2 Х 75: Богдана за любовта: уви, става навик, за Стефан обичта помъдрява

20.07.2024 11:51 Паола Хюсеин
Богдана Карадочева и Стефан Димитров пеят на представянето на биографичната си книга "Безнадежден случай".
Художествен чернобял портрет на Богдана и Стефан, който влезе в книгата им "Безнадежден случай"
Богдана поздравява с песен Стефан Димитров на премиерата на книгата му "Мъжът на 60 интимно".
Стефан Димитров е на рояла на един от концертите си в НДК.
2016 г. - Богдана Карадочева, Васил Найденов и Стефан Димитров на концерт по случай 20 години от избора на Петър Стоянов за президент
Богдана Карадочева и Стефан Димитров на концерт в Бургас

Тя цени отношението му към живота, а той – сините ѝ очи

Аз не искам да се давам. Духът ми е същият, готова съм винаги и лудости да правя, казва Богдана Карадочева

Всеки от нас е едва ли не егоист, особено в изкуството. Но това е хубаво, защото иначе щяхме да се загубим, смята Стефан Димитров

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения. В нея каним известни "дуети" - в живота, на сцената, на екрана, в бизнеса. Общото между тях е едно - те са умни, талантливи и стойностни хора, които имат какво да кажат. И не се страхуват да бъдат искрени.

Всеки от двамата отговаря на общо 24 еднакви и лични въпроса - една забавна, но и провокативна възможност човек да забави темпото и да си припомни защо обича другия или какво не харесва у него. А за любопитните ни читатели - шанс да ги опознаят по-отблизо.

Този път гости са голямата певица Богдана Карадочева и талантливият композитор Стефан Димитров. Животът им е песен не само на сцената, но и вкъщи, където заедно създават великолепна музика и смислени текстове.

На 28 май Стефан навърши 75 г., а само преди 2 дни - на 19 юли, Богдана го настигна.

- Какво най-много цените в половинката?

Богдана Карадочева: Таланта му, отношението към музиката и към живота.

Стефан Димитров: Големите ѝ сини очи.

- Какво ви дразни?

Богдана: Дразни ме, че понякога е много инертен и отлага винаги всичко за после или за утре.

Стефан: Основно ме дразни, че когато реши да се обажда по телефона, трябва веднага да стане. Аз казвам: “Не, ще се обадя утре”. “Не, днес ще се обадиш.” Ей това е едно от нещата.

И пак ме дразнят понякога големите ѝ сини очи, когато гледат студено.

- Кои са трите най-любими негови/нейни неща?

Богдана: Всеки ден огладена риза и огладен панталон. Парфюмите му ми харесват, както и това, че когато седне да свири, измисля нещо ново.

Стефан: Когато дойде Коледа, започва да готви коледни неща, а на Великден обича да боядисва яйца.

Обичам това при нея, че има огромна отговорност към текстовете. Когато реши, че някоя дума не е подходяща, тя трябва да намери точната. Другото е, че чисти непрекъснато.

- Коя е случката с него/нея, която никога няма да забравите?

Богдана: Те са толкова много - когато имаме концерт, когато се вълнуваме еднакво. Най-вече емоциите преди концерт. Това са нашите случки.

Стефан: Има много конкретни случки. Една от тях е много смешна. Беше на годишнина от смъртта на Стефан Воронов, с когото Богдана е била близка приятелка. Заедно са започнали да пеят. Концертът беше в зала 1 на НДК. Богдана излезе разплакана, на първия ред жена му и синът му също плачеха, както и публиката. Обясни колко са били близки със Стефан Воронов, как са пеели, как са вадили френски текстове. И накрая с вдигната глава каза: “Аз винаги съм обичала и ще обичам Стефан Димитров”.

Богдана: Исках да се отвори земята. Това е лапсус, защото с него работим и го обявявам непрекъснато. Щях да умра.

