Персонален НОИ от "24 часа": При работа на 8 часа и друга - на 4 часа, за осигурителен стаж се зачита не повече от месец

21.07.2024 15:56
В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. СНИМКА: КОНСТАНТИНА КОСТОВА

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ).

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

Учител съм и смятам да се възползвам от ранно учителско пенсиониране . На 1 юли 2024 г. правя необходимия стаж - 31 г. и 8 месеца, и възраст - 61 г. и 7 месеца. Заедно с това работя и на друго място на втори трудов договор (4 часа). Когато започна да си подготвям документите за НОИ, трябва ли да приложа и УП и за второто работно място (на 4 часа), където смятам да продължа още 3 г.? След като продължа да работя още 3 г. на половин щат, има ли опасност пенсията ми да се намали, защото индивидуалният ми коефициент ще е нисък накрая, заради по-малката заплата при 4-часов работен ден. Георги Шопов

Съгласно разпоредбата на чл. 69в, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) през 2024 г. мъжете учители придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при следните условия: навършване на възраст 61 години и 7 месеца и учителски осигурителен стаж 30 г. и 8 месеца.
Друго нормативно изискване е към датата на изпълнение на посочените по-горе условия лицата да заемат учителска длъжност.

От запитването ви става ясно, че сте роден на 01.12.1962 г. Предвид посочените по-горе разпоредби необходимата възраст по чл. 69в, ал. 1 от КСО – 61 г. и 7 месеца ще навършите на 1.07.2024 г. В случай че към тази дата имате придобит учителски осигурителен стаж 30 г. и 8 месеца и заемате учителска длъжност, ще придобиете право на пенсия за ранно пенсиониране по чл. 69в, ал. 1 от КСО. Същата ще се изплаща от Учителския пенсионен фонд (УчПФ) в намален размер с 0,1 на сто за всеки месец, недостигащ до навършване на възрастта ви за придобиване право на пенсия по чл. 68, ал. 1 от КСО - 64 години и 10 месеца, която възраст ще навършите на 1.10.2027 г. След тази дата учителската ви пенсия за ранно пенсиониране ще се изплаща в пълен размер от фонд "Пенсии".

При определяне размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст оказват влияние следните показатели:

Размерът на всяка пенсия се определя индивидуално, в зависимост от всички посочени по-горе показатели в тяхната съвкупност.
Следва да имате предвид, че преценката на правото на пенсия, както и определянето на размера се извършват в териториалното поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес на заявителя след подадено заявление с приложени към него всички оригинални документи за осигурителен стаж.
По повод поставения от вас въпрос за зачитане за стаж на времето, през което сте работили по втори допълнителен трудов договор на 4 часа едновременно с основното ви трудово правоотношение като учител на 8-часов работен ден, трябва да знаете, че съгласно чл. 38, ал. 11 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС) в случаите, когато през календарния месец едно лице е осигурено на различни основания, за осигурителен стаж се зачита не повече от един месец.

Следва да имате предвид, че съгласно чл. 38, ал. 15 от НПОС за периода от 01.01.2002 г. до 31.12.2015 г. се зачита за осигурителен стаж само за придобиване право на пенсия по общия ред (чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО), ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа.

Предвид изложеното няма законово основание да се зачете за осигурителен стаж над календарната продължителност времето, когато сте работили по втори трудов договор, в случай че се пенсионирате:
4 като учител при условията на чл. чл. 69в, ал. 1 от КСО или

Следва да имате предвид, че при изчисляване на размера на пенсията ви, независимо дали е "учителска", или е отпусната по общия ред, от значение е осигурителният ви доход и по двете правоотношения.

Осигурителният доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, се установява с данните от информационната система на НОИ или с осигурителна книжка, или с документ по утвърден образец. Ако за времето от 01.01.2000 г. до датата на пенсионирането ви в информационната система на НОИ са налични данните от училището и от втория ви работодател, то не е необходимо за този период от време да представяте документи, доказващи придобит осигурителен стаж и осигурителен доход.

В случай че решите да се пенсионирате и да продължите да работите, трябва да знаете, че преизчисляването на отпуснатите пенсии за трудова дейност, когато след пенсионирането си лицата са придобили осигурителен стаж и осигурителен доход, е уредено с разпоредбата на чл. 102 от КСО.
Регламентирани са два начина на преизчисляване на пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата:

Преизчисляването в тези случаи се извършва, като се вземат предвид данните, налични в информационната система на НОИ, които се отнасят за времето до 31 декември включително на предходната календарна година и които са налични в информационната система на НОИ към 1 март на текущата календарна година.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>