120 часа във въздуха навъртяха двата ни хеликоптера в битката срещу пожарите

20.07.2024 20:39
Наш военен хеликоптер черпи вода от езерото в Старозагорски минерални бани, за да участва в гасенето на пожара край Стара Загора.

От тях над пламъците са хвърлени повече от 1500 тона вода, съобщи МО

8388 захода и близо 120 часа във въздуха - това е времето, което са изкарали в полет двата български хеликоптера, които се борят с огнената стихия, обхванала различни части на България. От двете машини над пламъците са хвърлени повече от 1500 тона вода, съобщава БТА, цитирайки Министерството на отбраната.

Девети ден военнослужещи и техника участват в гасенето на пожарите в област Ямбол и Стара планина. Военнослужещи и вертолети от 24-та авиационна база в Крумово и днес участваха в гасенето на пожарите.

 За четвърти пореден ден двата хеликоптера са в района на село Воден. Те излетяха в 7:30 часа и ще работят, докато са необходими, уверяват от МО.

"Участието на Военновъздушните сили в борбата с този пожар започна на 17 юли, когато Ми-17 за 5 ч. и 30 минути извърши 24 пуска на 48 т вода, а "Кугър" за 5 ч. и 20 минути извърши 30 пуска на 48 т вода. На 18 юли Ми-17 за 6 ч. извърши 25 пуска и хвърли 50 т вода, а "Кугър" за 3 ч. извърши 12 пуска и хвърли 19 т вода. Вчера, 19 юли, и двете машини прекараха целия ден в работа за потушаването на пожара, като хеликоптер "Кугър" излетя в 7:38 ч., задачата продължи 9 часа и бяха извършени 82 пуска на 164 т вода, а Ми-17 излетя в 7:44 ч., задачата продължи 9 часа и 40 мин. и бяха извършени 94 пуска на 150 т вода", гласи статистиката на военните.

Днес група от 54 военнослужещи със 7 единици техника от Щабния батальон, 1-ви механизиран батальон и зенитно-ракетния дивизион на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под ръководството на заместник-командира по логистичното осигуряване на механизирания батальон майор Данаил Иванов, се включиха в гасенето на пожара в района на Беклемето в Стара планина.

Други 41 военнослужещи с 6 единици техника от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и 23 военнослужещи с 5 единици техника от Центъра за подготовка на специалисти отново бяха на терен, за да подпомогнат действията на пожарникарите от служба „Пожарна безопасност и защита на населението" и доброволците в овладяването на пожара в района на село Воден, област Ямбол.

През днешния ден усилията им бяха насочени към потушаване на огъня, разпространил се в землищата на селата Странджа и Крайново. Действията им са ръководени от командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Иван Иванов.

В Безмер се провежда учението „Тракийска пепелянка 2024", но от там са изпратили и машините, които да гасят пожари в Странджа планина.

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>