ДПС се преброяват - тези на Доган атакуваха централата в ремонт (Обзор)

19.07.2024 22:00 Весела Бачева
Джевдет Чакъров и хората му извикаха полиция и ключар, за да влязат в централата на ДПС.
Кабинетът на Ахмед Доган е изтърбушен.
С шествие и транспаранти 500 души от ДПС минаха по бул. “Ал. Стамболийски” до централата на партията.
Делян Пеевски се опитва да се размине с Николай Денков, Кирил Петков и депутати от ПП на път за мястото си в пленарната зала.

Кои са с почетния председател Ахмед Доган и кои с председателя Делян Пеевски, се преброяват в ДПС на третата седмица от раздорите в партията. Днес структури, които подкрепят Доган, се събраха на среща в хотел в София, която продължи с протестно шествие към централата и нейното “превземане” с полиция и ключар.

На срещата дойдоха около 500 души - редови членове, бивши и настоящи депутати, лидери на структури и съпредседателите на младежката организация. Включиха се и 25-имата отлъчени от ПГ на ДПС начело с Джевдет Чакъров.

Депутати обясниха, че срещата е по искане на структурите, за да се обсъди случващото се в групата и партията, както и поисканите преди седмица от Доган оставки на 6-има от ръководството, включително Пеевски.

Подобна сбирка имаше и миналия понеделник, но свикана от Пеевски. Тя беше обявена като среща с председателите на областни структури и на нея отново присъстваха депутати. Но

без тези, които вече бяха ходили на Росенец

при Доган. Не всички местни лидери се явиха, макар че били поканени. Тогава Пеевски обяви, че те са били заплашвани от колегата му Чакъров да не отидат.

Сегашната петъчна среща продължи по-малко от два часа. Участниците се обявили за свикване на спешно заседание на Централния съвет на ДПС идната седмица и подкрепили Доган за исканите оставки. А депутатът Валентин Тончев е говорил против етническото напрежение в партията и делене на “българчета” и “турчета”, за което стана ясно от думи на Йордан Цонев и Рамадан Аталай миналата седмица.

Говоря от името на целия актив, близо 500 човека, дошли от всички структури от цялата страна. Упълномощен съм да кажа, че изцяло заставаме зад призива на Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и посочените хора в неговото обръщение. Всички призоваха за ДПС без Пеевски, обяви Чакъров. Той поведе шествието към партийната централа на столичния бул. “Ал. Стамболийски” 45А - на около 200 метра от мястото на срещата. Събралите се скандираха “ДПС” и носеха транспаранти “ДПС без Пеевски”.

Централата е затворена от зимата насам за ремонт. Двата входа бяха заключени, а отвътре никой не се яви, за да отвори на шествието. След като

първо почукаха, Чакъров и хората му извикаха полиция и ключар, въоръжени с папка с актуалното състояние на партията, според което той е неин председател. Когато ключарят отвори главния вход, вътре връхлетяха депутати и младежи.

Колегите и аз сме безкрайно учудени от извършеното и това, което видяхме като находка. Всичко е изнесено, всички кабинети са празни, кабинетът на почетния председател д-р Ахмед Доган е буквално изтърбушен. Цялата документация, където досега се е съхранявала история на партията ни - няма я, не я виждаме никъде. Това е много притеснително, каза Чакъров на излизане от централата.

За офиса на Доган бил предвиден освежителен ремонт, който бил готов преди 20-ина дни, а сега по думите му е бил разрушен. Липсвали дори подаръците за рождените му дни. Кой е отговорен за “изтърбушването” на централата, Чакъров не посочи, нито кой я е заключил. Щели да чакат реакцията на институциите, но не бе посочено какви сигнали и до кого са подавали. Чакъров увери, че “всички, които имат право”, ще получат достъп до централата.

“Новото начало е факт! Всичко трябва да се случва съгласно устава и законите на Република България.” Това бе единственият кратък коментар на

Пеевски вика Радев на политическия терен, ако е смел - ще говори за кръга му

Президентът дава (и веднага му го връщат) втория мандат в понеделник

“Имунната система на демокрацията сработва през избори. Който има смелостта - да се яви в битка за доверието им”. Така в позиция до медиите Делян Пеевски призова индиректно президента да излезе със свой проект.

Двамата с Румен Радев са в задочна размяна на тежки реплики от сряда. Тогава председателят на ДПС го сравни с “мажоретка в рекламно костюмче”, визирайки кадрите от полета му с учебния “Пилатус”, и го призова “да кацне” и да свика КСНС. “Инсталирането в българската политика на тежкокомпрометирани фигури като г-н Пеевски и възможността да си присвояват правото да се обявяват за евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно и да се превръщат в морални стожери показва, че нашата политическа система е тежко заболяла”, отвърна Радев от Лондон. Нужно било хирургично лечение, а скалпелът е в ръцете на избирателите.

“Инсталирането в българската политика от Решетников на зависими фигури като Радев и възможността те безпрепятствено да си присвояват правото да поставят диагнози показва тежкото объркване в разбирането за функционирането и отговорността на институциите, ролята на президентската и нейния временен обитател в парламентарната република”, отвърна днес с позицията си Пеевски. “Чакам го с неговите ковчежници да излязат на терена на политиката, тепърва имам какво да кажа - много, за президента и кръга около него”, допълни по-късно в кулоарите на парламента. Време е да се чуе истината, лично ще имам грижата да я изнасям, зарече се той.

Радев чака в понеделник ПП-ДБ да им връчи втория мандат. Седмица по-рано те му поискаха отсрочка, но не намериха подкрепа за декларацията си с антикорупционни мерки, с която щяха да тестват мнозинство, затова обявиха, че ще върнат на президента папката веднага.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>