Стефан: Както Джо Байдън каза на Зеленски Путин. Богдана го каза от сцената на зала 1 и просто умрях от смях.

Богдана: Всички, както плачеха, се разсмяха.

- Кой избира храната, филмите, музиката, пътуванията?

Стефан: Храната особено - аз.

Богдана: Ами. Никога не готви, едни яйца най-много може да изпържи. Обаче напоследък все е недоволен, все не му харесва нещо. Аз имам претенции, че готвя доста прилично за близките си, за хората, които обичам. Не съм готвач, но си имам моя кухня, която е от майка ми.

- Кое е най-любимото ви време на деня и годината, когато сте заедно?

Богдана: Заради професията ни толкова много сме били заедно, че даже е малко в повече. И пътуванията, и вълненията, и концертите - във всичко това все сме заедно. Имаме една песен - “Чифт обувки”. Ние сме точно така, което понякога не е най-хубавото нещо. Друго е той да се върне от работа или да се видят след 20 дни.

Стефан: И тя да му сипе една ракия и да е направила салата. За това си мечтая, обаче няма да ми се случи.

Богдана: Не. Аз съм против ракиите.

- Какво помните от първия път, в който я/го видяхте?

Богдана: Ние се видяхме в училище в 5-и клас и на мен ми направи впечатление, че беше много активен. Непрекъснато вдигаше ръка и казваше: “Нека аз, другарко”.

Стефан: А ти беше пухкаво момиченце с плитки.

- Кога разбрахте, че я/го обичате?

Богдана: Много късно и много странно. Бяхме приятели, знаехме си гаджетата, живота, всичко. И винаги се чудя как стана това нещо - една сложна химическа реакция.

Стефан: Много ненадейно. Изведнъж се преоткрихме, дали не беше на един “Златен Орфей”, или много по-късно. Изведнъж се получава химия.

- Знаете ли кой е любимият ѝ/му филм, книга, цвят?

Стефан: Да, знаем, защото изповядваме еднаква естетика във всички тези неща.

Богдана: Той обаче обича повече филми за войната и екшъни, където се стрелят, защото се бори за мир. Аз обичам по-романтични филми. Разбира се, гледаме и много сериозни.

Стефан: Харесва филмите, в които да дойде принцът на бял кон. Ти още вярваш в тези неща, нали?

Богдана: Да, разбира се. И го чакам да дойде.

Стефан: Сега след изборите ще дойде. (Смеят се.)

- Кое е най-голямото различие в характерите ви?

Стефан: Аз съм весел. Ставам сутрин, пея, изобщо съм един жизнен човек.

Богдана: Той е типичен Близнак, който си сменя настроенията. Аз като Рак съм по-последователна в моите чувства и поведение. Той е малко отнесен, но съм свикнала вече.

- По какво си приличате най-много?

Богдана: По това, което харесваме.

Стефан шеговито: По почерка.

Богдана: Като гледаме нещо, което никак не ни харесва, едновременно казваме: “Ах, отвратително е”.

Стефан: Партия “Величие” много ни харесва. Тя пък взе, че се разтури.

Богдана: Те са ми любими.

- Болка или преживяване, което бихте отнели от другия, ако можеше?

Богдана: Не мога да кажа нещо конкретно, но винаги ми се иска да му помогна, да го спася.

Стефан: Сега много ми тежи, че Богдана наистина се пребори за тези пенсии (през март парламентът отпусна пожизнени пенсии от 500 лв. на известни певци и музиканти - б.а.).

Богдана: Не само аз, няколко души бяхме.

Стефан: Тя самата би трябвало да има персонална пенсия, а няма. Това ме боли.

Богдана: Аз съм много благодарна, че когато брат ми си отиде, той беше непрекъснато до мене, защото знаеше какво преживявам. Брат ми беше един от най-близките ми хора.

- Как се променя любовта ви във времето?

Стефан: Помъдрява.

Богдана: За съжаление, започва да става навик.

Стефан: Даже един текст имаш.

