Когато шефът представя вашите идеи като свои

22.07.2024 05:31 Димитрана Александрова

Гадно е, не е честно, но преди да въстанете, преценете дали това ви е изгодно

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Дойде ми много добра идея, хвали се шефът ви на съвещанието с висшестоящия началник. А после с изумление чувате това, което самите вие сте измислили и предложили.

Наистина гадост, поне да казваше не "аз", а "ние". То по длъжностна характеристика му е задача да стимулира екипа си да дава идеи, но да ги представя само като свои не е признак за добър ръководител.
Случва се обаче много често.

Не е задължително да страдате, защото според мнозина специалисти по човешки ресурси това, че шефът ви краде идеите, може да е много положителен факт за вашата кариера.

Вярно, че добрият мениджър, който се чувства опитен професионалист и не се страхува за поста си, и пред по-горния началник ще каже "колегата Петров/колежката Иванова даде идея, която обсъдихме и смятаме, че ще проработи".

Макар "аз" вместо поне "ние" да звучи несправедливо, ако вашият пряк ръководител изтъква заслугата ви поне пред екипа, значи няма защо да се притеснявате. Просто сте попаднали сте на човек, който силно се харесва и смята всичко, измислено от подчинените му, за свое постижение. Едновременно с това вътре в колектива оценява всеки според усилията, способностите, приноса му.

В този случай вие сте много важен човек за шефа си, защото му позволявате с вашите добри идеи да се представя като успешен мениджър. Бъдете сигурни, че ако той напредва в кариерата, това ще бъде трамплин и за вас. Началникът ви не е тъпак и няма да се лиши от умен подчинен, заемайки по-висок пост. Или ще предложи вас за своето място, след като израсне в йерархията.

По-иначе стоят нещата, ако с идеите, които давате, шефът ви прави добро впечатление нагоре, а пък надолу, т.е. към вас, не показва никаква благодарност под формата на материални и морални стимули. Тогава самата кражба на идеи е най-малкият ви проблем. Просто сте попаднали на човек, който не е добър мениджър и не може справедливо да оценява приноса на подчинените си.

Имате две възможности - или да се огледате за нова компания, или да се опитате да поставите въпроса пред по-висшестоящия шеф. Тази втора опция обаче е опасна, така че се подгответе добре с факти и привлечете на своя страна колегите си, ако те също са недоволни. По принцип е вероятно да се проявите като лидер и да бъдете назначен/а за шеф. Може обаче да ви се наложи и да прибегнете към първия вариант - т.е. скоропостижно да си търсите нова работа.

Другият начин е да споделите недоволството си, че шефът ви краде идеите, със специалиста по човешки ресурси. В големите компании тези служители не се занимават само с правилното оформяне на трудовите договори и длъжностните характеристики, а имат задача да се грижат за климата в колектива, да улавят навреме лошите отношения, да откриват причините и да изглаждат противоречията. Директорът на тази служба не е подчинен пряко на вашия шеф и би трябвало да вникне в проблема, защото хората, които се чувстват недооценени, са зле мотивирани и не допринасят за успеха на компанията. Това обаче също е на теория, така че преди да се оплаквате, преценете как е на практика във вашата фирма.

Лош ход е да се изяснявате с шефа. При единичен "пропуск" да представи ваша идея като своя не си заслужава да вдигате пара. При повече подобни присвоявания очевидно не става дума за недоразумение, а за началнически стил. Нищо няма да спечелите, като изтъкнете, че добрите мениджъри не правят така. Кой обича да му навират в очите, че е крадец, особено щом смята, че е в правото си да бъде такъв?

Няма значение дали началникът оценява заслугите ви или не, при всички положения е добре да вземете предпазни мерки, щом има навика да представя вашите идеи като свои.

Старайте се да не ги излагате насаме с него. Когато ги представяте пред целия екип, а още по-добре - в присъствието на висшестоящия ръководител, авторството ви няма да остане незабелязано.

Ако трябва да направите концепция писмено, измислете още кого освен шефа си да копирате, като я изпращате. ()

За да си осигурите известен контрол, не излагайте цялата идея. Запазете си нещо ключово от нея, не влизайте и в детайли. Така, ще, не ще, началникът ви ще има нужда от вас при представянето и реализирането й.

Полезно е и да си водите дневник, в който да записвате кога какви идеи давате. Това е особено нужно, ако трябва да подготвите годишен отчет, ако ви правят оценка за работата или в случай на конфликт. Така и идеите ви няма да се загубят при положение, че поради някакви причини не могат веднага да бъдат реализирани.

Освен това бъдете справедливи и вие. () Преди да обвините началника, че ви краде идеята, дайте си сметка дали пък наистина можете да претендирате за авторство. Ако първоначалното ви хрумване е доразвито от шефа и останалите колеги, може би и вашият Аз е прекалено голям.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Липсата на самоувереност - най-лошият дефицит за успех. Упражнения да я добиете

Как да шутирате колега интригант

Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

Логиката зад мантрата "Не мисли лошо, за да не стане лошо", която носи успех

Правилото 10:90 или как реакцията ви само в 1 събитие води до 9 неприятности

Научен факт: Гласът и мирисът привличат. Как да ги използвате за успех в кариерата

Имате успех, като разпознаете на работна среща в ледена стая ли влизате

Винаги верни на шефа! Дали?

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>