Триото на ДБ, което направи преговорите “приятни”. А вероятно - и по-успешни... наесен

22.07.2024 08:55
ЛЮДМИЛА ИЛИЕВА
БОЖИДАР БОЖАНОВ
НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Изключително любезни и с добри думи към “домакините” - да излизат така от среща, не бяхме виждали политиците в парламента от месеци, че и години.

Тройката от преговорния екип на ПП-ДБ за втория мандат обърна тренда и по всеобща оценка се оказа “приятната изненада”, преди неприятно да се приключи този понеделник и с втората възможност за съставяне на правителство.

По-точно тройката няма нищо общо с “Промяната”, защото само представители на партньорите от “Демократична България” бяха избрани да разговарят с останалите парламентарни сили. Според някои от опонентите им именно на липсата на представители на ПП се дължала “приятната” атмосфера на разговорите.

Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева зададоха бонтона в 50-ото народно събрание. Практични са, няма неуместни емоции. Умеят да изслушват, без да се палят. И най-важното -

загърбиха императивния тон и непрекъснатите условия,

които досега колегите им от коалицията менторски оповестяваха. Вместо това спокойно и внимателно заговориха по приоритети.

И тримата депутати от “Демократична България” не са нови лица в политиката, но досега медийните прожектори не са светили толкова ярко върху тях. Оказаха се преговорният екип мечта за ПП-ДБ след месеци на изключително изострен тон между формацията и останалите в парламента, размяна на тежки думи и лични обиди. Оставиха друг вкус. И надеждата, че именно оттам партиите могат да продължат - вече по-успешно, разговорите наесен.

“ПП-ДБ се обявиха твърдо за опозиция, но сами се принудиха да променят наратива. Виждаме доста по-умерено говорене. Нека предстоящата предизборна кампания да е насочена към търсене на решения за стабилно управление, а не за опозициониране един на друг”, остана доволен от тона Росен Желязков, който също е ново лице в преговорния екип на ГЕРБ. А мнозина разчетоха това и като

протегната ръка за сътрудничество след поредните избори през октомври

И Слави Трифонов отправи добри думи през фейсбук - необичайно послание към политически опоненти от страна на лидера на ИТН.

“Останах приятно изненадан от поведението на представителите на ДБ, което в момента крайно се различава от поведението на ПП и техните лидери”, написа той. Шефът на групата му Тошко Йорданов отбеляза, че точно заради ДБ разговорите били “не емоционални, а практични и професионални”.

Кои са хората, накарали другите да се “влюбят” в ДБ и да повтарят, че ето така трябва да се преговаря и занапред?

Божидар Божанов е първият министър на електронното управление в България. Той бе част на правителството на Кирил Петков, което управлява от декември 2021 г. до август 2022 г. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България”. В последните два парламента пък е председател на комисията по електронно управление и информационни технологии.

Той е IT експерт, предприемач и oсновател на компания за информационна сигурност. Завършил е Голдсмитс колидж, част от Лондонския университет. Бил е част от групата на IT експерти “Общество.бг”, която работи за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. След това през 2016 г. става съветник по електронните въпроси на вицепремиера Румяна Бъчварова в кабинета “Борисов 2”. През 2017 г. е сред основателите на “Да, България” и става член на Изпълнителния съвет.

През 2009 г. Божанов основава “Омниверс”, която през 2017 г. става “ЛогСентинел” ЕООД. Три години по-късно дружеството е

обявено от “Форбс България” за стартъп на годината,

макар че има ограничени продажби и отчита счетоводни загуби. От юли 2019 г. търговски директор на фирмата става Калина Константинова, която преди това също като Божанов е съветник на Бъчварова, а в правителството на Кирил Петков е вицепремиер.

В настоящия парламент Божанов бе отличникът по преференции.

Надежда Йорданова бе министър на правосъдието в кабинета “Петков”. И тя е член на Изпълнителния съвет на “Да, България”. Завършила е право в Софийския университет. Специализирала е английско търговско право в The University of Law, Лондон.

Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерството на правосъдието във второто правителство на Борисов.

Като министър на правосъдието за 7 месеца с екипа ѝ работиха по 39 проекта на нормативни актове. В края на мандата 19 бяха завършени. Тя опита всички законови способи за ограничаване на безотчетната власт на главния прокурор и българската прокуратура. Закри се специализираното правосъдие в България. Разработи се механизъм за наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници, както и възможност за обжалване пред съда на откази на прокуратурата да образува досъдебни производства.

Екипът й подготви промените в Закона за съдебната власт, нужни след ремонта на конституцията, но засега няма шанс те да минат през парламенат, а и се чака решението на КС.

Най-непознатото лице в триото е Людмила Илиева. От 2011 г. е председател на ДСБ в Горна Оряховица, а от 2016 г. е член на националното ръководство. През април 2022 г. е избрана за зам.-председател на ДСБ.

Омъжена е, има две деца. Повече от 20 г. работи като адвокат, като е специализирала в областта на гражданското право и процес. Била е зам.-председател на общинския съвет в Горна Оряховица. Кирил Петков пък я назначава през 2022 г. за областен управител на Велико Търново.

Освен отличен юрист и общественик Людмила Илиева е човек с много приятели, с разностранни интереси и познания, казват колегите ѝ от парламента и познаните. “През последните десетина години сякаш спряхме да мечтаем. Някой спешно трябва да започне да променя това”, отговаря тя защо е решила да се впусне в политиката.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>