Най-голямата легенда на съперника на "Ботев" в Лига Европа - "Панатинайкос", е от Пловдив

20.07.2024 10:43
Никола Илиев от "Ботев" опитва да премине през противник. СНИМКА: "БОТЕВ"

“Ботев” от Пловдив ще се изправи в предварителен кръг II на Лига Европа срещу отбор, чиято легенда е... пловдивчанин. Апостолос Николаидис е един от виновниците за превръщането на “Панатинайкос” в колос на Балканите. Стадионът на гранда от Атина дори е кръстен на родения в България бивш футболист. Именно на него е първия мач от сблъсъка между “Ботев” и ПАО. Двубоят е на 25 юли, а реваншът в най-стария град в Европа е след седмица.

Николаидис е роден в Пловдив през 1896 година. В тийнейджърска възраст се мести в Солун. По-късно става играч на “Панатинайкос”, а освен това е състезател по лека атлетика, баскетбол, волейбол и конен спорт. По-късно става президент на футболния тим от Атина, а под негово ръководство клубът се превръща в един от най-големите не само в Гърция, но и по нашите ширини.

“Ботев” стигна до втория предварителен кръг на Лига Европа, след като елиминира словенския “Марибор”. В първия мач носителят на купата на България спечели 2:1, а в реванша играчите на Душан Керкез измъкнаха 2:2. Така “Ботев” си осигури минимум 6 европейски мача през тази година, което е изравнен рекорд.

Така се запази тенденцията “Марибор” все още да няма успех над наш отбор. Преди “Ботев” словенците 4 пъти бяха срещали родни тимове, но в нито един от тях не стигнаха до победата.

Ако носителя на купата у нас отпадне от гръцкия колос, отива в кръг III на Лигата на конференциите.

При положение че пловдивчани елиминират гръцкия отбор, в кръг III носителят на купата може да се изправи срещу “Аякс”. Жребият е в понеделник.

В същото време “Панатинайкос” за 4-и път ще срещне български отбор. За първи път грандът от Атина се изправя срещу наш отбор през 1972 г. В 1/16-финал за КЕШ ЦСКА се пада с ПАО. В реванша, който е в Атина, “червените” губят 1:2 и така се стига до изпълнения на дузпи. При тях съветски съдия обаче бърка с броенето на 11-метровите удари и дава сигнал, че българският шампион печели. Оказва се обаче, че това не е точно така. И следва преиграване на следващия ден. В него “червените” бият 2:0.

“Армейците” имат още един сблъсък с “Панатинайкос”. През 1988 г. двата отбора се срещат в несъществуващия вече турнир КНК. “Червените” отново излизат победители. В същия турнир преди 30 години гърците отново срещат български отбор - “Пирин”. ПАО елиминира благоевградчани, като това е първият път, в който гръцкият клуб преодолява наш тим. За последно “Панатинайкос” срещна роден отбор преди 22 г. - “Литекс”. Срещите са от първия кръг на Купата на УЕФА. В Ловеч гостите бият с 1:0. Реваншът завърши със същия резултат, но за родния тим. В продълженията обаче българите допускат обрат и губят 2:1.

След равенството с “Марибор” пък няколко фенове на “Ботев” са се сбили помежду си. (24часа)

Никола Илиев стартира като титуляр във втория мач, след като в първия донесе успеха на “Ботев”, благодарение на който пловдивчани се класираха напред.

СНИМКИ: “БОТЕВ”

Кристиан Нвачукву ликува след отбелязването на гола си във вратата на “Марибор”.

Други от Футбол

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

Обявиха новия изпълнителен директор на БФС

След 15 години на поста изпълнителен директор и общо 18 в Българския футболен съюз Борислав Попов бе освободен. "Който не си върши работата, ще бъде сменен"

Илиан Илиев продължава без загуба, взе втора победа с националите - 1:0 над Северна Ирландия в Пловдив

България победи с 1:0 Северна Ирландия във втория си мач от Лигата на нациите, като победния гол вкара Кирил Десподов в 40-ата минута. Двубоят от Група 3 на Лига С се игра на стадион „Христо Ботев" в

>