140 пожара само за месец в област Добрич, небрежност е основната причина

20.07.2024 15:46 Дияна Райнова
На срещата бе направен анализ на пожароопасната обстановка в областта и готовността за реакция и координация

Стриктно ще се следи за спазване на заповедта за обявения пожароопасен сезон за 2024 г., както и за изпълнение на заповедта на министъра на земеделието и храните, с която се забранява косенето на пасища, мери и сухи треви до 18 август, стана ясно на работна среща, свикана от областния управител на  Добрич Румен Русев.

Срещата е  във връзка с писмо на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и ръководител на създадения от министър-председателя Димитър Главчев Оперативен щаб на национално ниво за преодоляване на кризата с пожарите в страната.

На срещата присъстваха ръководството на ОД МВР, представител на Регионална дирекция по горите във Варна, представител на Областно пътно управление, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и директорът на Областна дирекция „Земеделие".

Целта беше да се направи анализ на пожароопасната обстановка в областта и готовността за реакция и координация при необходимост. В анализа, представен от комисар Дарин Димитров – директор на РД ПБЗН, сподели, че за месец в областта са възникнали 140 пожара, като основната вина за тях е човешка небрежност. Той поясни, че сериозният проблем в областта при възникване на пожар е наличието на вятър, което води до бързото разрастване. По отношение на организацията за реакция Д. Димитров бе категоричен, че има добра координация между различните институции, земеделските стопани по места оказват помощ. Инж. Десислава Иванова – директор на ОД „Земеделие" информира, че има издадена заповед за повишен риск при достигане на восъчна зрялост на посевите, направени са прегледи на техниката и всички земеделски стопани спазват изискванията за противопожарна защита. Тя припомни, че от 18 юли има издадена заповед на министъра на земеделието и храните, с която до 18 август т.г. се забранява дейности по косене с мулчъри и други уреди в пасища и мери.

В изпълнение на заповедта за обявения пожароопасен сезон за 2024 г. временно за месец са спрени дейностите по косене на банкетите по републиканската пътна мрежа.

РД ПБЗН съвместно с Регионална дирекция по горите – Варна, извършват проверки за спазване на противопожарните мерки в държавните горски и ловни стопанства.Засилена активна информационна кампания по общини извършват и служителите на МВР.

Областният управител Русев ще подготви писмо до общините, с което апелира кметовете и кметските наместници по места да информират населението за забраните за палене на огън на открито, в личните дворове включително, защото рискът от пожари е изключително висок.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>