Патриарх Даниил ще ръководи Видинска епархия до новия избор

21.07.2024 15:07
Негово Свещейшество патриарх Даниил и архимандрит Антим

До провеждането на избора на Видински митрополит късно през есента, патриарх Даниил ще ръководи епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква.
"На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да продължа да изпълнявам служението на Видински митрополит, да проведа избора."
Протосингелът на Видинска епархия архимандрит Антим изрази своето благоговейно отношение към новия патриарх Негово Светейшество Даниил

за усърдното монашество,
за борбата за единство на църквата
за усилията му и на Светият синод не е преставал да настоява за изучаването на религия като задължителен предмет в училище.
За летния лагер за деца, който приобщава към вярата,
за училището, носещо името на Неофит Видински, което се открива във Видин,
за социалната кухня

"Вярвам, че има достойни кандидати за митрополитското служение.", заяви новият патриарх.

Във Видин Негово светейшество беше посрещнат на централния площад "Бдинци", където отправи патриаршеското си благословение. Отбеляза, че приема с послушание патриаршеския кръст.

"Давам си сметка, че това, което съм се старал до този момент да осъществявам в моето служение, Бог изисква от мен много по-големи усилия да продължа това служение. Сърдечно благодаря за вашата подкрепа до този момент, за вашето разбирателство, особено на общинските, областните власти, защото взаимопомощта и сътрудничеството между държавната и църковната институция е необходимо, за да може да се осъществява това единство на народа ни, за да може да бъде подпомогнат народът ни да стои в корените и в традициите, във вярата, която са ни предали нашите отци."
„Изборът на Даниил за патриарх на Българската православна църква е голяма радост и духовна обнова", смята протосингелът на Видинска епархия архимандрит Антим. Познaвайки човека, аз отчитам това като изключително добро. Този човек и духовник с една голяма ревност се трудеше за богослужението и поддръжката на черквите, общуваше с хората, а сега вече това се случва в по- голям мащаб, посещават го представители на държавните институции и неправителствени организации. Първите му стъпки са много уверени, защото има много работа да се свърши на духовната нива. Той успя да измоли Христовия мир за обществото, което е разединено. Изборът му е справедлив и решителен. Той има сили като млад човек да работи като обединител на целия клир и на народа като цяло, уверен е архимандрит Антим. Той го определя като неподвлaстен на силните на деня, успява да се абстрахира от разлияни политически страсти и влияния. Негово Светейшество Даниил работи последователно за единството на световното православие.
Според архимандрит Антим твърденията за връзка на Даниил с руската патриаршия нямат никаква почва. Новият патриарх не взема страна дали е за руската патриаршия или за вселенската. Безстрашен и без притеснения той се застъпва за целокупността и да се съблюдават каноните в религията. Времето в църквата носи духовна отрада.
Напоследък в църквата в България се случиха някои беди -сред тях е загубата на патриарх Неофит, починаха някои от по-старите членове на Българската православна църква. Той наследи една неспокойна атмосфера. Но с молитвения си пример, кротост и смирение успя да измоли Христовия мир, захвана се умело с епархийска работа, с административни проблеми, с църковните имоти и др. Като видински митрополит Даниил създаде два фонда за духовна просвета и ремонт на божиите домове в областта. Така че Бог ни утеши като ни прати Даниил и цялата страна се радва. Бог го чу и след молебена за дъжд и прати прохладни капки от небето., казва архимандрит Антим. За 6 години се ремонтираха десетки черкви, отчита арх. Антим. Не му беше лесно, Видинска епархия е трудна. Тук демографските и икономически показатели не са на ниво и само благодарение на своите железни монашески правила дошлият от Америка Даниил успя и Бог го възнагради. Той е милостив. Подпомогнал е хора в беда и тъкачки от Чипровския край, които правят пана с религиозна тематика.
Изборът му категорично е безспорен, допълва Антим. Процедурата е такава, че не търпи влияние. Една седмица преди крайния резултат се излъчват трима . Може би това е гласът на божествената Света Троица. Три гласа помогнаха на видинския владика. Никой не можеше да предрече кой ще е победителят и богоизбраният.

Други от От страната и света

Външно отрече пред унгарския посланик България да има общо с доставките на пейджъри за Ливан

На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с доставката на

Избирателна активност под 2 милиона на 27 октомври, допуска политологът Димитър Ганев

Дълбочината на политическата криза е с безпрецедентен характер. Няма политическа партия, която да може да издържи на този натиск без да претърпи щети. Има почти безспирен спад на избирателната

Затвориха част от пътя Русе – Бяла заради пожар

Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното платно

Русе е домакин на държавния турнир по скокове на батут „Купа Северна България"

В спортен комплекс „Локомотив" официално бе открит държавният турнир по скокове на батут „Купа Северна България". Той се организира от СКСБ „Имидж''-Русе с председател Станислав Стоянов и в него

Изгубена котка измина 1500 километра, за да се прибере у дома

Сив котарак избяга от стопаните си по време на екскурзия в Уайоминг и успя да се завърне при тях в Калифорния, изминавайки 1500 километра разстояние, съобщава АП

>