Оборудват всички “Кугър” за гасене, после купуват още техника (Обзор)

19.07.2024 21:30
Главчев и министрите обявиха решенията от съвета. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Парламентът задължи служебния кабинет да подпомогне пострадалите

Оборудване за гасене на пожари за още два вертолета “Кугър” ще закупи държавата. Очаква се то да излезе около 200 хил. лв. и поръчката за него да се направи бързо. Това ще е една от първите стъпки, които правителството ще предприеме, за да се осигури повече и по-добра техника срещу огнената стихия.

Решението за това взе днес Съветът по сигурност към Министерския съвет, на който присъстваха и представители на партиите. По-рано през деня и вътрешният министър Калин Стоянов поиска пожарната да си купи свои вертолети.

В момента в гасенето на пожарите в страната участват два български военни хеликоптера, а трети е в постоянна готовност да излети, в случай че се наложи да бъдат евакуирани хора. Машини, които да гасят огъня, у нас вече изпрати Чехия, очаква се да дойдат и два самолета от Испания, Франция също е заявила готовност да помогне.

“Оказа се, че най-ефективни в гасенето са именно вертолетите”,

обясни след заседанието на съвета министърът на отбраната Атанас Запрянов. Затова и се обсъжда на първо място да бъдат оборудвани поне още две машини. В момента военните ремонтират 5 от своите хеликоптери “Кугър”. И било добре и за тях да бъде закупено оборудване за гасене на пожари.

Каква техника да се поръча за хората на терен - както пожарникари, така и за полицаите и военните, ще обсъждат ресорните комисии в парламента следващата седмица. На тях ще има и представители на изпълнителната власт.

Депутати и министри ще решават заедно и за изплащането на обезщетения на загубилите домовете си в пожарите хора. Отново следващата седмица Министерството на финансите ще представи програма за компенсиране на пострадалите.

Болничните заведения около районите на пожарите са в готовност да приемат хора, ако се наложи, стана ясно след заседанието на Съвета по сигурност. А правосъдният министър

Мария Павлова предложила и затворници да се включат в борбата със стихията,

обясни пък служебният премиер Димитър Главчев.

Заради срива в телефонната мрежа в село Воден пък с мобилните оператори среща е провел транспортният министър Георги Гвоздейков. На мястото ще бъдат инсталирани нови клетки, които да подобрят сигнала. Това щяло да стане в най-кратък срок, уверили те. Клетките около Воден обаче не са спирали да работят, защото имат генератори, които се включват, когато няма ток, обяснили операторите на министъра. Изключените клетки бяха оправданието на МВР да не пуснат съобщение по системата BG-ALERT.

Служебния кабинет бе задължен да подпомогне пострадалите от пожарите с решение на парламента по-рано същия ден. То обединява предложения на ГЕРБ и ПП-ДБ и според тях кабинетът ежеседмично трябва да информира парламента за предприетите действия, да планира купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари и да отчете как са похарчени 170-те млн. лв., отпуснати на МВР за техника, през февруари.

ПП-ДБ обаче обвиниха правителството, че се бави с действията си. “Със сигурност свикването на съвета закъсня поне няколко дни. Организацията щеше да бъде по-добра”, коментира експремиерът Николай Денков.

“Какво значи закъснял съвет? Ние до сутринта действахме на терен. Кога трябваше да се проведе той? Аз не виждам как по-рано можеше да го свикам. От началото на стихията не сме спирали да работим”, отговори му Главчев.

С мотива, че кабинетът не е организирал добре гасенето на пожарите, оставка на Главчев и на вътрешния министър Калин Стоянов поискаха още в четвъртък от “Възраждане”.

“Няма да коментирам исканията на тези хора. Които, ако доведа тук и видят за какъв огън става въпрос,

ще избягат с 200 и ще трябва да търсим и тях”,

реагира Стоянов на искането. Сутринта днес той и Главчев бяха в село Мамарчево, за да се запознаят с щетите от пожарите.

“Има засегнати няколко къщи в Крайново, около десет. Половината от тях не са обитавани през цялото време на годината. Няма пострадали хора. Колегите от всичките институции са работили на терен. Днес ще работим с двата хеликоптера на отбраната и с двата хеликоптера на Чехия. Заявили сме и два хеликоптера от Франция”, обяви там Стоянов. Неговото министерство бе критикувано, че е закупило за полицията скъпи коли BMW именно с онези 170 млн. лв., за които парламентът ще чака отчет, вместо те да отидат за техника срещу пожарите.

“Всяко лято става все по-зле. Около 70% от техниката, с която разполага пожарната, е закупена през последните 7 г.

Защо коментираме само БМВ-тата? Имаме техника, но разберете, че това е огнена стихия”,

коментира Стоянов.

Президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради пожарите, поискаха още от “Възраждане” днес.

“Той сега се вълнува кога да даде втория и третия мандат - нещо, което не вълнува никого, защото е ясно, че отиваме на избори”, коментира той и попита какво следва: “Ритуали за дъжд? Абсурдна е ситуацията, трябва да подходим сериозно. Някой прави нарочно това в държавата, иначе няма логика”, каза Костадинов и допълни, че ако Радев не свика консултативния съвет, това е знак, че не става за президент.

Няма нужда от КСНС, защото служебният премиер вече е свикал съвета по сигурността, настоя обаче съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Според него служебното правителство си върши “перфектно работата”, а президентът липсва.

В събота Радев също ще посети засегнатите от пожарите места, съобщи прессекретариатът му. Държавният глава ще отиде в Община Болярово, част от която е най-засегнатото село Воден.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Парламента, една толкова уважавана институция, беше поругана с хулигански прояви

"Знаете ли какво видяхме днес, парламента, една толкова уважавана институция в случая направо беше поругана  с хулигански прояви - дърпане на кабели, чупене на високоговорители, бутане на дамите

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума

Общините искат 3,7 млрд. лева с 2100 проекта, вече са подписани 1550

Бивш финансов министър видя забавяне, а от предвидените за тази година 1,7 млрд. лева досега били платени само 500 млн. От МРРБ контрират, че били оставени само 400 млн

Лена Бориславова описва ненормалните неща в парламента, Бареков и Евгени Минчев

Скандалът, който тече в парламента на последното му заседание ядоса Лена Бориславова и тя написа гневен пост за цирковете и щоутата на 50-ото НС. "50-Ото Народно събрание няма да остане в историята с

Цирк в парламента за последно - "Възраждане" блокираха заседанието, ИТН пускат музика (Снимки)

Над 40 депутати окупираха парламентарната трибуна в 21.20 часа в четвъртък, след няколко опита парламентът да започне работа отново днес, за да приеме две точки - за промени в Плана за възстановяване

>