Богдана: Да, в него се казва: “Любовта превърнахме в навик”. Това беше една песен с Тодор Колев. Аз бях направила текста. Казва се “Семейно”.

Стефан: Много хубав текст. Знаеш ли какво ме дразни у Богдана? Тя е прекалено скромна за себе си. Има страхотни текстове, но дума не казва никога. Певица страхотна, но ако може да не се поклони на сцената, а отстрани някак си. Има хора, които се бият в гърдите. Да, вярно, това също не е най-хубавото нещо, обаче все пак малко повече да се покаже.

Богдана: Защо да говоря за текстове, аз не съм поетеса. За мен поет е нещо велико, надарено.

Стефан: Аз говоря, че винаги искаш да стоиш в сянка.

Богдана: Така ми харесва. Да гледаш отстрани на живота, е по-интересно.

- Как се променихте вие в тази любов?

Стефан: Остаряхме.

Богдана: “Пораснахме на София във скута на пътя между Лондон и Калкута” (цитат от песента “А бяхме млади” - б.а.). Миряна Башева. Страхотна е.

- Как бихте описали партньора си на друг човек?

Богдана: Зависи на кой човек. Още повече че всички ни познават. Ако е някоя много близка приятелка, мога да ѝ кажа и някои от неговите негативи. Но иначе, общо взето, го хваля.

Стефан: Остаряхме наистина. Пътувам в едно такси, а шофьорът, както се казва на руски, е поживой старик (възрастен старец - б.а.). И ми казва: “Ей, Стефчо, Стефчо, какво момченце беше, а сега на нищо не приличаш”.

Богдана: Аз не искам да се давам. Годините са си години, но те са цифри. Духът ми е същият, готова съм и лудости винаги да правя, да бъда такава, каквато бях преди години. И да си обичам винаги близките и приятелите, защото приятелите са нещо много важно.

Стефан: И двамата не сме някакви черни песимисти, гледаме философски на живота и знаем, че всичко е преходно и няма друг екзит (exit - от англ. изход) освен този.

Богдана: Екзитпол.

Стефан: Няма човек, който да е останал вечно. Според мен остава все пак това, което сме създали, което сме написали.

Богдана: Това ще остане след нас, сигурна съм.

Стефан: И аз мисля, че някои от нещата, които съм написал, ще останат. Примерно “Дано” ще се пее и след 50 години, както и (запява) “Нова годино, добре си дошла”. Тези знакови песни ще ги има и затова, че са изпети по такъв начин, и затова, че са създадени с такива текстове, музика, с екип от аранжори, певци. Може би се гъделичкам, но все пак си мисля, че в културния фронт на България ще оставим нещо.

- Какво не бихте простили на другия?

Богдана: Лъжа. Много мразя да ме лъжат. Напоследък защо така всички лъжат и говорят негативно?

Стефан: Защото е готино, защото е полезно за всички.

Богдана: Отвратително е.

Стефан: Гледай какво става на екрана, оттам се учат хората. Самите политици, които са най-важните в държавата, са абсолютно нестойностни хора. Нечитави хора. Изведнъж започват да увъртат някакви неща, обличайки ги в едни думи: “ние за народа”. За кой народ точно? Вие мислите за себе си.

Богдана: Изведнъж проличава домашното възпитание.

Стефан: 30 години са депутати. Вижда ми се много нескромно, сякаш той се е родил за депутат.

Богдана: Майка му го е родила депутат.

Стефан: През последните години така се изложи политическата класа. И поведението на цялата държава никога не е било такова мазно, разкрачено. Имаме такава богата история, която сега се изроди в някакво угодническо поведение - “ах, ние колко обичаме народа”.

Богдана: И непрекъснато дрънкане. Какво значи “народът”? Това е фикция, всички сме народът. Какво правят те? Другото безумие е “ние сме за мир”, сякаш другите са за война.

- Защо я/го обичате?

