Служебната власт извън Румен Радев - 6:6 гласовете на 12-те съдии. Засега

22.07.2024 08:00
КС ще обяви мотивите си на 25 юли, четвъртък, или най-късно на 30 юли.

Половината ще подпишат, че “късият” списък, от който президентът може да избира служебни премиери, го лишава от избор, но не е против конституцията

Служебното правителство ще бъде избирано след дни по новите правила, тъй като 12-те конституционни съдии са се разделили поравно в позицията си кое е противоконституционно и кое - не, в тези промени на основния закон.

Спорът помежду им е бил повече от емоционален и разделението е в две посоки, твърдят достоверни източници пред “24 часа”.

Половината Конституционен съд ще подпише, че “късият” списък на лицата, от които президентът Румен Радев, може да избира служебни премиери, действително го лишава от избор, но не е противоконституционно.

Пак точно 6 на 6 се разделили съдиите за отнемането на възможността държавният глава да разпуска парламента

по време на избори. Половината съдии били убедени, че тъй като сме парламентарна република, която е в криза, не бива депутатите да излизат във ваканция, защото не се знае колко време може да продължи периодът на “безвластие”. Докато другите 6-има членове на КС били категорични, че основният закон е нарушен в този параграф.

По позицията на шестимата, които са категорични, че при съставяне на служебното правителство трябва да се върне старият ред, е въз основа вкарани некостуционно текстове и детайли между първо и второ четене на промените в основния закон.

Няма начин Конституционният съд да отложи обявяването на своята позиция за есента. Има две дати това да се случи - 25 юли, четвъртък, или най-късно на 30 юли. Общо 150 страници, в които 12-те са единни, а 50 други страници са с коренно противоположни мотиви.

Всички промени в конституцията, които мнозинството от ГЕРБ-ПП-ДБ и ДПС гласува, бяха оспорени от БСП, “Възраждане” и “Има такъв народ”. А президентът Радев поиска становище за двойното гражданство на депутатите, непрекъсваемостта на парламента, новия ред за назначения на шефовете в Темида и орязаните му правомощия да назначава служебно правителство. Както и по самата процедура, по която основният закон бе променен.

Първоначалните очаквания бяха, че 12-имата най-висши съдии в държавата ще върнат старите правила в съдебната власт, а служебната отново ще е в ръцете на държавния глава.

Турбуленциите в партиите от 50-ото НС обаче са усложнили и променили рязко ситуацията и са причина за пренареждане на нагласите.

С оставането на старите правила президентът отново ще има къс списък, от който да избира служебен премиер и отново в по-добра позиция са ГЕРБ.

Той може да избира между 10 души. “Домовата книга”, както самият Румен Радев я нарече, включва председателя на парламента, шефа на Сметната палата (какъвто е Главчев) и заместниците му, директора на БНБ и неговите заместници, омбудсмана и заместника му.

При предното завъртане на рулетката се оказа, че само Главчев е изразил готовност за опста. Опциите за президента този път са още по-малко - след като Диана Ковачева стана съдия в Страсбург, а заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова подаде оставка, титуляр още няма избран, Андрей Гюров пък е отстранен като подуправител на БНБ.

Така изборът там е сведен до Радослав Миленков и Петър Чорбанов. Заместници на Главчев в Сметната палата са Горица Грънчарова - Кожарева и Тошко Тодоров, които веднъж вече отказаха да поемат временния управленски рул.

В краткия списък с имена е и шефката на НС Рая Назарян. А че се върви към нови избори, е съвсем ясно.

В понеделник ПП-ДБ ще отидат на “Дондуков” 2, за да получат втория мандат

за съставяне на кабинет, но вече заявиха, че ще го върнат веднага.

Провалът бе предизвестен - още в момента, в който коалицията се оказа от трета - втора политическа сила след скандала в ДПС. “Промяната” не искаха да се пробват за кабинет, но “Демократична България” излязоха с предложение за програмен кабинет и декларация. Преговорният им екип, пък се оказа “приятна изненада” и “добра основа за бъдещи разговори”. 

Третият мандат изглежда все по-нереалистичен. И то не само заради думите на Костадин Костадинов, чието “Възраждане” вече е трета сила в НС - според него “математиката не излиза” и няма как да се съберат нужните 125 гласа за анти ГЕРБ кабинет.

Най-логичен мандатоносител би бил “Има такъв народ” и лидерът Слави Трифонов и партийното ръководство вече направиха заявка. ГЕРБ обаче са непреклонни и няма да пускат гласове към чужд кабинет, а “Възраждане” биха участвали в евентуални преговори за мандат на ИТН “само от уважение”.

От БСП все още дават знак за евентуална подкрепа, но имат твърде много вътрешно-партийни грижи. Временният им председател Атанас Зафиров държи отворена вратата за разговори и продължава да се надява на “надпартиен, програмен кабинет”. Затова и

всички неофициално откриха предизборната кампания

и обиколките в страната.

“Ако има урок, който трябва да бъде научен от 50-ото НС, той е, че високомерието и арогантността, заплахите и изнудването не работят, защото са инструменти за бързи резултати и пагубен арсенал за устойчиво постигане на дългосрочни цели”, каза в неделя зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>