"В контекста на идеята за проучване и опазване на подводното културно наследство споразумението предвижда и създаване на лаборатория за консервация на находки от морска среда, участие в програми, финансирани от ЕС, Министерството на културата и националния фонд "Култура", даже и по проекти, включени в плана за възстановяване и устойчивост, провеждане на научни конференции и тематични експозиции.

Ще се открие възможност и за създаване на

нови туристически продукти като водолазни турове

и културни маршрути", каза кметът Николов. Според него сътрудничество с центъра ще доведе и до привличане в Бургас на екипи от млади специалисти и ще спомогне за развитието на нови академични програми.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>