Богдана: Защото е той. Защото това е била волята на бог да сме заедно, аз вярвам в тези неща. И искаме - не искаме, трябва.

- Как посрещате партньора си, когато се прибира у дома вечер?

Богдана: За нас не важи, защото сме все заедно.

- Какво обичате да правите заедно и какво всеки предпочита да върши сам?

Богдана: Обичаме да пеем заедно, да сме на сцената.

Стефан: Процесът, който обичаме - един градивен процес е, когато двамата седнем и измисляме песен. Или когато дойде и Васил Найденов и с него започнем да създаваме някоя песен. Това са едни от най-добрите и любими моменти със страхотни усещания да създаваме нещо, да креатираме нещо, както се казва сега, което обикновено е песен. Тази песен винаги е с текст, който също обсъждаме дума по дума.

Богдана: Обаждаме се на Маргарита Петкова, която пристига по спешност като с линейка. Идва и почваме да се разправяме за някоя дума, но Маргарита е страхотна. Тя веднага го измисля.

Стефан: И Васил, разбира се.

- В този процес има ли нещо, което всеки сам предпочита да направи?

Богдана: Всеки мисли.

Стефан: Как всеки мисли? Аз съм измислил песента. Всеки дава някаква опорка в текста. Много мразя думата “опорка”. Преди това има създадено нещо, върху което се опираме и правим всичко останало. И е готино.

- Както сте все така заедно, чувствате ли се свободни във връзката си - да бъдете себе си, да имате свой приятелски кръг и занимания?

Богдана: О, разбира се. Аз много обичам да съм с приятелки, да пътувам с тях, да си говорим.

Стефан: Ние сме индивидуалисти. Характерите ни са толкова различни, всеки е едва ли не егоист сам по себе си, особено в изкуството. Много трудно стигаме до някакво съгласие. Но това е хубавото, защото иначе щяхме да се загубим.

- Как реагира партньорът ви, когато му съобщавате лоша новина?

Богдана: Като всеки човек. Познавам го достатъчно и знам как реагира.

Стефан: И аз така.

- За какво се карате най-често и как решавате споровете?

Богдана: За глупости, но се караме. За нещо вкъщи.

Стефан: Аз много мразя да ми се повтаря едно и също нещо, направо полудявам.

Богдана: Аз повтарям, да.

Стефан: Аз чувам идеално, ти повтаряш по сто пъти.

Богдана: Защото не чуваш. Не ме чуваш мене.

Стефан: Чувам те тебе и всички останали звуци.

Богдана: Ами реагирай.

- Има ли навик, който искате другият да промени?

Стефан: Те са много.

Богдана: Да, но вече май е късно да се променяме и той, и аз. Всеки знае у другия какво го дразни, но всеки си е индивидуалист.

Други от Интервюта

Николай Цветанов: Ако ви обещават да платят битова сметка при вземане на кредит, най-вероятно е измама

Най-често подвеждат с премълчаване на такси, заради които длъжникът накрая трябва да върне изненадващо голяма сума, казва председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране - Защо  стана

Албена Павлова и Емил Марков: Любовта ни е от втори поглед, но е непоколебима и до днес

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения

Доц. Михаил Груев: От кражби на кокошки и часовници до прегазени от съветски камиони - така е действала Червената армия у нас

9 септември е класически военно- политически преврат, повечето партизани са разбрали, че са "взели" властта, 2-3 дни по-късно, когато полицията ги издирва, за да им предаде оръжието си

Проф. Галин Цоков: Задачи за редактиране и финансова грамотност, това ще повиши резултата ни на PISA

Пробен тест за входно ниво по природни науки ще се проведе след месец за 9-класниците, казва министърът на образованието и науката Още акценти от интервюто: Учителите ще се проверяват дали са под

Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

Тази година се справихме по-добре с комарите - започнахме ларвицидно третиране още през март-април, после пръскахме регулярно и популацията бе в пъти по-малка

>