Анри Кулев превзе анимацията с ракета, пробила екрана на телевизор

21.07.2024 07:00 Пенчо Ковачев
75-годишен младеж крои планове за бъдещето...
Хайде на трапезата...
Олигарх срещу бурята
Коалиция
Тайната любов на кмета
Енергиен регулатор

Режисьорът, който може да снима всякакви филми - рисувани, документални, и игрални, навърши 75

В неделя, 21 юли 2024 г., Анри Кулев навършва 75 г. Той е художник, карикатурист, аниматор, режисьор, продуцент и какво ли още не.

И разбира се, пръв приятел (по Валери Петров) на “24 часа” и наш автор. С уникални рисунки помага на читателя да разбе объркания днес свят.

Майка му очаквала момиче. Понеже много обичала да чете, си харесва литературната героиня Анриета. Но се появява момче и тя задрасква последните три букви и Анриета става Анри. Най-тъжен бил дядото Андрей, който отнася шеги в кръчмата, където се чувало: “Хенри, почерпи за името...” Стискал зъби и черпел.

Анри се ражда в Шумен, но израства в София. Като малък също страда заради необичайното си име, но пък то лесно се помнело.

Най-напред е карикатурата, после разбира, че тя може да се движи и това се оказва анимационното кино. Хубавото е, че всичко започва много рано. В 6-и клас е, когато във вестник “Средношколско знаме” отпечатват първата му картинка.

Нарисувал е космическа ракета, която пробива екрана на телевизора и излита. Такова е времето - ракетно и телевизорно.

Самият Доньо Донев, превърнал се вече в институция, харесва рисунките на Анри. Пред куклена анимация в Прага той избира рисувана анимация в Москва. В България се връща през 1974 г. като художник-постановчик на анимационни филми и попада в жестока конкуренция. Първият успех идва с филма “Хипотеза”, посрещнат с безразличие и дори с омраза, но когато се връща от Германия с две награди, нещата се променят.

“Анимацията тогава беше абсолютно свободна територия, разказва Анри Кулев. - Затова сега се дразня от хора, които нямат и понятие от онази свобода, но се опитват със стара дата, чисто идеологически и поръчково да набутат несвободата си в чужди обувки.”

Между 1974 и 1993 г. работи в Студия за анимационни филми “София” като режисьор, художник, аниматор и продуцент. Режисира повече от 70 филма. Игрални - “Имало едно време една война”, “Цахес”, “Госпожа Динозавър”, “Врабците през октомври”, “Бащата на яйцето”, “Смъртта на заека”. Анимационни - “Меко казано”, “Пук”, “Сламеният човек”, “Горгоната”, “Веселякът”, “Приказка за пътя” и др.

Документални - “Веда Словена”, “Книга за мълчанието”, “Дудуна” (за Иво Папазов - Ибряма)...

75 години живот, 50 години снимане на филми, но вижте рисунките му от “24 часа” - нали казват, че една може да замести 2000 реда.

Други от Възход и падение

Науката е слънчоглед, каза Любен Дилов-син и изпрати внучка си на училище

Снимки от първия учебен ден публикуваха още Радина Кърджилова и Орлин Павлов  "Напред, науката е ...слънчоглед! Човекът, мила внучке, се различава от чайника по това

Топмоделът Бианка Балти: Имам рак на яйчниците, порaзил е и други органи

Италианският топмодел Бианка Балти обяви сензационно, че е била оперирана спешно от рак на яйчниците в трети стадий. Бианка съобщи това в публикация от няколко снимки в инстаграм

След молбата за развод Дженифър Лопес и Бен Афлек се целуват на обяд в Бевърли Хилс

Дженифър Лопес и Бен Афлек са видени да се „целуват" и „държат за ръце" по време на семеен брънч в събота, 14 септември. Наистина неочаквана новина, като се има предвид

На 16 септември рожден ден имат

Илхан Кючюк, евродепутат, зам.-председател на ДПС, съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа Николай Гигов, бизнесмен Мариана Николова

Мария Бакалова и френският актьор Гийом Кане са в журито на “Синелибри”

Единствената българка, номинирана за “Оскар”, влиза в състава на журито на 10-ото издание на кинофестивала “Синелибри”. Заедно с Мария Бакалова ще бъде и френският актьор Гийом Кане

>